REKLAMI GEÇ

SAĞLIK SİSTEMİ SORGULANMALI

Cenab-ı Allah ölüm için bir takım şeyleri vesile ederek, kulunu yanına alıyor. Bizler, geride kalanlar olarak ne kadar “keşke” diyerek  vicdanlarımız huzursuz bir şekilde, ölümün getirdiği acıyı günlerce, aylarca hatta yıllarca çeksek de, inancımızın bir gereği olarak, “Allah, yarattığı kullarının ecel vakti geldiğinde, bir takım olayları vesile ederek ölüm gerçekleşiyor” diye düşünüyoruz. Ve o anlarda ya insanların basiretleri bağlanıyor, ya trafik kazası oluyor; ya…

/ DENİZLİHABER / 21 Şubat 2012 Salı, 14:35

Cenab-ı Allah ölüm için bir takım şeyleri vesile ederek, kulunu yanına alıyor.
Bizler, geride kalanlar olarak ne kadar “keşke” diyerek  vicdanlarımız huzursuz bir şekilde, ölümün getirdiği acıyı günlerce, aylarca hatta yıllarca çeksek de, inancımızın bir gereği olarak, “Allah, yarattığı kullarının ecel vakti geldiğinde, bir takım olayları vesile ederek ölüm gerçekleşiyor” diye düşünüyoruz.
Ve o anlarda ya insanların basiretleri bağlanıyor, ya trafik kazası oluyor; ya da benim annemin vefatında olduğu gibi; Ege bölgesinin kalite standartlarına uygun en iyi hastanelerinde bile bir yatak bulamıyorsunuz.
Ağır üşütme sebebiyle hastane kaldırdığım Annem, Servergazi Devlet hastanesinde kalp yetmezliği sebebiyle yoğun bakıma alınmak istedi, yatak yok.  Denizli Devlet Hastanesi ‘ni aradım, orada da yoğun bakım ünitesindeki hastaların yoğun olduğu, yatağın bulunmadığı  söylendi.
PAÜ Acil Servisi doktorları, annemi götürdüğümde, “Bu hastayı bize sormadan niye getirdiniz?” diye efelendi.  Lütfedip, ambulansta yatan hastanın durumunu görmeden “peşin hükümlü” olarak yaftayı yapıştırdılar. Rica minnetle annemi acil servise aldırabildim.
Sabaha kadar burada kaldı. Sorumlular sabahleyin anneme baktıklarında bize hiçbir şey söylemeden gittiler. Meğer orada da yoğun bakım ünitesinde yatak yokmuş.  Çaresiz annemi oradan da aldım ve Erpa Hastanesi’ne getirdim. Annem, son durağı olan bu hastaneye geldiğinde tamamen  kötüleşmiş durumdaydı.
PAÜ hastanelerinin yeni yapılan o koca binaları neden bir yıldır cihazlarla donatılmadı? Bunca verilen bağışlar yetmedi mi?  Prof. Dr. olmak, getirilen hastayı görmeden geri çevirme imtiyazını veriyor mu?
Devlet hastanelerimizin döner sermayeleri başta olmak üzere, çeşitli gelirleri var. Hayırsever insanlarımız gerekli yardımı da yapıyorlar. Yöneticiler niçin elzem olan Yoğum bakım gibi servislerin cihazlarını, yataklarını yeterince temin etmezler?
Benim bildiğim, her kuruluş acil zamanlar için bir cihazı veya ihtiyacı olan –her neyse- şeyi hazır bulundurur. Bizim hastanelerimiz bunları bile kullanmışlar.
Sağolsun, Servergazi Devlet Hastanesi’nde, canla başla, bizim acımızı kalbinde hissederek annemi muayene eden ve ilk müdahaleleri yapan Doktor hanım, Aydın ve Antalya bölgelerini aradı. Aydın’da dün kurulan Adnan Menderes üniversitesi hastanesinde yatak var da, bizim yılların kuruluşu PAÜ’de neden yok? O devasa binalar niçin yapıldı? O bağışlar niçin toplandı?
Bu yazıyı hiçbir kimseyi, hiçbir kurumu hedef almak, şikayet etmek babında yazmıyorum.
Sadece AKP’lilerin çok övündükleri sağlık sisteminin “içi boş bir kavun” gibi olduğunu dile getirmek istedim. Ve böylece, AKP iktidarının günlerce yandaş medya ve basın organlarında yaptıkları “Hastanelerimiz kalite standartlarına uygun. Artık hastalar geri çevrilmiyor. Hastalar rehin kalmıyor. Yatak sayısı artırıldı” gibi siyasi probagandalarının ne kadar boş, ne kadar aldatmaca olduğunu halkımızın bilmesini istiyorum.
Vatandaşlarımız, “Allah razı olsun Ak Parti’den. İstediğimiz zaman muayene oluyoruz, istediğimiz ilaçları alıyoruz. Artık hastanelerimiz daha iyi ve güzel” diyedursun,  hastane yöneticilerimiz dış görünüme, boya, badana vs. olaylarına çok dikkat etsinler; içi boş bir kavun gibi olan hastanelerimiz artık sorgulanmalı.. Ağır hasta bir şekilde hastaneye getirilen bir hastanın, yoğun bakım ünitesine yatırılamayışı, uygun bir yatağın bulunamayışı sorgulanmalıdır.
Bizim meselemiz muayene olmak ve ilaçları almak değil, uygun tedavilerin hastanelerde yapılmasıdır. Eğer hastanelerde yapılan muayenelerde, kritik hastalara, gözlem altında bulunması gereken hastalara bir yatak bulunamıyorsa,  o sağlık sistemi sorgulanmalıdır.
Aile hekimliği “neyiniz var” sorusunun ardından “üşütmüşsün” denilerek, ilaç yazmaktan öteye geçirilmelidir. Doktorlarımızın eli kolu bağlı gibi çalışması yerine, tam teçhizatlı hayati önem taşıyan tıbbi cihazları verilmelidir. Eğer verilmiyorsa, temin edilemiyorsa; bu sorgulanmalıdır.
Tam teçhizatlı denilen ambulansların eksiklikleri giderilmeli, 112 servislerinin personeli ihtiyar insanlara gereken önemi vermiyorsa, bu sorgulanmalıdır.
Dedim ya….
Artık insanlar uyanmalı ve Ak Parti tarafından uygulanmaya başlanılan, Avrupa ülkeleri tarafından “sakıncalı” bulunarak terk edilen bu sağlık sistemi sorgulanmalıdır.
Bugün benim başıma gelen bu olay, yarın bir başkasının başına gelebilir.
Ve tedbir almak için illaki birilerinin ölmesi gerekmiyor. İşte bu sorgulanmalıdır…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı