REKLAMI GEÇ

Pamukkale hayali suya düştü

Pamukkale hayali suya düştü

Yaklaşık üç yıldan bu yana devam eden Pamukkale örenyeri işletmesi ile ilgili tartışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı ihale duyurusu ile sona erdi. Bakanlık, 7 Eylül 2016 tarihinde Türkiye’deki tüm ören yerlerini tek kalemde ihaleye çıkarıyor. Bu gelişme, uzun süredir Pamukkale ve Büyükşehir Belediyesi’nin beyaz cennet için kurduğu hayalin suya düşmesi anlamına geliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Haziran 2016 Perşembe, 13:51

Yaşar TOK
2013 yılı son aylarında dönemin Valisi Abdülkadir Demir ve İl Kültür Müdürü imzası ile Kültür Bakanlığı’nda TÜRSAB’a devredilen Pamukkale örenyeri işletmesi, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi (DÖSİM) tarafından yeniden ihaleye çıkarılıyor.

denizli-pamukkale-kultur-bakanligi-tum-oren-yerlerini-kiraya-verecek-1

“Müze ve Örenyerleri Gişelerinin Kiraya Verilmesi İşi İhalesi” adıyla yayınlanan duyuruda Türkiye’deki tüm örenyerlerinin tek kalem olarak ihalesi öngörülüyor. DÖSİM tarafından yayınlanan duyuruda ihalenin 376 örenyeri ve müze girişi için 7 Eylül 2016 saat 10.00’da, DÖSİM 1.kat toplantı salonunda yapılacağı bilgisi veriliyor. Duyuruda ayrıca tahmin edilen bedel olarak 1.190.366.053,73 TL, Geçici teminat tutarı olarak ise 35.710.981,61 TL belirlendiği belirtiliyor.

SATIŞ BÜFELERİ DE TOPLU İHALEYE ÇIKIYOR
Bakanlığa bağlı DÖSİM ören yerlerinin yanı sıra, buralarda bulunan satış büfe, kafe ve mağazalarını da aynı yöntemle, toplu ihaleye çıkarıyor. Bu konuda yapılan duyuruya göre, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 181 müze ve ören yerinde bulunan Satış ve Ticari Alanlar ile DÖSİMM’e bağlı 5 adet Geleneksel El Sanatları Mağazası için “Müze ve Örenyerleri Satış ve Ticari Alanları ile GES Mağazalarının Kiraya Verilmesi İşi İhalesi” yapılacak.
İhale 21 Eylül 2016 Çarşamba günü saat 10.00’da, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) 10. Kat Toplantı Salonunda, gerçekleştirilecektir. İhale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51. Maddesinin (g) Fıkrası uyarınca pazarlık usulü ile yapılacaktır. Tahmin edilen bedel, 103.432.610,30 TL’dir. Geçici teminat tutarı, 3.102.978,30 TL’dir.

Bilindiği gibi, TÜRSAB ile 2010 yılında dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay 48 örenyeri için ihale gerçekleştirmiş, ancak bu ihale Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından 2015 yılı Mart ayında iptal edilmişti. Pamukkale ile yapılan protokol bu ihaleden bağımsız olduğu için etkilenmemişti. Tüm ihalelerin sona erme tarihi olarak 31 Aralık 2016 tarihi belirlenmişti.

PAMUKKALE DE NE OLMUŞTU?
12.11 2012 tarihinde yasalaşan 6360 no.lu Büyükşehir Kanununa göre, Yasanın yürürlük tarihi olan 1 Nisan 2014 itibariyle Büyükşehir kapsamına alınan şehirlerdeki İl Özel İdaresi mülk, işletme ve taşınır-taşınmazları Büyükşehir Belediye yönetimlerine devredilecekti. Pamukkale işletmesi de işletme içindeki varlıklarıyla birlikte İl Özel İdaresinden Büyükşehir yönetimine geçecekti.
Kültür Bakanı Ömer Çelik işte bu yasal hükmü bertaraf etmek için, yasanın yürürlük tarihi olan 1 Nisan 2014 tarihinden yaklaşık 4.5 ay önce, Kasım 2013 ayı ortalarında gerçekleştirdiği müdahale ile Denizli İl Özel İdaresi’nin 2016 yılı Aralık ayına kadar geçerli olan protokolünü tek taraflı iptal etmiş, işletme hakkını, ayrıntıları sır gibi saklanan bir protokol ile TÜRSAB’a devretmişti.

PAMUKKALE’YE KİMLER TALİP OLDU?
Pamukkale örenyeri ve içindeki alanların işletmesi ile ilgili olarak bu konu Denizli Haber’de yaklaşık 9 ay boyunca tartışıldı. Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Denizli Haber adına yapılan özel görüşme de “Pamukkale işletmesi kesinlikle yerel yönetimlerde olmalı. Elimizde büyük bir nimet, hazine var. Bunun yerel yönetimde olması gerekiyor. Özellikle Pamukkale. Diğer ören yerlerinden farklı kılınması gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir olmazsa biz mutlaka istiyoruz. Hangimizde olduğu çok önemli değil” açıklamasını yapmıştı.
Bu yılın bahar aylarında medyaya yapılan özel bir haber servisinde ise, “Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Pamukkale işletmesi için söz aldığı” haberi yer almıştı. Ancak bu haber ne belediye kaynaklarınca, ne de başka mercilerce hiçbir zaman doğrulanmadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı-DÖSİM’in ihale duyuru bağlantıları:
http://dosim.kulturturizm.gov.tr/duyuru/87
http://dosim.kulturturizm.gov.tr/duyuru/86

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı