REKLAMI GEÇ

İthal enerji karanlık günlerin habercisi

İthal enerji karanlık günlerin habercisi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, enerjide giderek artan dışa bağımlılığın gelecekteki karanlık günlerin habercisi olduğunu söyledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 25 Ekim 2014 Cumartesi, 10:27

“Türkiye’nin Enerji Politikaları” konulu söyleşi Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yener Acar Konferans Salonu’nda yapıldı. EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil’in de katıldığı söyleşide konuşan Olgun Sakarya, enerji sektöründe ithal kaynaklara yönelinmesini eleştirdi.

İRAN VE RUSYA İLE SIKINTI KARANLIKTA BIRAKIR
Dış kaynaklara bağımlılığın geleceğe ilişkin kaygı yarattığını kaydeden Sakarya, “Önümüzdeki aylarda doğal gazda en ufak bir sorun yaşanırsa halimiz harap. Bizi karanlık günler bekleyebilir. İthal kaynakları bu kadar çok kullandığımız sürece, bizim arz güvenliğimizi sağlamamız imkansız. İran veya Rusya ile en ufak sıkıntıda bizim elektrik sistemimiz gider ve her an krize girebiliriz. Sorun yaşanmazsa bile ekonomik anlamda 60 milyon dolar ödeme yaptığımız için, ekonomik anlamda sıkıtılar yaşayacağız” dedi.

Doğal gazda geçmişte yaşanan sıkıntıları anımsatan Sakarya, “Geçtiğimiz sene aralık ayında doğal gazdan dolayı yaşanan sıkıntının geçmesi için elektrik santrallerinden güç alındı. Bu defa da elektrik sıkıntısı yaşandı ve su üzerine yüklenme yapıldı. Barajlardaki suyu yaklaşık yüzde 20 daha fazla kullandılar. Yağmur yağmayınca bu kez su sıkıntısı yaşandı. Yerli potansiyeli belirlerken, potansiyel çok net bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Şimdi bizim yerli potansiyel olarak hidrolik kaynaklarımız var ama kullanmıyoruz. Bir dere üzerine 4-5 tane su santrali yapılınca o bölgenin coğrafi yapı özeliği bozuldu. Birinci kaynak olarak yerli kaynakların potansiyelini bilimsel ve teknik olarak ortaya koymak lazım. Güneşimizi ve rüzgarımızı kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı