REKLAMI GEÇ

Tarla faresine karşı baykuş yuvaları

Tarla faresine karşı baykuş yuvaları

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; Acıpayam, Tavas, Çardak, Bozkurt, Çivril ve Baklan’da tarlaları istila eden, ekili alanlarda yüzde 80’i bulan zarara yol açan tarla fareleriyle etkin mücadele için üreticilere uygulamalı eğitim veriyor. İlk uygulama Çardak’ın Gemiş Mahallesi’nde gerçekleştirilirken, mücadelenin doğal yollarla yapılmasını sağlayacak yöntemler de devreye sokulacak. Bunlardan birisi de baykuşlar olacak.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2015 Pazartesi, 17:08

Tarla fareleri ile uygulamalı tanıtım toplantısı Çardak’ın Gemiş Mahallesi’nde yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir, Çardak İlçe Müdürü Hüsnü Yılmaz, Serinhisar İlçe Müdürü Murat Kardaş, il ve ilçe müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri ile Gemişli çiftçiler katıldı.

denizli-fare-ile-mucadele-tarim-baykus-1

173 ÇİFTÇİ KATILDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli ziraat teknikeri Sami Piliç, Gemişli çiftçilerin toplandığı kahvehanede, tarla fareleri ile mücadelenin nasıl yapılacağı ile ilgili teknik bilgiler aktardı. Ardın da ilaçlı buğdayın nasıl konulacağı uygulamalı olarak gösterildi. Çiftçiler, anlatılanları can kulağıyla dinledi. Bu eğitime 173 çiftçi katıldı.

denizli-fare-ile-mucadele-tarim-baykus-4

YÜZDE 80 ÜRÜN KAYBIMIZ VAR
Geçimlerini yalnızca hububat üretiminden sağladıklarını dile getiren Gemişli çiftçiler, iki yıldır başlarının tarla fareleriyle dertte olduğunu, bu yıl farelerin verdiği zararın yüzde 80’i geçtiğini dile getirdi.

denizli-fare-ile-mucadele-tarim-baykus-2

LEYLEKLERİN GÖÇÜ BEKLENECEK
Bu arada doğal yollarla mücadelede etkin araçlardan birisi göçmen kuşlarından leyleklerin olduğunu anlatan çiftçiler, tarlaların sürülmesi sırasında ortaya çıkan fareleri leyleklerin topladığını, ilaçlama yapılmasının onlara zarar verebileceğini belirtti ve zehirli buğday konulması için leyleklerin göç etmesinin beklenmesini istedi.

Şu anda leyleklerin en etkili silahları olduğunu vurgulayan çiftçiler, “Leylekler, biz tarlayı sürerken traktörün arkasından geliyor. O anda yuvası bozulan fareleri yakalayıp yiyor. Farelerle mücadele ederken leylekleri katletmek istemiyoruz. Ağustos ayının sonuna kadar Gemiş’te leylek kalmaz, göç eder” dedi.

denizli-fare-ile-mucadele-tarim-baykus-4

DOĞAL MÜCADELE YÖNTEMLER DE KULLANILACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yardımcısı Nejdet Demir ise, tarla faresi ile mücadelenin 2015 yılı başından itibaren devam ettiğini belirterek, “Tarla faresinin doğal düşmanları olan yılan, baykuş, tilki, sansar, gelincik, atmaca, şahin, leyleklerin nesli ne yazık ki yanlış avlanma nedeniyle azalmıştır. Bununla birlikte ikliminde etkisiyle zararlının sayısı oldukça artmıştır. İlçe ve mahallelerde toplu Tarama mücadeleler tertip edilmiştir. Fare ile mücadele yalnızca kimyasal olarak yapılmayacak. Diğer canlı türlerine zarar vermemek amacıyla doğal yöntemlerle mücadele edeceğiz. Örneğin baykuş yuvaları yapıp, belirli bölgelere koymayı planlıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı