REKLAMI GEÇ

Denizli ihracatında 300 milyon dolarlık düşüş

Denizli ihracatında 300 milyon dolarlık düşüş

Denizli ihracatını hammadde artışları ile dolar ve avro arasındaki parite farkı vurdu. Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yılın ilk 10 ayındaki düşüşün yüzde 9.3 olduğunu, yıl sonu itibariyle ihracatta 300 milyon dolar civarında bir kayıp yaşanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 30 Kasım 2015 Pazartesi, 17:55

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından bu ülkeyle olan ticaretin Denizli’ye yansımalarının hangi boyutta olacağı sıkça konuşulurken, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizlihaber.com’a değerlendirmelerde bulundu.

Denizli ihracatında ekim ayı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 oranında bir azalma olduğuna dikkat çeken Kocasert, ancak bunun üretimden değil hammadde maliyetleri ile dolar-avro arasındaki parite farkından kaynaklandığını, yıl sonu itibariyle 300 milyon dolarlık bir azalma tahmin edildiğini belirtti.

Kapasite kullanımında bir sıkıntı olmadığına işaret eden Kocasert, “Üretimde miktar ve adet bakımından gerileme yok. Gerilemenin avro-dolar arasındaki pariteden olması sevindirici. Aksi takdirde işten çıkarmalar gündeme gelebilirdi. Yaşanan düşüşü şöyle anlatabiliriz: Örneğin geçen yıl bir TIR havlu, bornoz, nevresis yüklüyorsunuz, karşılığı 100 bin avro. Bunun dolar karşılığı 132 bin oluyordu. Bu yıl ise yine aynı TIR’a yaptığınız yüklemenin karşılığı 95 bin avro. Bunu dolar karşılığı 103-104 bin. Kaybın önemli nedeni paritedir” dedi.

“KOMŞULARIN DURUMU ETKİLEDİ”
DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, ihracatı olumsuz etkileyen gelişmeler arasında komşu ülkelerdeki iç karışıklık ve istikrarsızlıkların da bulunduğunu, Suriye, Irak ve Ukrayna’da yaşananlar ile Rusya’daki ekonomik krizin ihracattaki gerilemeyin önemli sebepleri arasında yer aldığını ifade etti.

“ORTA VE UZUN VADELİ KRİZ DENİZLİ’Yİ ETKİLER”
Rusya krizine de değinen Kocasert, “ Rusya, Türkiye’nin önemli bir pazarı. Aynı şekilde Türkiye’de Ruslar için önemli bir pazar. Dolayısıyla ticari anlamla karşılıklı çıkarlar söz konusu. Diliyoruz kriz kısa süreli olur. Aksi takdirde bundan iki taraf da zararlı çıkacaktır. Denizli açısından baktığımızda, yaş sebze ve meyve ile gıda ağırlıklı bir ihacatımız yok. Dolayısıyla şu anda etkilenmiyoruz. Ama orta ve uzun vadeli bir krize olursa o zaman Denizli etkilenir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı