REKLAMI GEÇ

Sanayici nefes aldı

Sanayici nefes aldı

Denizli OSB Müdürlüğü kısa süre önce Gümrük Müdürlüğü’nün yanına Antrepo kurarak ihracatçıya nefes aldırdı. Yurt dışından hammadde temin eden sanayiciler yeni tesis sayesinde hem ürünlerini depolama alanı kazandı, hem de ekstra masraf yapmadan istediği kadar ürünü kullanabilme olanağı buldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Kasım 2018 Perşembe, 10:58

Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, büyük uğraşlar neticesinde 2015 yılında Gümrük Müdürlüğü’nün bölge içinde açılmasını sağlayarak ihracatçının İzmir’de yaptığı tüm işlemleri Denizli’ye taşımıştı. 11 Eylül’de bölge müdürlüğünün sahibi olduğu DOHAŞ adlı şirket aracılığı ile Antrepo kurarak bu alanda büyük bir boşluğu da kapatmış oldu. Yeni tesis ihracatçının işini daha da kolaylaştırdı. İşte detaylar…

İLK TIR YANAŞTI
Bir süre önce DOHAŞ AŞ’yi kurarak çalışmalarını hızlandıran Denizli OSB Müdürlüğü, sanayicilerin talebi üzerine A Tipi Gümrük Antrepo işletmesini hayata geçirdi. Denizli OSB bünyesindeki Gümrük Müdürlüğü’nün bitişiğinde kurutulan 7 bin metrekare kapalı alana sahip Antrepo kısa süre önce hizmete açıldı ve ilk tır yanaştı.
Alanı yurt dışından ham madde temin eden ya da ihracat yapan firmalar aktif olarak kullanmaya başladı.

MAL ZAMANINDA ALINMAZSA DEVLETE KALIYORDU
Daha önce yurt dışından mal getirten firmaların en önemli sorunlarından biri gümrük rejimi nedeniyle getirttiği ürünleri belli bir süre içinde gümrükten çekme zorunluluğuydu. Süresi içinde alınmayan mal yönetmelik gereği devlete kalıyordu. Bu durum sanayicinin ihtiyacı kadar ürünü değil tüm ürünü çekmesini gerektiriyordu. Tüm ürün için yapılan vergi ve diğer ödemeler, kısa süreli geri dönüş sağlamadığından ciddi maliyetler oluşturuyor, kar paylarını etkiliyordu.

SÜRE SINIRI ORTADAN KALKTI
Antrepo hizmetleri sayesinde sanayicinin yaşadığı süre sınırı da ortadan kalkmış oldu. Antrepo işletmesinde ithal ettiği ürünü dilediği kadar tutabilen sanayici sadece ihtiyacı kadar malı çekme ve bu malın vergisini ödeme olanağı da elde etti. OSB içindeki firmaların yeterli depolama alanına sahip olmaması, Antrepo’nun ikinci işlevinin de aktif kullanımını sağladı. Sanayici için yeni bir depolama alanı da ortaya çıkmış oldu. Denizli OSB Müdürü Ahmet Taş, Antrepo işletmesi sayesinde sanayicinin işinin kolaşlaşacağını hatırlatırken, tüm malı gümrükten çekmek yerine ihtiyacı kadırını çekebilecek olmasının önemli bir avantaj getireceğini hatırlattı.

GEÇİCİ DEPOLAMA ALANI DA OLUŞTURULDU
Gümrük binasının yanı başında 1600 metrekaralik ‘Gümrüksüz Depolama Alanı’ da oluşturuldu. Bu alan ihracat yapan sanayicilerin ürünlerini yurt dışına göndermeleri sırasında gümrük işlemlerini rahatlıkla yapmalarını sağladığı gibi, depolanacak ürünlerin dış etkenlerden korunmasını ve üretim kalitesinde kalmasını da sağlayacak. Kurulan geçici depolama alanı lojistik işlemlerinin kolaylıkla yapılabileceği şekilde tasarlandı.

LOJİSTİK MERKEZİ KURULACAK
Çoğunluğunu ihracatçı firmaların oluşturduğu Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde, ihracat işlemleri, depolama ve nakliye işlemlerinin süratle, sorunsuzca gerçekleşmesini sağlamayı hedefleyen projenin son ayağı ise lojistik merkezi kurulması. Bu alanda da çalışmaların yürütüldüğü Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, OSB sınırına bir lojistik merkez kurmak için girişimlerde bulundu.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürü Ahmet Taş, “Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü olarak 2018 yılı Mart ayında Devlet Demir Yolları ile yapılan protokol gereği OSB sınırındaki yaklaşık 100 dönüm alan üzerine Lojistik Merkezi kurulacaktır. Konu ile ilgili Devlet Demir Yolları İzmir 3. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Soner ve ekibi ile Ekim ayında görüşülmüş ve projemiz onaylanmıştır. DDY İzmir 3. Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkılacaktır. Söz konusu Lojistik Merkezi hizmete girdikten sonra mevcut A Tipi Gümrük Antrepomuzu bu bölgeye taşıyarak sanayicilerimizin vergi muafiyetinden faydalanmalarını sağlayacağız” dedi.

ANTREPO NEDİR?
Günümüzde küreselleşme ve teknolojinin de yardımına paralel olarak ülkeler arasında gerçekleşen mal ve hizmet ticareti ile sermaye hareketleri hız kazanmıştır. Dış ticaret faaliyetinin en önemli unsuru malın ya da hizmetin doğru lojistik uygulamalarıyla sağlıklı bir şekilde transfer edilebilmesidir. Lojistik maliyetlerinin önemli bir bölümünü depolama faaliyetleri oluşturmaktadır. Depolar; ürünlerin hammadde aşamasından üretim sürecine dahil edilmesine ve nihai ürün şeklinde tüketiciye ulaşmasına kadar bütün faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde stratejik ara noktalardır.
Gümrük süreçlerinde eşyanın muhafaza edildiği, stoklandığı, korunduğu, ambalajlandığı ve taşımaya hazır hale getirildiği açık veya kapalı alanlara gereksinim duyulmaktadır. Bu aşamada antrepolar devreye girmekte ve bahsedilen gereksinimleri karşılamaktadır.
Bilindiği üzere Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilip gümrüğe sunulan eşyanın, bir gümrük rejimine tabi tutulması, bir serbest bölgeye girmesi, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına yeniden ihracı, imhası veya gümrüğe terk edilmesine ilişkin işlemlerin deniz yolu ile gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten itibaren kırk beş gün, diğer bir yolla gelen eşya için yine özet beyanın verildiği tarihten itibaren yirmi gün içerisinde tamamlanması gerekir. Aksi halde eşya genel anlamda devletin olur. Oysa eşyanın antrepo rejimi dahilinde kalış süresi sınırsızdır.
Firmalar yurtdışına ürün gönderdiklerinde veya yurtdışından ürün aldıklarında yapılması gereken belli gümrük işlemleri vardır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi belli bir süre aldığından yurda girişinden önce ürünlerin depolarda bekletilmesi gerekir. Bu depolar gümrük binalarına oldukça yakın olarak konumlandırılır ve antrepo olarak adlandırılır. Buraya konulan malların vergisi henüz ödenmemiştir ve gerekli işlemler tamamlanana kadar ürünler burada koruma altında tutulur. Burada bulunan ürünler ticari ürünler olarak geçer.

GÜMRÜKSÜZ DEPOLAMA NEDİR?
Gümrüksüz depolama bir diğer adı ile geçici depolama olarak bilinmektedir. Geçici depolama alanları olarak günümüzde ambar, depo, ardiye ve hangar kavramları kullanılmaktadır. Gümrüksüz depolamada, istiflenerek eşya her türlü dış etkenden korunması sağlanacak şekilde yapılmış alanlarda gerçekleştirilmektedir. Bu depo veya ambar tipi yerlere araçlar yanaşabilmekte ve geçici olarak eşyaların istiflenmesini sağlayabilmektedir.
Genel olarak geçici mal veya eşyaya serbest dolaşımda olmayan eşya denebilmektedir. Serbest dolaşımda olmayan eşya ve mallar gümrüğe sunulduktan sonra gümrük tarafından onaylanmış bir işleme tabi tutulur veya gümrük tarafından kullanılırsa, kullanım veya işlem bitinceye kadar gümrüksüz depolama ya da geçici eşya veya mal olma niteliği kazanır.
Geçici depolama yapabilmek için bazı gerekli izinler alınması gereklidir. Antrepo depo tiplerinin kullanılması sebebi ile bu tip depoların açılmasına ve deponun işletilmesine izin vermek için görevli olan kurum Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasında yer almaktadır.
Geçici olarak depolanan malların satışa sunulduğu alanlar olan gümrüksüz satış mağazalarının kurulmasına ve bu tip depoların işletilmesine ise Gümrükler Genel Müdürlüğü karar vermektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

M.Abdülkadir Uslu

Yönetim Kurulu Başkanı

OSB Müdürü

Ahmet TAŞ

Organize Sanayi Bölgesi Müdürü

İletişim

DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Adres: Yaşar Öncan Caddesi No: 1

Honaz - Denizli / TÜRKİYE

Tel: +90 258 269 10 02  

  Faks: +90 258 269 10 01  

  E-mail: dosb@dosb.org.tr

Önemli Telefonlar

İtfaiye : 110

Elektrik - Su - Arıza :187 & 269 25 91

Jandarma : 169 10 83