REKLAMI GEÇ

Zeybekci: İngiltere referandumu önemli bir kilometre taşı

Zeybekci: İngiltere referandumu önemli bir kilometre taşı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden çıkma kararı almasını değerlendirdi. Zeybekci, İngiltere’nin AB’den çıkışının önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Haziran 2016 Cuma, 14:50

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararının çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bunun AB’nin yapısında köklü değişiklikleri de ortaya çıkarabileceğini ifade etti. Brexit’in siyasi anlamda çok önemli sonuçlarının olacağını anlatan Zeybekci, “Tüm Avrupa, Brüksel’den daha ayrı siyasi karar mekanizmalarına doğru ilerleyecektir. Birleşik Krallık, 2009 yılı sonrasında AB büyümesine tek başına %35 katkı vermiştir. 2015 sonu itibarıyla 16,2 trilyon Dolar büyüklüğünde, kişi başına düşen geliri 31.900 Dolar olan AB ekonomisi, Birleşik Krallık’ın birlikten ayrılması sonucu 13,4 trilyon Dolar’a ve kişi başına düşen gelirin 30.000 Dolara indiği bir ekonomi olacaktır” dedi.

BİRLEŞİK KRALLIK İLE AB’NİN EKONOMİK BAĞLARI ÇOK GÜÇLÜ
Birleşik Krallık ve AB ekonomilerinin bağlarının çok güçlü olduğunu dile getiren Bakan Zeybekci, “Siyasi alandan farklı olarak AB ile ekonomik ortaklıkta aynı derinlikte bir ayrışma yaşanmayacaktır. Gerek pazar bütünlüğü, coğrafi özellikleri ve sanayileşme, gerekse karşılıklı üretim entegrasyonu gibi birçok faktörle birbirine bağlanmış olan AB’de bundan sonraki süreçte kısa vadede önemli değişiklikler olmamakla beraber, orta-uzun vadede ekonomik birlikteliğinde, ortaklığında bir zayıflama olmaksızın, ülkelerin daha bağımsız hareket etme ve karar alma sonuçları kaçınılmaz olacaktır” dedi.

BU KARARIN TÜRKİYE AÇISINDAN ETKİLERİ
Birleşik Krallık’an AB’dan ayrılma kararını Türkiye açısından etkilerini de değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Gümrük Birliği bağlarımız olan, 20 yıldan bu yana ekonomik anlamda tam entegrasyona doğru adımlar attığımız AB ile bu ilişkimizde bir değişiklik olmayacaktır. Gümrük Birliği’nin güncellenerek ekonomik birliktelik yönünde 2017 yılında önemli sonuçlara ulaşılacaktır. Birleşik Krallık açısından, referandum sonuçlarına göre siyasi ayrılma kaçınılmaz olacaktır. Ancak AB ve Birleşik Krallık arasındaki ekonomik entegrasyon hemen hemen aynı seviyede olması her iki taraf için de kaçınılmaz zorunluluktur. Hali hazırda oldukça iyi seviyede siyasi ve ekonomik ilişkileri olan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın önümüzdeki dönemde yatırım, dış ticaret ve finans ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi için adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı