REKLAMI GEÇ

Üzüm üreticileri destek bekliyor

Üzüm üreticileri destek bekliyor

Şaraplık üzüm yetiştiriciliği yapılan Güney ilçesinde, üretici dertli. Güney’de üretilen şaraplık üzümden devletin 1’e 3, tüccarın ise 1’e 10 kazandığını ileri süren Güney Bozcaoğlu, “Biz, çalışıyoruz, devlet ve tüccar kazanıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2013 Cuma, 18:24

ŞENGÜL BOZ 
Güney’de 9 yıldan beri Ziraat Odası Başkanlığı’nı yürüten Nafiz Bozcaoğlu, ilçede 40 bin dekar alanda yılda 40 bin ton şaraplık üzüm üretildiğini belirtti. Nüfusun yüzde 90’ının şaraplık üzüm üreticiliği yaptığı Güney’in bundan yararlanamadığını vurgulayan Bozcaoğlu, “Biz üretiyoruz, devlet kazanıyor. Güney, Devlet için çalışıyor” diyerek sitem etti.
denizli- guney-calisiyor-devlet-kazaniyor-ic

EN KALİTELİ ÜZÜMLER BİZDE
Güney’de yerli ve yabancı en kaliteli şaraplık üzümlerin üretildiğini söyleyen Bozcaoğlu, “Eğer çiftçi desteklenmez ise yakın bir zamanda bağlar bozulmaya başlar. Çünkü, üzüm üreticisi kazanamıyor. Şaraplık üzümün kilosu 1 liradan alıcı buluyor. Bir litre şarap ise en az 10 liradan satılıyor. Burada üretici 1’e 10 kazanırken, devlet Özel Tüketim Vergisi adı altında bir litre şaraptan 3,27 TL’sini alıyor. Yani devlette burada 1’e 3 kazanıyor. Biz bu alınan vergilerden bir kısmının üreticiye yansıtılmasını istiyoruz. Aksi takdirde, Güney’de üzüm üreticisi kalmayacak” diye konuştu.

ÜÇ BARAJIMIZ VAR AMA SULU TARIM YOK
Güney ilçesinde 130 bin dekarlık tarım arazinin yalnızca yüzde 2’sinde sulu tarım yapıldığını ileri süren Ziraat Odası Başkanı Bozcaoğlu, Güney’de üç tane baraj var. Ama bundan biz yararlanamıyoruz. Güney sulu tarıma geçmesi halinde her çeşit tarım ürünü yetiştirilebilecek. İlçemizde Antep fıstığı bile yetişiyor. Ancak, suyumuz olmadığı için üretemiyoruz. Şu an ilçemizde yalnızca tütün ve üzüm üreticiliği yapılıyor. Biz ürün desenimizi artırmayı amaçlıyoruz” diyerek Güney’in talihsiz bir belde olduğunu belirtti.

denizli- guney-calisiyor-devlet-kazaniyor-ic-1

“BUTİK ŞARAPÇILIĞA İZİN VERİLSİN”
Güney’de yıllık üretilen 40 bin ton şaraplık üzüm satışının tamamen firma yetkililerinin iki dudağının arasında olduğunu dikkat çeken Oda Başkanı Bozcaoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Şaraplık üzüm alan firmalar üzüm almadığı takdirde, 40 bin ton şaraplık üzüm elimizde kalacak. Yani üzüm üreticilerin kaderi, firma yetkililerinin iki dudağının arasında. Güney, şaraplık üzüm üreticiliğinden vaz geçip başka bir sektöre yönelmesi mümkün değil. Çünkü, antik kentimiz yok, turizme açılalım. Yol kenarında değiliz, bunun avantajını kullanalım. Bizim yapacağımız tek şey tütün ve şaraplık üzüm üretmek. O nedenle, bu bölgede butik şarapçılığa izin verilmeli. Bununla ilgili bürokratik işlemler azaltılmalı ki, biz hem elimizde kalan üzümleri işleyebilelim hem de butik işletmelerimizi turizme kazandıralım.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı