REKLAMI GEÇ

Geleneksel yöntemlerle yapıyor, Türkiye’nin 4 bir yerinden sipariş alıyor.

Geleneksel yöntemlerle yapıyor,  Türkiye’nin 4 bir yerinden sipariş alıyor.

Yıllar önce ailesi ile birlikte Yatağan’dan ayrılıp Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’ne yerleşmek durumunda kalan bıçak ustası Mehmet Kuş, Ata mesleği bıçakçılığı geleneksel yöntemlerle devam ettiriyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Eylül 2018 Çarşamba, 16:46

Dedesinin babası, dedesi ve babasından sonra geleneksel yöntemlerle çeliği döverek 4 kuşaktır mesleklerini sürdüren Yatağanlı bıçak ustası Kuş, daha 28 yaşında. Ancak ata mesleği bıçakçılığın tüm ayrıntılarını en ince noktasına kadar detaylı biliyor. Hala “Dedemin babasının malzemelerini kullanıyorum” diyen Mehmet Kuş, geleneksel yöntemleri bırakamıyor.

Türkiye’nin her köşesinden aldığı siparişlerle çeliğe şekil verip bıçağa dönüştüren ve isteğe göre bıçakları geyik boynuzu, gül ve zeytin ağacından kabza, deriden kınıyla sanat eserine dönüştüren Mehmet Kuş, bıçak tasarımlarını gelen taleplerin belirlediğini söyledi. Avcılar ve doğa sporlarıyla uğraşanlara ayrı, farklı meslekler için ayrı olmak üzere çeşitlilik yelpazesinin çok geniş olduğunu dile getiren Kuş, “ Ekmek bıçağından et bıçağına, kamp bıçağından koleksiyon bıçaklarına kadar Türkiye’nin her yerinden talep geliyor, onları karşılıyoruz” dedi.

Geleneksel Yöntem

Bıçakların yapım sürecinde tamamen geleneksel yöntemler kullandıklarını ve bıçak yapımında hala eski malzemeleri kullandığını da dile getiren 4. Kuşak bıçak ustası Mehmet Kuş, “Kabzası ve çeliğiyle tamamen el yapımı bıçaklarımızın her biri, ayrı bir özen ve emekle kendine has özellikleriyle ortaya çıkıyor. İşe önce ham çelikten başlayarak yapacağımız bıçağın şeklini verip, dövme işleminden geçiriyoruz. Sonra özel araçlarımızla şeklinin ayrıntılarını ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra parlatma ve ağız açma işlemini tamamlayıp, ahşap kabzasını, bıçağın özelliklerine göre yapıyoruz. Ardından da bu bıçağa özel yine el işi deri kınlarını yaptırıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı