REKLAMI GEÇ

Vali Demir, ‘Tuşaya’ya hayran

Vali Demir, ‘Tuşaya’ya hayran

Denizli Valisi Abdülkadir Demir Vali Abdülkadir Demir, Türkiye de nadir yetişen ve ağlayan gelin olarak bilinen Ters Laleleri incelemek üzere Bozkurt’un Hayrettin Köyü’ne ziyaret etti.

/ DENİZLİHABER / 12 Nisan 2013 Cuma, 08:30

Vali Abdülkadir Demir, beraberinde Tugay Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, Bozkurt Kaymakamı Önder Can, Belediye Başkanı İbrahim Deniz Arda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefennili ile İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Ters Laleleri incelemek üzere Bozkurt’un Hayrettin Köyü’ne ziyaret etti.

Köyün kuruluşu ve geçim kaynakları ile köyde yetişen çiçekler hakkında bilgi alan Vali Demir, köy içinde ve köyün dışında oluşturulan Tuşaya ve Sümbül bahçelerini de gezdi.

Özellikle Tuşaya çiçeklerine hayran kalan Vali Demir, bu çiçeklerin mutlaka ekonomiye kazandırılmasını istedi ve konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.

Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği önderliğinde 2011 yılında Tuşaya (Ters Lale), Sümbül ve Zelam (Nergis) çiçeklerinin planlı üretilmesi için çiçek üretim tarlaları oluşturuldu.
Ekonomik açıdan değere sahip olan bu bitkinin bilinçli olarak üretilip ekonomiye kazandırılması amaçlayan köylüler, bu yıl 5 bin adet ters lale soğanı ile binlerce sümbül ve zelam çiçeklerine ait soğanların ekimi yapıldığını söyledi.
Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Çelik, Vali Demir’e katkılarından dolayı plaket takdim etti.

NEDİR BU TUŞAYA ?
Ülkemizin milli çiçeklerinden olan ve yöremizde “Tuşaya” olarak bilinen Ters Lale; Bir çiçek sapı üzerinde yan yana birden fazla sayıda lale çiçeğine benzeyen çiçekler ters şekilde bulunur. Bitkiler âleminin zambakgiller familyasına aittir. 1000 metre ve üzerindeki yüksekliklerde doğal olarak yetişmektedir. Daha aşağı yüksekliklerde yetişse de çiçek açmamakta ve boyut olarak ta küçülmektedir. Hayrettin Köyü’ne 1878 yıllarında Köyün kuruluşu sırasında Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden gelen göçmenler tarafından getirilmiş ve o zamandan beri köyde doğal olarak her evin bahçesinde yetiştirilmektedir. Köyde yetişen ters lale yüksek ve serin yerleri sevmekte ve boyu 50-60 santimetreyi bulmaktadır. Her dalında 4 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek erken ilkbaharda açıp 1,5 ay içinde bitmektedir.

Hazreti İsa’nın çarmıha gerilişi sırasında boynunu büktüğüne inanılan Ters Lale bitkisi Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılmaktadır. Müslümanlar ise boynunu büküp nektarlarını döktüğü için ‘ağlayan lale’ olarak da adlandırılan ters lale bitkisini hüznün sembolü olarak mezarlıklara dikmektedir. Dinsel ve kültürel öneme sahip bu bitkinin yetişme alanlarının sınırlı olması ekonomik değerini daha da artırmaktadır.

Yorumlar

safkan20   -  Bağlantı 12 Nisan 2013, 11:36

14 NİSAN PAZAR GÜNÜ SAAT 13.00 DA FESTİVALİMİZ VAR. TÜM HEMŞERİLERİMİZ DAVETLİDİR…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı