REKLAMI GEÇ

TRAFİĞİ BİLGİSAYAR YÖNETECEK

TRAFİĞİ BİLGİSAYAR YÖNETECEK

Denizli’de çöken yeşil dalga sistemi kentin tüm noktalarında trafik kilitlenmelerine neden oluyordu. Büyükşehir belediyesi yüzde yüz yerli bir projeyi devreye sokma kararı verdi. Artık sistem bilgisayar tarafından yönetilecek. Operatörler gerek duyulduğunda anlık müdahalede bulunacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Aralık 2017 Salı, 14:26

Denizli’de ünü kent sınırlarını aşan trafik keşmekeşliğine son vermek üzere harekete geçildi. Denizli Büyükşehir Belediyesi bu konuda Teknokent ile işbirliğine girdi, tüm ulaşımı kontrol altına almak için yerli yazılım konusunda uzlaştı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan yeni sisteme ilişkin projeyi ve mevcut durumu düzenlediği basın toplantısında anlattı. Yeni sistem ‘Trafik Yönetim Sistemi’ olarak kayıtlara geçmiş oldu.

YEŞİL DALGA ÇÖKMÜŞTÜ İTİRAFI
Başkan Osman Zolan ilk olarak mecut durumun fotoğrafını çekti. Kentte yıllar önce uygulamaya konulan ve trafik sorununu çözmesi planlanırken ilerleyen dönemlerde sorunun kendisi haline gelen yeşil dalga sisteminin düzgün çalışmadığı Başkan Zolan bizzat kendisi açıkladı. Sistemin eski verilere göre hareket ettiğini, özellikle sabah ve akşam saatlerindeki yığılmaların sabitlenmiş sürelerden kaynaklandığını söyleyen Başkan Osman Zolan; “Trafik yoğunluğu ne zaman hangi yöne artıyor bilgimiz olmuyordu. Ayrıca yeşil dalga sistemini sağlıklı uygulayamıyorduk. Denizli’nin trafikteki sıkıntısını ancak vatandaşların şikayetleriyle takip eder hale gelmiştik” dedi.

YENİ BİR TEKNOLOJİ
Kentteki altyapı ve üstyapı yatırımlarının da etkisi ile trafiğin kontrolden çıkması tehlikesi yaşadıklarını anlatan Başkan Zolan, teknolojiyi en üst seviyede kullanma kararı aldıklarını kaydetti. “Zamanı gelmişti” diyen Zolan; “Oluşturduğumuz bu merkezin temelinde Denizli var. Milli bir projedir. Yazılımı Teknokent’te bir şirketle Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Türkiye’de bir ilkdir. Özellikle radyo sinyalleri üzerinden çalışan bir proje. Bu sistem sayesinde 95 kavşakta neler oluyor, trafik nereye doğru yoğunlaşıyor görebilir durumdayız. Bilgisayar programı trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kendisi ayarlayabiliyor. Daha önce 2 aksta tam olarak işletilemeyen yeşil dalga vardı. Şu an 21 aksta, 53 kavşakta yeşil dalga sistemi uygulayabilir durumdayız. Bu merkezimizdeki bilgisayar programı ve burada görevli arkadaşlarımızla duruma göre farklı yeşil dalgalar yaratabiliyoruz. Veya herhangi bir kavşakta olağan dışı bir durum varsa müdahale edebiliyoruz” diye konuştu.

90 BİN ARAÇ KENT TRAFİĞİNE KARIŞTI
Üçgen’deki çalışmalar nedeniyle her gün bu yolu kullanan 110 bin araçtan 90 bininin kent trafiğine girdiğini kaydeden Başkan Zolan, “Şu an herkesin bildiği gibi kavşak çalışmalarımız var. Bu çalışmalar şehir içinde yoğunluğun oluşmasına neden oluyor. Çünkü Üçgen’den günde 110 bin araç geçiyordu. İzmir Bulvarı ise şu an kapalı diyebilecek pozisyondayız. Bu 110 bin araç nereye gitti? Bunların 10-15 bini kullanabiliyor ancak diğer 90 bin araç şehrin içinde dolaşıyor. Ve şehir içinde basın oluşturuyor. Bu sistemle vatandaşların şehir içindeki basıncı en az hissedebileceği şekilde kontrol altına alıyoruz. Aksi takdirde tüm yollar kilitlenme durumuna gelirdi. Çünkü bir kavşakta yoğunluk varsa bu merkezden mutlaka müdahale ediyor” dedi.

OTOBÜSLERE YOLLAR HEP YEŞİL
Toplu taşımaya yönelik pilot proje başlattıklarını da anlatan Başkan Zolan, ulaşım sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için zaman kayıplarını asgariye indirmeyi planladıklarını kaydetti. Zolan proje kapsamında otobüslerin kırmızı ışıklarda en fazla 10 saniye bekleyeceğini, sistemin otomatik olarak yeşile döneceğini belirterek; “Şu an pilot uygulama aşamasında olan yeni bir projenin daha müjdesini veren Başkan Zolan, “Toplu taşıma anlamında da çok güzel bir çalışma başlattık. Bu çalışmayı şu an 20 numaralı otobüsümüzde deneme aşamasındayız. Bir kavşağa otobüs geldiğinde trafik ışığı kırmızı yanıyorsa bile en fazla 10 saniye içerisinde yeşile dönecek. Yani kavşaklarda ve şehir içi ulaşımda toplu taşımaya önemi artırıyoruz. Bu pilot uygulamamızda yüzde 20 ile 30 arasında süre kazanımı tespit ettik. Bu da vatandaşlarımızın toplu taşımayı tercih etmesini ve zaman tasarrufunu beraberinde getirecek. Otobüs ve dolmuş bazında Denizli’de günde 200 bin biniş varken bu rakamın önümüzdeki dönemde artmasına vesile olacaktır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 16 30Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 31Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 31Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 31Parçalı Bulutlu