REKLAMI GEÇ

Bu kez Orman İdaresi tapulu araziyi işgal etti

Bu kez Orman İdaresi tapulu araziyi işgal etti

Çivril İlçesi’nde, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 9 yıl önce ağaçlandırma çalışması yaparken, yanlışlıkla Rıza Tunçer’in tapulu tarlasına da 6 bin 760 kızılçam fidanı dikti. O sırada cezaevinde olan Tunçer, tahliye olunca dava açtı. Çivril Asliye Hukuk Mahkemesi 3 yıl süren dava sonunda Tunçer’i haklı bularak, dikilen 6 bin 760 ağacın kesilmesine karar verdi. Rıza Tunçer ise “Bu ağaçların kesilmesini isteyen insanlıktan çıkar. Ne yapacağımı bilemiyorum” dedi.

/ DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2013 Çarşamba, 12:27

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)
Orman idaresi hep vatandaşın ormana tecavüz ettiğine ilişkin davalar açarken, bu kez Denizli’nin Çivril İlçesi’nde ormanın tapulu araziye tecavüzü mahkemelik oldu. 2003 yılı sonu ve 2004 yılı başında Orman Bölge Müdürlüğü, Somak ve Yakacık köylerinin muhtarlarının yazılı talepleri üzerine Çölyolu ve Kitaparası Tepesi Mevkisi’nde erozyonu önlemek amacıyla ağaçlandırma çalışması yaptı. Ağaçlandırma çalışmaları sırasında ekipler yanlışlıkla şoför 46 yaşındaki Rıza Tunçer’in adına tapulu Somak Köyü’nde, 34 dekar tarlasına da 6 bin 760 kızılçam fidanı dikti. Fidanların dikimi sırasında cezaevinde olan Rıza Tunçer, tahliye olduktan sonra tarlasına ağaç dikildiğini öğrenip, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne başvurdu, yanlışlığın giderilmesini istedi.

ŞAŞIRTAN YANIT
Karabedirler Köyü’nden Denizli’ye taşınan ve bir şirkette şoför olarak çalışmaya başlayan 3 çocuk babası Rıza Tunçer’in tarlasına yapılan işgalin giderilmesi için başvurusuna olumsuz yanıt verildi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Şube Müdürlüğü tarafından Tunçer’e verilen yanıtta, inceleme sonunda dikim çalışmalarından dolayı zarar gören tesis veya ürün olmadığı, tarlanın vasfının bozulmadığı, bundan sonra tarlada idare olarak herhangi bir tasarrufta bulunulmayacağı, tarlada yapılacak zirai faaliyetin engellenmemesi için dikilen dikenli telin tarlanın dışına çekildiği, tarlanın kamulaştırılmasına gerek olmadığı belirtildi.

DAVA AÇTI
Sorunun çözülmesi için 6 yıl idari anlamda girişimlerde bulunan, çaresiz kalıp tarlasını satan Tunçer, alıcı kişinin tarlada çam ağaçları olması nedeniyle vazgeçmesi üzerine mücadelesini mahkemeye taşıdı. 2010 yılında Çivril Asliye Hukuk Mahkemesi’ne el atmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil davası açtı.

Mahkeme, 3 yıl süren dava sonunda Rıza Tunçer’i haklı bularak, Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından dikilen ve bugün 9 yaşında genç kızılçam 6 bin 760 ağacın kesilmesine, 6 bin 700 lira ecrimisil bedelinin yasal faiziyle birlikte Rıza Tunçer’e ödenmesine karar verdi. Mahkeme, avukat ve yargılama giderlerinin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ödenmesine karara bağladı. Mart ayında verilen kararı Çevre ve Orman Bakanlığı, temyiz ederek Yargıtay’a taşıdı.

6 BİN 760 ÇAM KESİLECEK
Tarlasını yanlışlıkla yapılan dikim yüzünden 9 yıldan bu yana kullanamadığını söyleyen Rıza Tunçer, mahkeme kararının da sorunu çözmediğini söyledi. Yanlışlıkla dikilen 6 bin 760 kızılçam fidanının artık genç ağaç olduğuna dikkati çeken Tunçer, “Vicdanen bu ağaçların kesilmesinden rahatsızım. Bu ağaçların kesilmesini isteyen insanlıktan çıkar. Dava açtığımda bu ağaçlar küçüktü, her geçen yıl büyüyüp güzelleşiyorlar. Ağaçların kesilmesini istemiyorum ama mağduriyetimin de giderilmesini istiyorum. Arazimde badem yeştirmek istiyordum ama maalesef dikemiyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum” dedi.

‘TARLAMI KAMULAŞTIRSINLAR’
Yargıtay’ın mahkeme kararını onaylaması halinde ağaçların kesileceğini aktaran Tunçer, “Buna bir çözüm bulunsun, mağduriyetin giderilmesini istiyorum. Yargıtay’dan onaylanıp gelirse bu ağaçlar kesilecek. Tarlanın kamulaştırılması için başvurdum ama olumlu yanıt alamadım. Orman Bölge Müdürlüğü’ne sunduğum tüm teklifler kabul edilmedi, çaresiz kaldım. Yetkililerden çözüm bekliyorum. Hem çamlar kurtulsun hem de mağduriyetim sona ersin” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı