REKLAMI GEÇ

Tabakhane Projesi görücüye çıktı

Tabakhane Projesi görücüye çıktı

Denizli Belediyesi, hayata geçireceği Tabakhane Bölgesi Rehabilitasyon Projesi’ni İl Danışma Kurulu üyeleriyle paylaştı. Tabakhane bölgesinde cazibe ve turizm merkezi oluşturmayı hedefleyen proje, tarihi dokunun korunduğu çalışma ofisleri, eğlence ve sosyal yaşam alanlarını kapsıyor.

/ DENİZLİHABER / 26 Ocak 2013 Cumartesi, 17:32

Denizli Belediyesi, Kirişhane Mahallesi’nde 1935 yılından bu yana dericilerin faaliyet gösterdiği Tabakhane’yi kentsel tasarım projesiyle cazibe merkezine dönüştürmek için kolları sıvadı. 40 bin metrekare alanda bulunan dericilerin Deri Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasıyla hayata geçirilecek Tabakhane Bölgesi Rehabilitasyon Projesi’yle bölge restoran, müze, konduk evi, atölye, pansiyon ve eğlence mekanlarının yer aldığı, mimari yapının korunduğu çekim merkezi haline getirilmek isteniyor. Danışma Meclisi üyeleri Tabakhane’yi gezerek uygulanacak projeyi yerinde gördü.

Denizli Belediyesi’nin ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte kentin geleceğini belirlemek için Denizli Geleceğini Arıyor toplantılarında Tabakhane Bölgesi’nin turizm bölgesi olması yönünde karar alınmış, Belediye Meclisi bölgeyi içkili yer ve turizm bölgesi ilan etmişti. Kirişhane Mahallesi’nde 40 bin metrekare alanda kurulu, 102 parselden 38 ruhsatlı işletmenin bulunduğu, ancak şu an 9 işletmenin faaliyet gösterdiği Tabakhane’de işletmeler beş ay içinde Deri Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınacak.

Denizli Belediyesi, tabakhanelerin taşınması nedeniyle bölgeyi çekim merkezi haline getirmek için ÇEKÜL Vakfı’nın danışmanlığında Tabakhane Bölgesi Rehabilitasyon Projesi hazırladı. İtalyan Insula Architecture ve Türk Atölye 70 mimarlık şirketlerine proje hazırlattı. Projenin tanıtımı için Denizli Belediyesi Danışma Meclisi’ni topladı. Tabakhane’ye düzenlenen gezinin ardından Belediye Meclis Salonu’nda projeyi hazırlayan mimarlar Faruk Göksu ve Doğu Kaplan sunum yaptı. Vali Abdülkadir Demir, Denizli Ak parti Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Bilal Uçar’ın da katıldığı inceleme gezinde Danışma Meclisi üyeleri Tabakhane’yi gezerek bölgenin durumunu ve deri işletmelerini inceledi.

Ak Partili Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Tabakhane’nin 1935 yılında kurulduğunu, 70 yıldır Denizli’ye hizmet verdiğini belirterek, “ Burası gerçekten derilik anlamında ilk adımın atıldığı yer. Bizim o kültürümüzü yansıtıyor. Bugün şehirin ortasında kaldı, çevre kirliliği ve güvenliği anlamında çok olumsuzlar getirmekteydi. Derici esnafımızın Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasıyla bu bölgeyi mimari güzelliklerini koruyarak gelecek nesillere taşımak için proje geliştirdik. Burası artık çöküntü alan olmasın, Denizli’nin tadını, özelliğini, kültürünü yansıtan bir alan olsun arzusuyla bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Esnaflarımızla mal sahiplerimizle en güzeli yapmak konusunda projemizin detaylarını göreceğiz. Proje bittiğinde Tabakhane, Denizlimiz’e yeni bir tat, yeni bir nefes olacak, turizm bölgesi olacak” dedi.

Bölgede binaların bir bölümünün korunacağını, mal sahiplerini bu konuda serbest bıraktıklarını belirterek, “ Mal sahipleri isterse yıkacak, isterse projeye uygun restorasyonunu yapacak. Bizim hazırladığımız mimari projeye uymak koşuluyla iç mekanlarda istediği düzenlemeyi yapacak” diye konuştu. Projeyle ilk kez yapılaşmada bonus sistemi de getiriliyor. Bölgedeki arsalarını anlaşarak iki komşu birleşirse taban alanının yüzde 25’i kadar, ada birleşmesi halinde taban alanının yüzde 50’si kadar fazla yapılaşma hakkı verilecek. Yapı yoğunluğunun iki kat olarak belirlendiği projede sadece eğlence alanları değil, müzeler, ofisler, konutlar, pansiyonların da oluşturularak bölgenin yaşam alanı haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Mal sahipleri bonus uygulamasından dört yıl süreyle faydalanabilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı