REKLAMI GEÇ

Bebeklerde inmemiş testise dikkat!

Bebeklerde inmemiş testise dikkat!

DDH Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Karaca, inmemiş testis görülen bebeklerin, en geç 2 yaşına kadar tedavi olması gerektiğini belirterek, inmemiş testislerin kısırlık ve kansere yol açabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 8 Mayıs 2008 Perşembe, 00:00

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fahri Karaca, inmemiş testislerin kısırlık ve kanserleşme riski taşıdığını söyledi. Karaca, inmemiş testis görülen bebeklerin en geç 2 yaşına kadar tedavi olması gerektiğini belirtti.

Karaca, inmemiş testis hakkında şunları söyledi: “İnmemiş testis, erkek çocuklarda yumurtaların torbalara tamamıyla inmemesi olarak bilinir. En sık görüldüğü yerler; kasık ve karın içidir. İnmemiş testisin görülme sıklığı, zamanında doğan bebeklerde yüzde 3.2 oranında iken, bu oran ikiz gebelik, düşük doğum ağırlığı ve prematüre bebeklerde yüzde 9-30’lara kadar yükselir” dedi.

“Kısırlık ve kanserleşmeye neden olabilir”

İnmemiş testislerin, kısırlık ve kanserleşme gibi iki önemli sorunu oluşturabileceğini söyleyen Karaca, tümörleşme riskinin normal testise göre 4-10 kat daha yüksek olduğunu, ameliyat yaşı geciktikçe testis kanseri gelişme riskinin artacağını belirtti. Karaca, “İnmemiş testis 2 yaşına kadar ameliyat ile indirildiğinde üretkenlik (fertilite) şansı normalden farksızken, daha sonraki yaşlarda üretkenlik azalmaktadır. Yani inmemiş testisler kısırlık nedeni olabilir” dedi.

“En geç 2 yaşına kadar tedavi edilmelidir”

Op. Dr. Fahri Karaca, “En ideal ameliyat zamanı 6 ay ile 1 yaş arasıdır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. Ameliyat ile başarı oranı yüzde 98’ler civarındadır”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı