REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’NİN SEÇİMİ

6 Mayıs 2015 Çarşamba

7 Haziran seçimine 17 siyasi partiden 119, bir de bağımsız (Mustafa Özdemir Esmek) olmak üzere, 120 milletvekili adayı katılacak. Komünist Partiden Vatan Partisine, Saadet Partisinden Millet partisine tam 17 parti. Her birinin 7 milletvekili adayı var. Bağımsız aday kimdir, sordum bilen yok. Biz mecliste gurubu olan dört siyesi parti üzerinden değerlendirme yapalım. Seçmen sayısında büyük bir değişiklik yok. 2011’de 672.000 olan seçmen sayısı 40.000’e yakın artışla 710.449 kişi olmuş. Denizli sandığı sever, %85-90 oranında sandığa gitmiştir, yine gider.

HDP, Birinci sıradan Nikfer/Tavas’lı avukat Perihan Üge’yi aday göstererek girdi yarışa. Denizli’de Tavas bölgesinden en az bir aday göstermenin önemini fark etmiş olsalar gerek. Önceki yıllarda yapılan yerel ve genel seçimlerde kayda değer bir oy aldıkları söylenemez. En belirgin 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş’ın aldığı 18.682 oy, yaklaşık % 3. Bu sonuç HDP’lileri umutlandırmış gibi gözüküyor. Denizli’den milletvekili çıkarma şansı olmasa da, Doğu ve Güneydoğu illerinden gelip Denizli’ye yerleşen ve Kürt kimliğini öne çıkaran seçmen ile daha az sayıda sosyalist seçmenden destek bulmayı umut ediyor. Ne olursa olsun HDP’nin önceki yıllarda AKP’ye oy vermiş seçmene yöneleceğinden ve buradan önemsenecek bir parça koparacağından kuşku yok.

MHP henüz sahada görünmedi. Seçim bildirgesinin geç açıklanmasının etkisiyle olsa gerek, dolaşan birkaç parti aracını saymazsan henüz sahaya inmiş görünmüyor. Aday listesinin birinci sırasında değişiklik olmayacağı bilinirken, diğer adayların sıralamasının bir parça sıkıntıya yol açtığı gözleniyor. Ancak bu sıkıntının aşılması kaçınılmaz. MHP 2011 seçimlerinde aldığı 101.000 (%17) oyu, koruyacak ve belki de bir parça arttıracaktır. Bu artış, sağ seçmenin AKP’ye açtığı kredinin azalmasına bağlıdır. Her durumda MHP bir milletvekili cebinde çıkıyor yola. İkinciyi almanın güçlüğü ve cebindeki bir vekilin rahatlığı rehavete yol açmış gibi görünüyor.

Gelelim CHP’ye. Mart ayı boyunca önseçim nedeniyle sahaya indi. Halen sahada tek başına dolaşıyor. Erken kalkan yol alır, CHP’liler iki aydır sokaklarda, halka dokunuyor. Rakipleri yenice ısınacak. CHP çok partili siyasi dönemin belki de en şanslı seçimine giriyor. En son 2002 seçiminde, MHP’nin baraja takılmasının etkisi ile, üç vekil çıkarmıştı. 2007 ve 2011 de ikişer vekille yetindi. Son üç seçimin galibi AKP her seferinde 4 vekil çıkarmayı başardı. Bu kez işler CHP lehine değişmiş görünüyor. 2011 seçimlerinde 187.000 (%31,24) oy alırken, 2014 yerel seçiminde 237.000 (%38,76) oya çıkmış. Bu hızlı yükselişte cumhuriyetin değerlerine bağlı, inançlara saygılı, halkın yaşam biçimine karışmayan, hoşgörülü merkez sağ seçmenin CHP ve adayı Kazım Arslan’a desteği yadsınamaz. Bu destek korunduğu gibi artış eğiliminde. CHP üç vekili garantilemiş, dört için çabalıyor görüşü hakim.

AKP tam 13 yıldır iktidarda. 11 yıldır yerel yönetim elinde. Atacak çok barutu da kalmadı. Bu yüzden yerel kampanyaya saldırıyla başladı. Zeybekci, durduk yerde rakiplerini yalancılık, iftiracılık, sahtekarlık, montajcılıkla suçlayarak girdi topa. İkinci açıklaması da cami imamına “topla cemaati mitinge getir” talimatı oldu. Bence telaş başladı, hırçınlık ondan. Sadece geçmiş seçimlerdeki oylarına bakalım mı? 2011‘de 279.000 (%47) oy alırken, seçmen sayısındaki 40.000’lik artışa rağmen 2014 yerel seçiminde 277.000 (%45) oy alıyor. Oyları azalıyor yani. Üstelik bu rakamda, ılımlı tutumuyla sempati toplayan Osman Zolan’ın şahsi desteği çok etkili. Özetle Zolan faktörünü çıkarırsak AKP’nin inişe geçtiği çok açık. Son üç seçimde dörder vekille Ankara’ya giden AKP’nin işi çok zor. Karizmatik, hırçın ve buyurgan bakan figürüne rağmen şimdiden dörtten birini kaptırdığı besbelli.

Özetleyelim;
1-AKP politikalarının yarattığı hoşnutsuzluk CHP’ye yarıyor.
2-Reis-i cumhurun elinde Kuran’la mitinglerde Kılıçdaroğlu’na saldırması CHP’ye yarıyor.
3-HDP’nin Denizli’de arttıracağı oy AKP’yi zayıflatıyor, CHP’ye yarıyor.
4-MHP’nin AKP’den desteğinin çeken sağ seçmenden alacağı destek CHP’ye yarıyor.
5-CHP’nin önseçim yapması CHP’ye çok yarıyor.
6-Eleştirmek yerine gerçekçi projelerle yola çıkması CHP’ye yarıyor.
7-Emekliye iki maaş bayram ikramiyesi CHP’ye çok yarıyor.
8-Asgari ücretten vergi alınmayacak, 1.500.TL olacak vaadi CHP’ye çok yarıyor.
9-Taşeron uygulaması bitecek, çiftçinin mazotu 1,5 TL olacak vaadleri CHP’ye yarıyor.

Bu kadar pozitif katkı, CHP’nin büyükşehirdeki oyunu koruyacağını ve arttıracağını gösteriyor. Bugün itibariyle CHP üç vekil cebinde yola devam ediyor. AKP kalan üçü kurtarma derdinde. CHP’nin birinci parti olması sürpriz olmayacağı gibi, bugüne göre 3+3+1 gibi görünen sonuç, son bir aylık seçim sath-ı mailinde CHP lehine 4+2+1 olursa şaşmayın.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı