REKLAMI GEÇ

Ekmekle doyuyoruz

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, gelir dağılımında dengesizlik bulunduğunu, son yıllarda, kuru baklagil, yumurta ve şeker tüketiminin arttığını söyledi. Taş, Türk halkının temel besinlerinin ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden oluştuğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 29 Mayıs 2008 Perşembe, 00:00

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, Türkiye’deki beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de gelir dağılımının dengesizliği nedeniyle, Türkiye’de halkın beslenme durumunun farklılıklar gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin beslenme durumu açısından, hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahip olduğunu belirten Taş, “Türkiye’de halkın beslenme durumu bölgelere, mevsimlere, sosyo-ekonomik düzeye ve kentsel-kırsal yerleşim yerlerine göre önemli farklılıklar göstermektedir. Bunun temel nedenlerinin başında gelir dağılımındaki dengesizlik gelmektedir. Bu durum beslenme sorunlarının niteliği ve görülme sıklığı üzerinde etkili olmaktadır. Ayrıca beslenme konusundaki bilgisizlik, hatalı besin seçimine, yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanmasına neden olmakta ve beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesine yol açmaktadır” dedi.

Ekmek ve tahıl ürünleri ile doyuyoruz

Türk halkının temel besinlerinin ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Taş, “Günlük enerjinin ortalama yüzde 44’ü sadece ekmekten, yüzde 58’i ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Yıllar içerisinde besin tüketim eğilimi incelendiğinde ekmek, süt-yoğurt, et ve ürünleri, taze sebze ve meyve tüketiminin azaldığı; kurubaklagil, yumurta ve şeker tüketiminin ise arttığı söylenebilir. Genelde toplam yağ tüketim miktarında önemli farklılık olmamasına karşın, bitkisel sıvı yağ tüketim miktarının katı yağa oranla arttığı gözlenmektedir” diye konuştu.

‘Günde en az 5 porsiyon

meyve ve sebze tüketin’

Ulusal Hane Halkı Araştırması’na göre ülkemizde 18 yaş üstü bireylerin ortalama günde 1.64 porsiyon meyve ve 1.57 porsiyon sebze tükettikleri ve bu oranın bölgelere ve kırsal/kentsel yerleşim yerlerine göre farklılıklar gösterdiğinin tespit edildiğini dile getiren Taş, “DSÖ raporları ve Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde belirtildiği üzere vücut ağırlığının denetimi ve sağlıklı beslenme için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi önerilmektedir. Bu önerilere göre ülkemizde meyve ve sebze tüketiminin yetersiz olduğu görülmektedir” dedi.

Ayaküstü beslenme sağlığı bozuyor

Ayaküstü beslenmenin, son yıllarda ülkemizde, kentsel bölgelerdeki çocuk ve gençler arasında yaygınlaştığını ifade eden Taş, “Bu şekilde beslenme doymuş yağ asitleri yönünden zengin, posa içeriği, A ve C vitaminleri yönünden yetersiz olup, yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakta, obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı incelemede, Türkiye’de bireylerin sadece yüzde 3.5’inin düzenli olarak fiziksel aktivite yaptığının tespit edildiğini belirten Taş, “Ülkemizde kalp-damar hastalıklarının ve obezitenin artmasına neden olan faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı