REKLAMI GEÇ

TED Koleji enerjisini güneşten alacak

TED Koleji enerjisini güneşten alacak

Özel TED Koleji’nin çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde hem yerleşkenin elektrik ihtiyacı karşılanacak, hem de üretilen enerjinin fazlası şehir şebekesine satılarak gelir elde edilecek. Okulun Kurucu Müdürü Fatih Canpolat, “Mekanik, ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatmanın tamamını güneş enerjisiyle karşılıyoruz. Hava kapalı olduğunda, geceleri aküleme sistemiyle depoladığımız enerjiyi kullanıyoruz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Şubat 2018 Cumartesi, 13:04

DENİZLİ (AA) – SEBAHATDİN ZEYREK
Saruhan Mahallesi Göveçlik mevkisinde 2014 yılında 22 bin metrekarelik alanda kurulan TED Koleji yöneticileri, binaların elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden üretmek içi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda okuldaki dört binanın çatısına 1906 güneş enerjisi paneli yerleştirildi.

Sistem sayesinde yerleşkedeki 200 idari birim, 60 derslik, atölye, laboratuvar, yarı olimpik yüzme havuzu, spor salonu ve konferans salonunun elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacak.

Kolejin Kurucu Müdürü Fatih Canpolat, aylık 20 bin liranın üzerinde elektrik giderlerinin olduğunu, enerji maliyetlerini yenilenebilir enerji sayesinde sıfıra indirmek için okul çatısına güneş panelleri yerleştirdiklerini anlattı.

Yaklaşık bir yıl boyunca gerekli izinleri almak için yaptıkları çalışmaları sonuçlandırdıklarını ve iki haftadır güneş panellerinden üretilen enerjiyi kullanmaya başladıklarını belirten Canpolat, bu projenin Türkiye genelindeki diğer okullara da örnek teşkil edeceğini söyledi.

Canpolat, öğrencilerine de yenilenebilir enerji sistemleri, enerji verimliliği, çevrenin korunması, atık yönetimi, ekosistemin korunmasıyla alakalı eğitimler verdiklerini ifade etti.

SİSTEM KENDİNİ 6 YILDA AMORTİ EDECEK
Güneş enerjisi sisteminin kurulumunun maliyetli olmasına karşın 6 yılda kendisini amorti ettiğine dikkati çeken Canpolat, şunları kaydetti:

“Mekanik, ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatmanın tamamını güneş enerjisiyle karşılıyoruz. Hava kapalı olduğunda, geceleri aküleme sistemiyle depoladığımız enerjiyi kullanıyoruz. Bu çalışmayla atmosfere 265 ton karbon gazının salınımını da engellemiş olacağız. Bu da öğrencilerimize bir felsefe kazandırmak açısından çok önemli. Öğrencilerimiz çatıdaki sistemi görerek yenilenebilir enerji hakkında bilinç kazanmaya başladılar.”

YILDA 800 BİN KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETİLECEK
Canpolat, sistemin maksimum düzeyde kullanımla 40 yıllık ömrünün olduğunu dile getirdi.

Ürettikleri enerjinin fazlasını direkt trafoya vererek elektrik şirketine satacaklarını belirten Canpolat, “Okulumuz normal şartlarda yıllık 500 bin kilovatsaat kadar enerji tüketiyordu. Bu sistem sayesinde biz yıllık 800 bin kilovatsaat dolayında enerji üreteceğiz ve tüketimimizin üzerindeki kısmını şehir şebekesine satacağız. Gelecek yıllarda elektriğe gelen zamlardan da kurtulmuş olacağız. Fazla ürettiğimiz enerjinin gelirini de okulumuzun diğer alanlarındaki çalışmalarında kullanacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

İletişim

ADRES: Saruhan Mahallesi 1. sokak no:5 Denizli

TELEFON: 0258 385 7 385

Web: https://www.teddenizli.k12.tr/

Sosyal Medya Hesaplarımız

Harita