REKLAMI GEÇ

Gençler çiftçilik yapmak istemiyor

Gençler çiftçilik yapmak istemiyor

Denizli Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım, geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçede gençlerin bu işi yapmak istemediğini söyledi. Çiftçinin para kazanamadığını söyleyen Yıldırım, oda olarak tarım ve hayvancılıkta maliyetleri düşürecek projeler geliştirdiklerini açıkladı. DENİZLİHABER

/ DENİZLİHABER / 17 Ekim 2013 Perşembe, 11:00

Acıpayam, 50 binin üzerinde büyükbaş hayvan sayısı ve 45 bin hektarlık ovası ile Denizli’nin tarım ve hayvancılık üssü… Ancak ilçede gençler çiftçilik yapmak istemiyor. Bu durumu tarımın zahmetli ve kazancının düşük olmasına bağlayan Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım, böyle giderse ilçe hayvancılığının darbe alacağını dile getirdi.
Son 10 yılda hızla gelişen hayvancılığın, sürdürülebilir olması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ileri süren Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım, bu konuda yalnızca devlete değil oda başkanlarına da büyük görevler düştüğünü belirtti.

Yıldırım, “Hayvancılıkta ve tarımda girdi maliyetleri çok yüksek. Bunda devletinde yapabileceği bir şey yok. Ancak biz oda başkanları girdi maliyetlerini düşürecek projeler üretmek zorundayız. Biz Acıpayam Ziraat Odası olarak bunu gerçekleştirdik. Örneğin, Oda olarak 7 tohum ve 5 gübre serpme aracı aldık. Bunu çiftçilerimize tahsis ederek onları, hem daha az tohum ve gübre ile daha fazla ürün almalarının önünü açtık, hem de araç ihtiyacını karşılamış olduk. Aynı şekilde pancar boşaltma deposunu faaliyete geçirdik. Önceden çiftçi bir römork pancarını boşaltmak için bütün aile fertleriyle birlikte üç-dört saat çalışıyordu. Şimdi öyle değil. Çiftçi pancarını tarlada yüklüyor 35 dakikada tek bir kişiyle römorkunu boşaltıyor. Burada hem işçi hem de zamandan tasarruf etmiş oluyor. Böylelikle çiftçinin maliyetlerini biraz olsun düşürmüş olduk” dedi.

“DENİZLİ’NİN EN BÜYÜK ODASIYIZ”
Acıpayam Ziraat Odası’nın 14 bini aktif olmak üzere 26 bin üyesi ile Denizli’nin en büyük ziraat odası olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Ziraat odası başkanlığına 2011 yılında seçildim. Denizli’nin en büyük odası olmamıza rağmen birçok hizmet yarım kalmış. Başta hizmet binasına ihtiyacımız var. Bunu artık çözümledik. Çok yakında Acıpayam’a yakışan prestij binasına kavuşacağız. Ayrıca 50 yıldan beri pancar yetiştiren Acıpayam’da, pancar depolama ve boşalta tesisinin olmaması büyük bir eksiklikti. Biz göreve geldiğimizde ilk yaptığımız icraat bu tesisi faaliyete geçirmek oldu” diye konuştu.

“TOPLULAŞTIRMA AĞIR İLERLİYOR”
Acıpayam’ın 45 bin 470 hektarlık tarım arazisine sahip olduğunu ancak bunun yalnızca 22 bin 785 hektarında sulu tarım yapıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım, Toplulaştırma çalışmalarının tamamlanarak Acıpayam’ın sulu tarıma geçmesiyle hem Acıpayam’ın, hem Denizli’nin hem de Türkiye’nin kazanacağını söyledi.

Yorumlar

Mustafa Çavuşoğlu   -  Bağlantı 17 Ekim 2013, 14:18

Sadece acıpayam’da değil ki , Denizli’nin köyleri boşaldı.Tekel’i kaldıran devlet , büyük şirketlerin kucagına attı üreticiyi.
Para etmiyor mahsül.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı