REKLAMI GEÇ

Gebelikte damar tıkanıklığına dikkat!

Gebelikte damar tıkanıklığına dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Muhammet Göçmen gebelikte görülen damar tıkanıklığı ve kan pıhtılaşmasının ölü doğuma varan sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak, sürekli kontrolün önemli olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Şubat 2015 Perşembe, 12:27

Gebelik döneminde vücuttaki birçok sistem ve organda meydana gelen fizyolojik değişikliklerin yanı sıra kan pıhtılaşma sisteminde de ciddi değişiklerin oluştuğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Muhammet Göçmen gebeliğin genel olarak kan damarlarında pıhtılaşmaya eğilim yaratan bir süreç olarak kabul edildiğini açıkladı.

denizli-gebelerde-damar-tikanikligi-ic

Gebelikte pıhtılaşmaya eğilimin artması annenin doğum anında ve sonrasında kanamasının az olması için vücudun aldığı bir önlem olduğunu belirten Göçmen, “Gebelikte pıhtılaşma mekanizmasının daha aktif çalışması, önceden damar tıkanıklığı (venöz tranboemboli) geçiren veya pıhtılaşma bozuklukları (tronbofili) bulunan hastaların gebe kaldıklarında damar tıkanıklığı geçirme riskini daha da çok arttırır. Pıhtılaşma bozuklukları; kan pıhtılaşmasına bağlı damar tıkanıklıkları (tromboz), kalp akciğer ve beyin gibi organlarda pıhtı atması (tronboemboli) ve gebeliklerin düşük ve ölü doğumla sonuçlanmasına kadar giden kötü sonuçlar doğurmaktadır” dedi.

Gebe kadınların damar tıkanıklığı açısından aynı yaştaki gebe olmayan kadınlara göre 5-6 kat daha fazla risk taşıdığını vurgulayan Uz. Dr. Muhammet Göçmen, yaklaşık olarak her bin doğumdan birinde gebeliğe bağlı damar tıkanıklığı ile yine her bin kadından birinde doğum sonrası dönemde damar tıkanıklığının yaşandığını ifade etti.

RİSK FAKTÖRLERİNİN TEŞHİSİ ÇOK ÖNEMLİ
Gebelikte artmış damar tıkanıklığına sebep olan risk faktörlerinin iyi bilinmesi ve gerekirse gebelik öncesi araştırmaya başlanmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Dr. Muhammet Göçmen damar tıkanıklığına neden olan risk faktörlerinden şu şekilde bahsetti:
“Risk faktörlerini önceden var olan ve gebelikte ortaya çıkan faktörler olarak iki gruba ayırabiliriz. Önceden var olan risk faktörlerinde kalıtımsal (ırsi) olarak antitronbin 3, protein C ve protein S gibi pıhtılaşmada görevli bazı protein yapılarının vücutta eksik üretilmesi örnek gösterilebilir. Sonradan edinilmiş risk faktörlerinin önde gelenleri ise kalp ve akciğer hastalıkları, bazı bağırsak hastalıkları ile 35 yaşın üstünde olmak, sigara kullanımı, 3’den fazla doğum yapmış olmak, obezite ve bacaklarda yaygın varislerin bulunmasıdır. Hamilelikte damar tıkanıklığı durumunda bacakta şişme, ödem, kızarma veya morarma, sıcaklık artışı, ağrı gibi şikâyetler meydana gelir. Eğer tıkanıklık sonucu pulmoner emboli( akciğere pıhtı atması) gibi bir durum gelişmişse nefes darlığı, göğüs ağrısı, hızlı nefes alma, nefes borusundan kan gelmesi gibi ciddi ve ölümcül belirtiler oluşabilir.”

DOKTOR KONTROLÜNDE TEDAVİ OLUN
Damar tıkanıklığı riski taşıyan gebelerde alınacak önlemlerle olumsuz sonuçların önüne geçilebileceğini aktaran Muhammet Göçmen anne adaylarına şu tavsiyelerde bulundu: “Damar tıkanıklığı riski taşıyan her gebe, mümkünse gebelik öncesi veya erken gebelik döneminde bilinçlendirilmeli ve her gebenin erken gebelik döneminde risk faktörleri ve düzeyi belirlenmelidir. Bu sayede alınacak önemlerle ciddi olumsuz sonuçların önüne geçilebilir. Bu tip hastalar gebelik öncesi ve gebeliğin ilk haftalarından itibaren düzenli doktor kontrolüne girmelidirler. Riskli gebe grubunun tedavisinde pıhtılaşmayı engelleyici ( halk arasında kan sulandırıcı olarak da bilinir) heparin benzeri ilaçlar uygun dozlarda doktor kontrolünde verilmektedir. Tedavi gebelik boyunca ve hatta doğumdan sonra birkaç hafta devam ettirilir. Gebelik öncesi folik asit kullanımı ve uygun hastalarda gebelikte düşük doz aspirin kullanımı da tedavi seçenekleri arasındadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı