REKLAMI GEÇ

Esnafa yeni gıda mevzuatı anlatılacak

Esnafa yeni gıda mevzuatı anlatılacak

Denizli Esnaf Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, esnafın yeni gıda mevzuatı konusunda bilgilendirileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2012 Cuma, 14:53

Denizli Esnaf Odaları Birliği Başkanı Çelikkol, Türkiye´deki 52 bin gıda maddesi üreticisinin ve 400 bin satış ve toplu tüketim işyerinin büyük çoğunluğunun, Konfederasyon çatısı altında örgütlendiğini belirterek, “Konfederasyonumuz bünyesindeki Birlik ve Federasyon Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Genel Sekreterlerine yönelik olarak; Yeni Gıda Mevzuatı, Personel Hijyeni, El Hijyeni, HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) ve ISO 22000 konularında, Konfederasyonumuzca organize edilen hijyen eğitimi toplantıları düzenlenecek” dedi.

Çelikkol, ülkemizde yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkar işletmesinin bağlı olduğunu, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliği haiz, ülke genelinde en geniş örgütlenme ağına sahip meslek kuruluşu olduğunu belirterek, “Türkiye´deki 52 bin gıda maddesi üreticisinin ve 400 bin satış ve toplu tüketim işyerinin büyük çoğunluğu, Konfederasyonumuz çatısı altında örgütlenmiştir. Dolayısıyla gıda sektörü ile ilgili çalışmalar Konfederasyonumuzu yakından ilgilendirmekte ve Konfederasyonumuz çalışmaları içinde önemli bir paya sahip bulunmaktadır” dedi.

Amaçlarının toplumun güvenilir gıda ihtiyacını karşılamak, ihracatı arttırmak olduğunu kaydeden Çelikkol, “AB ile uyum dikkate alınarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 13 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazetede Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yayımlanmıştır. Söz konusu Kanun ve bu Kanuna dayanılarak yayımlanan Yönetmelikler ve Tebliğler, gıda maddesi üreten, satan ve toplu tüketime arz eden binlerce esnafımız için birçok yükümlülük getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Bu bağlamda, gıda sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerde gıda güvenliğinin sağlanması, mevzuatla belirlenen yükümlülüklere uyumun gerçekleştirilmesinde, bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri ayrı bir yer tuttuğunu vurgulayan Çelikkol, “Türkiye´deki işletmelerin sayısal olarak büyük çoğunluğunu teşkil eden mikro ölçekli olarak tanımlanan 1 ila 9 işçi çalıştıran işletmelerin toplam işletmelerin yüzde 94.4´ünü oluşturduğu dikkate alınarak, Konfederasyonumuzca, bu işletmelere, genel hijyen kurallarından, işletmecinin yükümlülüğü, ekipmanlar, alınması gereken izinler, denetimler ve cezai müeyyideler gibi pek çok konuda öncelikle bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. Bu çerçevede, Konfederasyonumuz bünyesindeki Birlik ve Federasyon Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Genel Sekreterlerine yönelik olarak; Yeni Gıda Mevzuatı, Personel Hijyeni, El Hijyeni, HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) ve ISO 22000 konularında, Konfederasyonumuzca organize edilen hijyen eğitimi toplantıları düzenlenecektir” diye konuştu. Çelikkol, toplantıların 12-14 Temmuz tarihlerinde Antalya´da gerçekleştirileceğini belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı