REKLAMI GEÇ

Vücuttaki ben sayısı 50’den fazlaysa dikkat!

Vücuttaki ben sayısı 50’den fazlaysa dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, vücuttaki benlerin dikkatli izlenmesi, sayılarının artması, renk ve şekil değiştirmesi durumunda deri kanseri riskine karşı düzenli takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Eylül 2016 Salı, 09:30

Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, benlerin doğuştan olabileceği gibi, sonradan ortaya çıkabildiğini, hemen herkeste mevcut olan benlerin açık tenli bireylerde daha fazla görülebildiğini belirtti.

denizli-cogalan-benlere-dikkat-1

KAŞINIYOR VE YANIYORSA DERMATOLOĞA BAŞVURUN!
Vücutta 30-40 dolayında ben bulunmasının normal kabul edildiğini anlatan Aktekin, “Benler, doğumsal olarak çıkabileceği gibi, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkıp yaşla birlikte büyür. Bazıları koyulaşır, bazılarının rengi açılır. Bu değişiklikler normaldir ve genellikle ‘melanom’ dediğimiz deri kanseri bulgusu değildir. Benler, genellikle kahverengi olmakla birlikte bazen açık kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi, deri renginde veya renksiz de olabilirler. Şekil olarak yuvarlak, yüzeyi düz veya hafif kabarıktır, görüntüsü hızlı değişmez, genellikle aynı kalır. Üzerinde kıl olabilir. Bazı benler ise yıllar içinde değişebilir ya da tamamen kaybolabilir. Ancak vücudunuzdaki benleriniz büyüyor, kaşınıyor veya kanıyorsa vakit kaybetmeden dermatologunuza başvurmalısınız. Çünkü, bir deri kanseri olan melanom, eskiden mevcut olan bir ben üzerinden gelişebileceği gibi yeni çıkan bir ben görünümünde de gelişebilir. Melanom erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Aktekin, bir kimsede 50 den fazla ben varsa melanom açısından dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek, “Ayrıca displastik (atipik) benler, spitz nevus, dev doğumsal benlerin melanom riski fazladır, dikkatli takip edilmelidir. Benlerin çoğunun alınması gerekmez ama benler hastaya rahatsızlık veriyorsa (kıyafet giydiğinde sürtünüyorsa), görünümünden rahatsız oluyorsa veya kanser şüphesi varsa çıkarılabilir. Lazer ile benlerin yakılmasını önermiyoruz, hatta lazer epilasyon sırasında benlerin yanmaması için korunması gerekmektedir. Benler cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Bu yöntem aynı zamanda patolojik inceleme yapılmasına olanak sağladığı için tercih edilmektedir. Benlerin çıkarılması kanserleşmesine neden olmaz, aksine hem tanısı kesinleşir hem de tedavi edilmiş olur” diye konuştu..

Kanser riski açısından asimetrinin önemli bir ipucu olduğunu belirten Aktekin, “Bene bakıldığında bir tarafı renk ve doku açısından farklı ise, benin kenarları düzensiz, pürüzlü, çentikli görünümde ve sınırları net değilse, içerisinde birden fazla renk (kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi) barındırıyorsa, çapı özellikle 6 milimetreden büyükse bu benler risklidir ve önemlidir. Ayrıca eskiden beri varolan bir ben zamanla boyut, renk ve şekil değiştirdiyse mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı