REKLAMI GEÇ

Devlet, çalınan bu tarihi eserleri arıyor

Devlet, çalınan bu tarihi eserleri arıyor

Dodurgalar Beldesi’ndeki Alacahöyük tümülüsünün define avcılarının saldırısına uğramasının ardından gözler Denizli’den çalınan tarihi eserlere çevrildi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sitesinde aranan eserlerin arasında Denizli’den çalınan tarihi eserler de var.

/ DENİZLİHABER / 23 Şubat 2012 Perşembe, 16:08

Dodurgalar Beldesi’nde geçtiğimiz hafta define avcıları tarafından talan edilen Tunç Çağına ait Alacahöyük Tümülüsü olayı ilimizde gözleri diğer kaybolan ve devlet tarafından aranan kayıp tarihi eserlere çevirdi.

İlbadı Mezarlığı’nda bulunan ve Selçuklu dönemine ait olduğu tahmin edilen mezar taşı ve Kızılcabölük Beldesi’ndeki Heraklia’da bulunan kısa bir süre önce kayıplara karışan Artemis  başı kaybolan tarihi eserlerimizden sadece bir kaç tanesi. Mezar taşı olarak adlandırılan üzerine Arapça yazıların bulunduğu taş, 135x35x30 cm büyüklüğünde. Eser prizmatik mermer sanduka şeklinde. Sandukanın yan ve kısa kenarlarında sülüs hatlı kitabeler ve aralarda palmetler işlenmiş. Sandukanın uzun kenarlarında “Ayet’el-Kürsi”; kısa kenarlarında ise “Cemaziye’l evvel sene semâne ve seb’amie” (708 yılı Cemaziyelevvel ayı) yazılıdır. Bu kitabeye göre sanduka Miladi 1308 yılı (Ekim-Kasım) ayında ölen, adı belirlenmemiş bir kişiye ait.

Bir diğer eserde Kızılcabölük Heraklia Hieronu’nda yer alan mermer bloktan çalınan Artemis başı. Çalındığı tarih belli olmayan tarihi eserin kimler tarafından nasıl çalındığı ise henüz bilinmiyor. Önemli bir tarihi eser olan Artemis başının define avcıları tarafından mermer bloktan kırılarak çalındığı dikkat çeken bir diğer önemli konu. Kayıp tarihi belirlemeyen tarihi eser ise Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sitesinde aranıyor. Resim ve bilgiler ile aranan tarihi eserin nerede olduğu ise henüz bilinmiyor.

Yorumlar

ADA   -  Bağlantı 23 Mart 2012, 11:29

eser arıyorum ama adı

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı