REKLAMI GEÇ

‘Büyükşehirle yönetim kalitesi artar’

‘Büyükşehirle yönetim kalitesi artar’

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Öz, büyükşehir statüsüne kavuşacak illerin, eski statülerine göre çok yüksek miktarda kaynağa kavuşacağını söyledi. Öz “Bu kaynaklar etkin ve verimli bir şekilde kullanılırsa yerel yönetim hizmetlerinin kalitesi artar” dedi.

/ DENİZLİHABER / 12 Kasım 2012 Pazartesi, 15:23

PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü, Mali Hukuk Ana bilim dalı Başkanı Doç. Dr. Ersan Öz, 13 ilin büyükşehir yapıldığını belirterek, “Büyükşehir olma talebinin altında, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paya ilaveten, büyükşehir belediye sınırları içinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından yüzde 5 pay almasıdır. Söz konusu ilave gelir payı büyükşehir olmayı cazip kılıyor ” dedi. Büyükşehir statüsüne kavuşan illerin, yüksek tutarda kaynağa kavuşacağını da sözlerine ekleyen Öz, “Bu kaynakların büyükşehir belediyeleri tarafından etkin ve verimli bir şekilde kullanılması durumunda, bu illerde yerel yönetim hizmetlerinin kalitesinin artacağı, büyük altyapı yatırımlarının yapılabileceği, hizmetler il genelinde en ücra yerlere kadar götürülebilecek” diye konuştu.

Öz, “Normal il belediye sınırları içerisinde, mükellefler basit usulden faydalanırken, il belediyesinin büyükşehir belediyesine dönüşmesi ile birlikte basit usulden faydalanma haklarını kaybedecekler ve ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir. Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içinde yer alan bina, arsa ve arazilerden alınan emlak vergisi oranları, diğer yerlerde bulunan bina, arsa ve arazilerden alınan emlak vergisi oranlarına göre yüzde 100 artırımlı uygulanmaktadır. Bu nedenle, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan bina, arsa ve arazilerden, diğer yerlerde bulunan bina, arsa ve arazilere göre iki kat emlak vergisi alınmaktadır. Bu durum, il belediyesinden büyükşehir belediyesine dönüşen yerlerin, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde gayrimenkulü bulunan mükellefler açısından ek bir yük getirecektir. Bütün büyükşehir adayı illerin, büyükşehir olduklarında karşılaşacağı ek mali yükümlülükler olduğu gibi, büyükşehir statüsünün kazandıracağı ek Mali kazançlar da bulunmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı