REKLAMI GEÇ

Ormanlara kuzu göbeği akını var

Ormanlara kuzu göbeği akını var

İlkbaharın gelmesiyle ormanlarda kuzugöbeği mantarı da çıktı. Kuzu göbeğinin fiyatını duyanlar ise, soluğu mantarın yetiştiği ormanlık bölgelerde alıyor. Kuzu göbeğinin kilogram fiyatı 100-120 TL arasında değişiyor. Yerini iyi bilenlerin günlük kazancı 500 TL’yi buluyor. Mart ve Nisan aylarında toplanan kuzu göbeği, bir çok köylünün de geçim kaynağı oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2017 Perşembe, 15:56

Denizli’de kuzu göbeği mantarının yetiştiği ormanlık alanlar, bu günlerde en çok gidilen yerlerden oldu. Değerli mantarın fiyatını duyanlar soluğu ormanlık alanlarda alıyor. Kuzu göbeği mantarının değerini ve yerini iyi bilen köylüler ise, bu günlerde iyi para kazanıyor. Zira, kuzu göbeği mantarının kilogramı 100-120 TL arasında alıcı buluyor.

Denizli’de Çameli, Bekilli, Çal, Tavas, Acıpayam, Buldan başta olmak üzere bir çok bölgede kuzu göbeği mantarı doğal ortamda yetişiyor. Ahmet Karaduman isimli vatandaş, “Biz mantarı eskiden evlerimizde yemek için toplardık. Şimdi ticari düşünüyoruz. Zira, kuzu göbeğinin kilosu iyi para ediyor. Zaten fiyatını yeni öğrenenler de soluğu ormanda alıyor” dedi.

Sabahın ilk ışıklarıyla ormanlık alanda kuzu göbeği mantarı toplamaya gittiklerini söyleyen Hayrettin Yavuzlu ise, “Kuzu göbeğinin kansere bile iyi geldiğini söylüyorlar. 1 kilo etteki protein bir adet mantarda bulunuyormuş. Değerli bir mantar türü olan kuzu göbeğini bulmak hiçte kolay değil. Her gün kilometrelerce yol kat etmek gerekiyor” diye konuştu.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI
Kuzu göbeği mantarı Morchellaceae familyasından yenilebilir mantar türüdür. Ormanlık alanlarda tek veya gruplar halinde bulunur. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. İlkbahar aylarında iyi yağmur yağarsa daha çok bulunur. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ tüketilmemelidir. Fransız mutfağının en önemli öğesi olan kuzu göbeği, pek çok gurme tarafından da tercih edilen lezzetli bir mantar türüdür.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı