REKLAMI GEÇ

Mimarlar beklemeye geçti

Mimarlar beklemeye geçti

Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya, Kız Meslek Lisesi’nin yıkımı sonrasında Denizli’ye geldi. Karakaya, konuyla ilgili taraflarla yapılacak toplantı sonrasında, Kız Meslek Lisesi’nin aynı yerine aynı şekilde yapılması kabul edilmezse, yargıya başvuracaklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 24 Haziran 2010 Perşembe, 17:21

Mimarlar Odası Denizli Şubesi ve Mimarlar Odası Genel Merkezi, yıkılan Kız Meslek Lisesi binasının, aynı yerine aynı şekilde yapılmasını istiyor. Denizli’ye bugün sabah, yıkımla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere gelen Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya, şimdilik suç duyurusunda bulunmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel ve şubenin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın toplantısı yapan Karakaya, konuyla ilgili taraflarla görüşmeler yapacaklarını, bunun sonrasında, Kız Meslek Lisesi’nin aynı yerine aynı şekilde inşa edilmesinin kabul edilmemesi durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Şenel, Kız Meslek Lisesi’nin yıkılmasının sadece Mimarlar Odası’nın değil kentin ortak sorunu olduğunu belirterek, “Hükümet Konağı ve çevresinin düzenlenmesi ile ilgili proje, başından beri Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından da takip ediliyor. Bu çerçevede, Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcımız Erkan Karakaya da Denizli’ye gelip, olayı yerinde görüp, genel merkezin görüşünü aktarmak istedi. Ancak Karakaya’nın bu sabah Denizli’ye gelmesinin ardından, sürpriz bir gelişme yaşandı ve Vali Yavuz Erkmen ile görüştük” dedi.

“Süreci takip ediyoruz ve kararımızın arkasındayız”
Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya, Mimarlar Odası’nın tavrının, bilim ve uzmanlıktan yana olduğunu, kentin kimliğine sahip çıkmanın mimarların sorumluluk alanına girdiğini söyledi. Kız Meslek Lisesi binasının korunması konusunda kararlı olduklarını ancak buna rağmen, yıkımın gerçekleştirildiğini ifade eden Karakaya, “Yıkım haberi gelince ne yapabiliriz diye düşündük ama hızla gelişen bir yıkım süreci oldu. Bu yanıyla hoş değil. Kentin idarecileri, inatla iş yapmamalı. Ancak kendileriyle tartışma imkanı da bulamadık. Resmen hızla bir yıkım yapılmış, herhangi bir parçasının bile kurtarılması düşünülmemiş bu da yanlış. Bu süreci takip ediyoruz ve kararımızın arkasındayız” dedi.

“Konu, siyasi bir noktaya gelmiş”
Karakaya, bu sabah Vali Erkmen ile yaptıkları görüşme konusunda da bilgi verdi. Karakaya, “Sabah Vali Erkmen görüşmemizde, bize Kız Meslek Lisesi’nin yıkımı konusunun siyasi bir sürtüşme noktasına geldiğini ve bu siyasi gerilim içinde doğruyu bulmanın zor olacağını ifade etti. Yıkıma karşı durmak gerekirdi. Yıkanlar da sağlıklı düşündüklerinde, bunun yanlış olduğunu görecektir. Binaya bakan, Denizlili kimliğini hatırlıyordu. Binayı korumak, kimlik ve aidiyet hissetmekle ilgisi vardı. Bu tür noktaların, siyasi bakışlarla heba edilmesi bizi üzüyor” dedi.

“Vali Erkmen, binanın yeniden yapılmasının
değerlendirilebileceğini söyledi”
Vali Erkmen’e, bu yapının aynı yere aynı şekilde yapılmasını istediklerini ilettiklerini belirten Karakaya, “Binanın depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyormuş. Bu, yıkılmadan da yapılabilirdi. Ancak artık bina yıkıldı. Binanın röleveleri ve tüm verileri elimizde var. Bina, aynı yerine aynı şekilde yapılabilir. Bunu Vali Erkmen’e söyledik. Vali Erkmen de konuyla ilgili hiçbir rezervinin olmadığını ve bu konunun değerlendirilebileceğini söyledi” dedi.

“Amacımız, taraflarla
görüşerek doğruyu bulabilmek”
Karakaya, Denizli’ye aslında, savcılığa yıkımla ilgili suç duyurusunda bulunmak üzere geldiğini ancak Vali Erkmen ile yaptıkları görüşme sonrasında, bunu zamana bırakmayı tercih ettiklerini söyledi. Karakaya, “Kız Meslek Lisesi’nin yeniden aynı yerine aynı şekilde yapılması kararı alınırsa, suç duyurusunda bulunmayacağız. Bu karar alınmazsa, ondan sonra suç duyurusunda bulunabiliriz. Şu anda bekleme noktasındayız. Siyasi sürtüşmelerle doğru bulunmaz. Birkaç gün sonra Vali Erkmen, tarafları davet edecektir. Kurulu davet edeceğini ve kuruldan çıkacak görüşü dikkate alacağını söyledi Vali Erkmen. Bu işin bir jürisi, müellifi, belediye başkanı, sözleşmeye imza koyan tarafları var. Projeyi yapan mimarın fikrine saygı gösterilmemiş ve sözleşmeye aykırı şekilde yıkım gerçekleşmiş. Onun için belediye başkanı da bu konuda taraftır. Amacımız, taraflarla görüşmeden, ‘asarız keseriz’den ziyade, taraflarla görüşerek doğruyu bulabilmektir” dedi.

“Kentin yararına olacak her şeyin arkasındayız”
Denizli’nin 81 il içerisinde, kendileri için ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Karakaya, “Denizli’de yapılan projeyle ilgili süreci 1.5 yıldır yakından takip ediyoruz. Süreci birlikte yaşadık, birlikte şok olduk. Arkamıza bakmak yerine, önümüze bakmaktan yanayız. Kentin yararına olacak her şeyin arkasındayız” dedi. Karakaya, yıkımı Denizli Belediyesi’nin gerçekleştirdiğini ancak Belediye Başkanı Zeybekci ile konuşsa, onun da ‘yıkımdan mutluyum’ diyeceğini sanmadığını söyledi. Karakaya, “Bu kentin belleğini yıkan belediye başkanı mutlu olamaz” dedi.

“Olay siyasallaştı”
Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel de Kız Meslek Lisesi ile ilgili yıkımın bir süre sonra siyasallaştığını söyledi. Şenel, “Siyasallaşmadan kastım, Cumartesi günü yapılanlar ve bazı sloganların atılması ve eylemin biçiminin aldığı haldir. Siyah çelenk için, yıkımın başladığı alanı, hem de dozerler gelmişken bırakıp, belediyenin önüne gidilmesi, beni bu olayı sorgulamaya götürüyor. Bu sadece bir durum tespitidir Zeybekci’nin yaptığını haklı çıkarmaz” dedi.

“Geri adım atmadık”
Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya, yaptıkları bu açıklamaların bir geri adım olarak algılanmamasını istedi. Karakaya, “Geri adım atmışlığımız, işlenen suçu affetmişliğimiz yok. Sadece çözüm arayışına girdiğimizde, birkaç gün için Kız Meslek Lisesi’nin aynı yerine aynı şekilde yapılması yoluna gidilmezse, savcılığa tabii ki suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

“Zeybekci ile görüşeceğiz”
Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, Vali Erkmen ile sabah yaptıkları görüşmede, Vali Erkmen’in, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin görüşlerine değer verdiğini söylediğini ifade etti. Şenel, “Valimizle görüşmemizin ardından, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’yi telefonla aradım. Şehir dışında olduğunu ve Cumartesi günü görüşebileceğimizi söyledi. Zeybekci, ‘İlahi kanunlar dışında her şeyi tartışırım, talebinizi değerlendiririm. Ben binanın yeniden yapılmasını tartışırım ama siz de yapılmamasını düşünün’ dedi. Büyük ihtimalle Cumartesi günü konuyu görüşebiliriz” dedi.

“TMMOB İKK ile aramızda çelişki yok”
Karakaya da basın mensuplarının, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun konuyla ilgili açıklamasının daha sert olduğunu hatırlatması ve Mimarlar Odası ile TMMOB İKK’nın arasında görüş ayrılığı bulunup bulunmadığını sorması üzerine, “TMMOB bizim çatı örgütümüz. Oturup konuşmadık henüz ama sanırım onların amaçları da bu kente yarardır. Bu doğrultuda bundan sonra ne yapabileceğimizi buluruz. Aramızda çelişki yok, üslup farkı olabilir ama temelde aynı düşüncelere sahibiz” dedi.

Jüri de Mimarlar Odası ile aynı görüşte

Denizli Hükümet Konağı ve Meydan Projesi ile ilgili açılan yarışmanın jüri üyeleri de Mimarlar Odası Denizli Şubesi gibi, Kız Meslek Lisesi’nin yeniden aynı yerine yapılmasını önerdi. Jüri Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Yrd. Doç. Dr. Güven Şener, Y. Şehir Plancısı Faruk Göksu, Y. Mimar Nadir Hasbora, İnş. Müh. Danyal Kubin, Y. Mimar Dr. Erkan Uçkan, Y. Peyzaj Mimarı Aygen Kancı imzasıyla basın kuruluşlarına gönderilen açıklamada, Kız Meslek Lisesi’nin yeniden aynı yerine aynı şekilde yapılması önerildi. Denizli kenti ve meslekleri adına ortak sorumluluk olarak bu açıklamayı yapmayı gerekli gördüklerini belirten jüri üyeleri, Kız Meslek Lisesi binasının yıkılmasını, “yarışmanın şartname hazırlık çalışmalarından itibaren yürütülen jüri değerlendirmeleri ve yarışmanın sonuçlanma kriterleri açısından son derece düşündürücü ve bugüne kadar hiç alışık olunmayan ve de yarışma etiğine uymayan bir durum” olarak nitelendirdi. Jüri üyelerinin yaptığı açıklamada, yapının yıkım kararının, proje müellifi Mimar Yavuz Selim Sepin’in bilgi ve onayının alınmadan yapılmasının da bir sorun olduğu belirtilerek, “Yapılan yıkım ile yarışmanın sonuçlandığı biçimin ve uygulanacak proje kararlarının dışına çıkılmıştır” denildi. Kız Meslek Lisesi’nin yıkılmasının, tüm yarışma süreci ve sonuçları açısından büyük bir talihsizlik olduğunun ifade edildiği açıklamada, yıkım kararını alan ilgili yöneticiler yeniden düşünmeye, projenin sağlığı ve kentin değerleri açısından yapılan yıkımı telafi etmeye çağrıldı. Açıklamada, bunun yöntemi olarak da her türlü bilgi ve belgesi var olan Kız Meslek Lisesi yapısının, röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin ivedilikle hazırlanarak, ilgili Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulması ve ardından yapının inşa edilerek yeniden kent belleğine kazandırılması gösterildi. Mimarlar Odası Denizli Şubesi de Kız Meslek Lisesi binasının yeniden aynı yerine aynı şekilde yapılmasını önermişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı