REKLAMI GEÇ

Karaciğerinden 6 kiloluk kist çıktı

Karaciğerinden 6 kiloluk kist çıktı

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Servisi’ne başvuran 23 yaşındaki Seval Oktağ, yapılan operasyon sonucunda karaciğerinden 6 kilogramlık kist çıkartılarak sağlığına kavuşturuldu.

/ DENİZLİHABER / 28 Ocak 2014 Salı, 13:14

Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği’ne karında şişme, yemek yiyememe ve aşırı derecede zayıflama şikayetleriyle başvuran 23 yaşındaki Seval Oktağ’a yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda karaciğerinde kist oluştuğu şikayetlerin de bundan kaynaklandığı belirlendi. Hemen ameliyata alınan Seval Oktağ’dan 25 cm çapında 6 kilogram ağırlında kist çıkartılarak hasta sağlığına kavuşturuldu.

Ameliyatı gerçekleştiren Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Can Avni Karaca ameliyatın detayları hakkında bilgi verdi. Karaca, “Hastamız son bir yıldır karnında şişme fark etmiş ancak kilo aldığını zannederek bulgularını önemsememiştir. Son 6 ayda şikâyetleri giderek artan ve karnında büyüyen kistin baskı etkisinden dolayı yemek yemesi zorlaşan hasta kilo vermiş ve kistin karın zarını tahriş etmesinden dolayı şiddetli ağrılardan mustarip halde polikliniğimize başvurmuştur. Yapılan tetkiklerinde karaciğerin altından başlayıp leğen kemiklerinin arasına kadar uzanan yaklaşık 25 cm çaplı ve 6 kilogram kist saptanan hasta, hazırlıkların ardından ameliyata alınmış ve kistin tamamı komşu organlar korunarak çıkarılmıştır. Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastamızın iştahı düzelmiş ve süratle sağlıklı kilosuna ulaşmıştır” dedi.

ic-doktor

“MEYVE VE SEBZELERİ İYİ DEZENFEKTE EDİN”
Vücutta görülen kistin oluşmasının tüketilen sebze ve meyvelerin iyi dezenfekte edilmediği için üzerlerinde bulunan parazit enfeksiyonlardan kaynaklandığını açıklayan Op. Dr. Can Avni Karaca şöyle devam etti: “Ekinokok hastalığı ya da halk arasında daha yaygın bilinen adı ile köpek kisti, ülkemizde oldukça yaygın görülen bir parazit enfeksiyonudur. Bu parazit taşıyıcı olan kedi, köpek, tilki gibi etçil hayvanların kirlettiği gıdalar ve özellikle yeşil sebzeler ile vücudumuza girip barsaklardan kana karışarak hastalığa yol açar. Kan yolu ile vücuda yayıldığından vücutta kemikler ve beyin dahil tüm dokulara yerleşebilen bu parazit en sık olarak barsaktan çıkan kanın ilk uğradığı organ olan karaciğere yerleşir. Parazit yerleştiği dokuda gelişimine devam ederek kendisine uygun bir barınma ortamı oluşturup burada hastalığın son aşaması olan kisti meydana getirir ve burada yeni parazitlerin üremesini sağlar. Bu kistler uygun koşullar bulunması durumunda ayda yaklaşık 1 mm kadar büyürler. Tedavisi için tıbbi ve minimal girişimsel bazı yöntemler bulunsa da kesin tedavisi cerrahidir. Bu yüzden yediğimiz sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı ve ondan sonra yemeliyiz.”

Yorumlar

Berrin Yazıcıoğlu   -  Bağlantı 29 Ocak 2014, 13:37

Genç doktorumuzu başarısından dolayı kutlarım. Ülkemizin ihtiyacı olan böyle başarılı hekimlerin sayısının hızla artmasını dilerim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı