REKLAMI GEÇ

Bahar alerjisine dikkat!

Bahar alerjisine dikkat!

PAÜ Hastaneleri KBB Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz, daha çok baharda ortaya çıkan alerjik durumlardan korunmak için sabah ve akşam gün dönümlerinde, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını tavsiye etti.

/ DENİZLİHABER / 27 Mart 2008 Perşembe, 01:00

Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Topuz, bahar alerjisi ile ilgili bilgi verdi. Topuz, halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinitin, bir alerjenle karşılaşma sonucu burun kaşıntısı, hapşırık, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şikayetleri yapan, kronik seyirli bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Topuz, “Alerjik rinit, önemli bir toplumsal sağlık sorunu olarak giderek artan sıklıkta karşımıza çıkmaktadır ve toplumda rastlanma sıklığı yüzde 10 civarındadır. Olguların büyük bir kısmında ailesel alerji öyküsü mevcuttur. Ev tozları, mantar sporları ve bitki polenleri hastalığa neden olan alerjenler olmakla birlikte en sık karşılaştığımız hastalık nedeni polenlerdir. Polenler bitki türlerine göre mart sonunda atmosfere salınmaya başlarlar ve ekim başına kadar devam ederler. Bahar mevsimi ile birlikte polikliniğimize başvurular artmış durumdadır” diye konuştu.

Hastalığın kontrolünde, en ideal ve basit yolun, allerjen ile temasın engellenmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Topuz, “Fakat bunu başarmak oldukça zor olduğundan hastalar ilaç tedavisine ihtiyaç duyarlar. Medikal tedavinin etkisiz olduğu ya da devamlı ilaç kullanmayı tercih etmeyen hastalarda ise üçüncü seçenek olarak hastalığın doğal seyrini etkileyebilen ve çocuklarda astım gelişimini önleyebilen tek tedavi şekli olan aşı uygulanmaktadır.

Alerjenden korunmak için hastalara tavsiyem sabah ve akşam gün dönümünde kapı pencerelerini kapalı tutsunlar, ev ile iş arasında maske kullansınlar ve hekim tarafından tavsiye edilen ilaçları düzenli kullansınlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı