REKLAMI GEÇ

Çöpten servet çıkıyor

Tarhan Tümbal, Engin Sarıyıldız, Aslı Kaya ve Ahmet Tarık Tümbal ’ın kurduğu ÇADEM, günde 6 ton amabalaj atığını işleyerek plastik hammeddesine dönüştürüyor. Çöpten servet çıkaran Tümbal ve Sarıyıldız, yakalanan önemli başarıya rağmen, yerel yönetimler ve iş dünyasında çevre duyarlılılığının yerleşmemesinin sıkıntı yarattığı düşüncesinde.

/ DENİZLİHABER / 6 Haziran 2007 Çarşamba, 00:00

Denizli’nin üç lisanslı geri dönüşüm merkezinden biri olan Çevresel Atık Değerlendirme Merkezi yani kısa adıyla ÇADEM, şu günlerde Denizli firmaları, belediyeler ve vatandaşların ambalaj atıklarına karşı duyarsızlığından yakınıyor.

Aylık bin ton ambalaj atığı toplama kapasitesi olmasına rağmen Denizli’den sadece aylık 40 ton ambalaj atığı toplayabildiklerini söyleyen Tarhan Tümbal, Denizli’den toplayamadıkları atığı diğer illerden sağladıklarını açıkladı. Tümbal “Ambalaj atıkları değerinden çok daha fazla fiyatlara karaborsada satılıyor. Bunun nedeni de merdiven altı diye tabir ettiğimiz lisanssız imalatçıların önüne geçilememesi. Bu durum bizler gibi lisanslı firmaların işini zora sokuyor. Fabrikalarda lisanssız imalat yapan yerler daha yüksek fiyat verdikleri için ambalaj atıklarını onlara satıyorlar. Bunların yanı sıra geri dönüşüm konusuna hiç vakıf olmayan vatandaşlarımız ise bu tarz ambalaj atıklarını çöpe atıyor. Örneğin ülkemizde yıllık yaklaşık 4 milyon ton değerlendirilebilir atık bilinçsizlikten dolayı çöpe gidiyor. Oysa 2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanılsa 6 saatlik yani 60 wattlık elektrik enerjisinden tasarruf edilebilir. Ayrıca ÇADEM olarak işletmemizde günlük 6 ton plastik hammaddesi olan PE (Polietilen) ve PP (Poriproblen) üretiyoruz” dedi.

ÇADEM kurucularından Engin Sarıyıldız ise, “Ambalaj atıklarını istenilen şekilde yani yasa ve yönetmeliklere, kurallara uygun bir şekilde toplasak ve ardından geri dönüşümüne daha fazla önem versek plastik hammaddesinde de sıkıntılar yaşamayız” dedi.
 

Sarıyıldız “Bizler günlük 6 ton plastik hammaddesi üretiyoruz. Üretilen bu hammadde plastik sanayinin birçok bölümünde kullanılıyor. Ürettiğimiz bu hammaddeyi iç piyasaya satış yapıyoruz. Ancak bu konuda henüz sanayicilerimiz bilinçli değiller. PETKİM’in orijinal ürettiği hammaddenin yarı fiyatına satılan bu hammadde gıda sektöründe kullanılan plastik yapımı dışında diğer tüm plastik imalatlarında kullanılmakta. Ayrıca bizlerin çok da üzerine titremediğimiz ambalaj atığını Çinliler bizden ya da başka ülkelerden alıp, bizim yaptığımız gibi hammaddeye dönüştürüyor. Bu hammadde ile üretim yapıyor. Tabii bu üretim ucuza mal olduğu için piyasaya da ucuz mal satıyor. Bizlerin de bu tarz şeylere önem vermemiz gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı