REKLAMI GEÇ

Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya ile göz sağlığı

Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya ile göz sağlığı

Özel Gözakademi Hastanesi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya ile göz sağlığı üzerine sohbet ettik. Kocakaya, protez göz kullanımı, kuş kanadı, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve göz kenarı kırışıklıklarında PRP’nin önemini anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Eylül 2017 Pazartesi, 09:33

İşte size hem keyifle okuyacağınız, hem de göz sağlığı ile ilgili bilgi sahibi olabileceğiniz söyleşi:

Denizlihaber: Protez göz hangi durumlarda kullanılır ve nasıl uygulanır?
Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya: Protez göz trafik kazası, travma, göze alınan ciddi bir darbe ya da ciddi göz iltihapları nedeniyle kişinin görme yetisini kaybetmesi sonucunda; göz küresinde saf bütünlüğün bozulması ve görsel işlevleri yerine getirememesinden dolayı kullanılan bir yöntemdir. Böyle durumlarda ortaya çıkan kötü görüntüleri gidermek için yuva olarak tabir ettiğimiz sokete protez gözü yerleştiriyoruz. Deneyimlerimizden bahsedecek olursak, soketle ilgili ciddi problemler var mesela üst göz kapağında düşüklük, göz kapağı kıvrımının derinleşmesi ya da alt göz kapağında gevşeme gibi durumlarda gerekirse hastanın kendi vücudundan yağ parçası alıp soketin (protezin oturduğu yuvaya) üzerine yerleştirerek revizyonunu (düzeltilmesini) sağlayıp protezle başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Denizlihaber: Protez göz kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya: Protez gözde en çok dikkat etmemiz gereken nokta, gözü enfeksiyondan korumamız gerektiğidir. Protezin çıkarılıp takılan türleri de var, kalıcı olan türleri de. Hastamız hangisini tercih ediyorsa öncelikle hijyen, temizlik ve belli dönemlerde temizlenip tekrar yerine konması konusuna dikkat ettiği sürece sıkıntısı olmayan aslında basit bir şey.

Denizlihaber: Halk dilinde kuş kanadı olarak adlandırılan gözde et parçası kimlerde görülür nasıl tedavi edilir?
Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya: Gözde et parçası, daha çok gözün iç tarafında gözlemlediğimiz zarın öne doğru yürümesidir. Üçgene benzer bir görünümü olduğu için kuş kanadı adı verilmiştir. Güneş en zararlı etkisi diyebiliriz. Genetik faktörler oldukça etkili, gençlerde de gözlemliyoruz ancak ileri yaşlarda daha çok gözlemlediğimiz bir konu. Başarılı bir şekilde gözdeki et parçası oradan kazınıp temizleniyor, tekrarlama riski yüksek olduğu için gözün sağlıklı üst kısımlarından et parçası alınıp o bölgeye yama şeklinde kapatılıyor.

Denizlihaber: Gözyaşı kanalının tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?
Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya: Gözyaşı kanal tıkanıklığı gerek doğuştan gerek ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bir lavabonun tıkanması gibi düşünürsek, lavabo tıkandığı zaman bir süre sonra taşacaktır. Gözde de bu tıkanıklık nedeniyle sulanma ve enfeksiyona yatkınlık oluşur. Sulanma, çapaklanma ve göz çevresinde şişkinliklere de sıklıkla rastlanır. Bebeklerde 1 yaşa kadar masaj yöntemiyle bu kanal tıkanıklıkları %90 oranında gerileyebiliyor. Eğer ki gerilemezse sondalama yöntemi uyguluyoruz. Fayda görmeyeceğini düşünüyorsak tüp takıyoruz. Son çözüm olarak da cerrahi müdahaleye başvuruyoruz zira yetişkinlerin masajdan fayda görme oranı yok denilecek kadar az. Bu nedenle yetişkinlerde birinci tedavi yöntemi cerrahidir.

Denizlihaber: Tiroit (guatr) hastalığının bir sonucu olarak görünen kapak retraksiyonu (göz kapaklarının çok açık olması) neden kaynaklanır? Tedavisi nedir?
Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya: Tiroit rahatsızlığı diğer adıyla guatr, gözü de etkiyebilecek bir rahatsızlıktır. Gerek göz kapaklarının daha açık görünmesi (retraksiyon) gerekse gözün öne doğru çıkık olması durumu göz kaslarının etkilenmesiyle oluşan şaşılık, çift görme, göz tansiyonu, gözde kuruluğa ya da görme kaybına neden olabilecek gözü ciddi anlamda etkileyen bir hastalıktır. Bazı hastalarda guatr hastalığının teşhisi göz muayenesinin ardından bile konulabilir. En sık olarak tiroit bezinin fazla çalıştığı hipertiroidi nadir olarak da tiroidin az çalışması durumunda gözlerde bazı değişiklikler ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın temelinde bağışıklık sisteminin bile bugün hala daha tam olarak açıklanamayan bozukluğu yatıyor. Tedavisinde öncelikle hastanın tiroit fonksiyonu normale döndürülüp yüksek dozajlarla kortizon tedavisiyle yatıştırılır. Rodyoterapi bir diğer tedavi seçeneğidir. Son olarak cerrahi müdahale ile de gözü rahatlatmaya gidilebiliyor.

Denizlihaber: Göz kırışıklıklarında PRP’nin etkisi nelerdir nasıl kullanılır?
Yrd. Doç. Dr. Arife Esra Kocakaya: PRP, özellikle hastanın kendi kanından hazırladığımız özel vitaminlerin besleyici faktörlerle cilt altında verilmesi ile uyguladığımız bir çeşit gençleştirici tedavi yöntemidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı