REKLAMI GEÇ

Laodikya’nın Su Yasası bulundu

Laodikya’nın Su Yasası bulundu

Laodikya Antik Kenti’nde, 1900 yıl öncesine ışık tutan bir yazıt bulundu. 90×116 santimetrelik mermer blok üzerinde 30 satırdan oluşan bir yazıt bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yazıtın antik kentin “Su Yasası” olduğunu açıkladı.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 19 Ağustos 2015 Çarşamba, 13:46

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya kazılarına verdikleri desteğin yedinci yılında basın mensuplarıyla antik kente kahvaltılı basın toplantısıyla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı desteğin antik kent kazılarıyla ilgili güzel bir örnek olduğunu, geride kalan yedi yılda 2 bin 300 tarihi eserin gün ışığına çıkarıldığını söyledi.

denizli-laodikya-osman-zolan-celal-simsek-su-yasasi-ic

ZOLAN: MUHTEŞEM LAODİKYA
Kazılarda tarihe ışık tutan önemli buluntuların ortaya çıkarıldığını, bunlardan birisinin de 1900 yıllık “Laodikya su Yasası” olduğunu belirterek, yazıtın 12. maddesinde Laodikya’dan “En Muhteşem Kent” olarak söz edildiğini ifade etti. Başkan Zolan, “Bundan sonra biz de Laodikya’ya ‘Muhteşem Laodikya’ diyebiliriz. İnşallah her geçen gün burada sürprizlerle karşılaşacağız. Belki daha güzel daha farklı şeyler çıkacak, ilkler çıkacak. İyi ki Laodikya için Büyükşehir Belediyemiz, üniversitemiz ve bakanlığımızla birlikte bir protokol yapmışız ve bu işi hızlandırmışız. Diğer antik kentlerin de aynı noktada hızlanmasını arzu ediyoruz” dedi.

denizli-laodikya-osman-zolan-celal-simsek-su-yasasi-ic-2

1900 YIL ÖNCE 30 SATIRLIK YASA
Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Laodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek de, 2015 yılı kazı çalışmalarının devam ettiği Stadyum Caddesi’ndeki Traian Çeşmesi Meydanı’nda 90×116 santimetre ebadında mermer blok üzerine yazılmış Laodikya Su Yasası’nı bulduklarını söyledi.

30 satırdan oluşan Su Yasası’nın Laodikya Meclisi’nde alındığını, onay için Efes’teki dönemin Eyalet Valisi’ne (Efes) sunulduğunu anlatan Prof. Dr. Şimşek, “Su Yasası ile ilgili kayıtlar, milattan sonra 115/116 yıllarında Lulius Klaros tarafından tutulmuş. Yasal işlemlerin ardından Aulus Vicirius Martialis, Ephesos’da yaptığı gibi Laodikya’ya da kamu suyunun kötüye kullanılmasına yönelik bir ferman göndermiş olmalıdır. Eyalet Valisi’nin takdim edildiği uzun bir giriş bölümünden sonra seleflerinin aldığı kararlar alıntılanmış ve yazıta kendi yayınladığı firman kaydedilmiştir” dedi.

denizli-laodikya-osman-zolan-celal-simsek-su-yasasi-ic-1

30 SATIRLIK YASADA NELER VAR?
Prof. Dr. Celal Şimşek, yasada yer alan cezalandırma ve ödüllendirme maddelerini “Günümüzden 1900 yıl önce bu kent, diğer kentlerden çok farklı ve özeldi. Suyun nasıl kullanılacağı ile ilgili 1900 yıl önce yazılan bu yasa çok önemli bir yer işgal ediyor. Yasada su yoluna zarar vermenin cezasının 5 bin Denarius (dinar). Bu kabaca bugünün 50 bin lirasına tekabül ediyor. Suyu kirletirseniz yine 5 bin dinar ceza alıyorsunuz. Suyu kirleteni ihbar edene de cezanın 8’de 1’i teşvik olarak veriliyor. Suyun kapatılmasındaki mührü açana da yine bu kadar ceza veriliyor. Suyun üst düzey yöneticilerin bazı şahıslara iltimas geçmesine de ağır ceza var. Bunun cezası ise 12 bin 500 dinar, yani 125 bin lira cezayı içeriyor. Ayrıca Bu yasa ile birlikte su yollarına yakın arazisi bulunan hiç kimse suyu tarım için kullanamaz, tarlalarını bu su ile sulayamaz maddesi yer alıyor” diye özetledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı