REKLAMI GEÇ

Kadınlara böbrek hastalığı anlatıldı

Kadınlara böbrek hastalığı anlatıldı

Dünya Böbrek Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile aynı güne rastlaması nedeniyle PAÜ Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun, kadınlarda böbrek hastalığını anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mart 2018 Perşembe, 13:26

Dünya Böbrek Günü, her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanıyor. PAÜ Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belda Dursun, Böbrek Günü’nün, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmesi nedeniyle kadınlarda böbrek hastalığı üzerine odaklandı.

Kronik böbrek hastalığının dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Prof. Dr Belda Dursun, hastalığın erken fark edilip tedavi edilmediği zaman ağır böbrek yetmezliği ve ölüm ile sonuçlanabileceğini söyledi.

Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan ülke çapındaki bir tarama çalışmasında kadınlarda kronik böbrek sıklığı erkeklerden daha yüksek oranda tespit edildiğini ve altta yatan nedenler olarak kadınlarda artan sigara içimi, artan obezite, diyabet ve hipertansiyon öne sürüldüğünü söyleyen Dursun, “Kadınlarda ayrıca idrar yolları enfeksiyonları ve bazı nefrit türleri erkeklerden daha sık görülmektedir. Kadınlarda gebelik döneminde böbrekten protein kaybı, hipertansiyon, nefrit ile birlikte olan böbrek sorunları ortaya çıkabilmektedir, bu açıdan da çok dikkatli olmak gerekir” diye konuştu.

Prof. Dr. Dursun, böbrek sağlığı açısından böbrekleri susuz bırakmamak ve yeterli su alımına özen göstermek, sağlıklı nesiller için kadın sağlığına ve böbrek sağlığına önem verilmesi gerektiğini belirterek Dünya Böbrek ve Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı