REKLAMI GEÇ

Kiralık oto karaborsada

Yaz sezonunun gelmesi birçok sektörü olumsuz yönde etkilerken, otomobil kiralama acentelerinin yüzünü güldürdü. Neredeyse tamamı yüzde 100 doluluk oranıyla çalışan acenteleri güldüren etken ise tatile otomobilsiz gelen gurbetçiler.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Mevsim nedeniyle piyasalar en hareketsiz dönemlerini yaşarken pek çok esnaf kepenk kapatma noktasına geldi… Otomobil kiralama acenteleri ise durgunluğun aksine işleri oldukça yolunda giden sayılı iş kolundan birini oluşturuyor. Hatta işleri o kadar iyi ki; otomobil kiralamak için gelen müşteriler, elleri boşdönmek zorunda kalıyor! İşlerin açılmasında en büyük etken, gurbetçi vatandaşlarımız.. Özellikle hava yolu ile gelen gurbetçiler Denizli’deki acentelerin yüzünü güldürüyor.

Bir de kredi zorlukları olmasa

Oto kiralamaya talebin olağan dışı arttığını belirten Aytur Rent A Car’ın Sahibi Mehmet Turan, Ekim ayına kadar da işlerin bu yoğunlukta gideceğini düşünüyor. Yurt dışından gelen müşterilerinin 2 ile 5 hafta arasında otomobil kiraladıklarını belirten Turan, İstanbul ve Ankara’dan, iş amacıyla Denizli’ye gelen müşterilerinin de piyasayı hareketlendirdiğini söyledi.. Turan “Şu anda bütün araçlarımız müşterilerimizde. Yüzde 100 doluluk oranıyla çalışıyoruz. Genelde talep gören otomobiller, klimalı ve dizel olanlar. O yüzden biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
 

En büyük sıkıntılarından birini, bankaların kredi verirken yaşattığı zorluklar olarak nitelendiren Turan, “Taksitlerimizi zamanında ödememize rağmen bankalardan kredi alma aşamasında çok fazla zorlukla karşılaşıyoruz. İşlerimiz çok iyi derecede ama kredi alamadığımız için araç filomuzu genişletmek mümkün olmuyor” dedi. Turan, “Bir diğer sorunumuz ise bazı müşterilerin otomobilleri çok hor kullanmasıdır. Doğal olarak bu da araçların ömrünü azaltarak daha düşük verim almamıza neden oluyor” diyerek yaşanan sıkıntıları dile getirdi..

Avrupa’nın çok gerisindeyiz

Alp Rent A Car’ın Sahibi Hakan Sulayıcı da işlerinin açılmasındaki en büyük faktör olarak gurbetçilerimizi gösteriyor. Genellikle hava alanında hizmet verdiklerini belirten Sulayıcı, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemize gelirken gümrüklerde yaşadığı sorunlardan dolayı kendi otomobilleri yerine hava yoluyla gelerek burada otomobil kiraladıklarını öne sürdü. Sulayıcı “Müşterilerimiz buraya gelmeden önce web sitemiz aracılığıyla rezervasyon yaparak otomobil kiralayabiliyorlar. Daha sonra ise onlar hava alanına indiklerinde araçları hava alanında hazır oluyor. Ayrıca dönüş sırasında ise araçlarını hava alanında bırakıyorlar, biz de oradan geri alabiliyoruz. Daha önceleri otomobil kiralayacak olan kişiler Antalya ve İzmir’i tercih ediyordu. ama yaşadıkları sorulardan dolayı artık Denizli’yi seçiyorlar. Araçlarının klimalı olması da talebi arttırıyor.”dedi.
 

Sulayıcı, “Şu anda 25’e yakın aracımız var ve hepsi dolu. 1 aydır yüzde 100 kapasiteyle hizmet veriyoruz. Daha iki ya da üç ay işlerimizin bu hızda devam edeceğini düşünüyorum. Ayrıca Ramazan Ayı’nın da Ekim’e denk gelmesi, işlerimizi daha da uzatabilir. Ülkemizdeki kiralık araç sayısı Avrupa ülkelerinin 25’te biri oranında..Avrupa’da çoğu şirketin otomobili kiralıktır. Otomobil almak, ülkemizde bir yatırım şekli haline gelmiş durumda. Herkes birikmiş parasını otomobil alarak değerlendiriyor” diye konuştu.

Sektör Denizli’de zayıf

Selman Rent A Car’ın Sahibi Selman Baylan da, müşterilerine kesilen trafik cezalarının kendilerine geri döndüğüne dikkat çekiyor. Baylan, “Yurt dışından gelen vatandaşlarımız ve öğrenciler, bizim en büyük kazanç noktamızdır. Bütün araçlarımız, şu anda kirada olduğundan, gelen müşterilerimizi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Biz de bu durumu engelleyebilmek için yaptığımız sözleşmelerde bu konuyla ilgili müşterilerimizi bilgilendiriyoruz. Araç sayımızı arttırmak istiyoruz fakat bankalar kredi konusunda yardımcı olmadığından başaramıyoruz. Şu anda 20 tane araçla hizmet veriyoruz ama büyük şehirlerimizde bu sayı 100’lere kadar çıkıyor. Denizli gibi sanayi bakımından gelişmiş bir şehirde, bu sektörün gelişim gösterememesi, bizi çok üzüyor” diyerek tepkisini dile getiriyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı