REKLAMI GEÇ

Japon deprem koordinasyon uzmanları Denizli’de incelemelerde bulundu

Japon deprem koordinasyon uzmanları Denizli’de incelemelerde bulundu

Denizli’de düzenlenen “Denizli’de Japonya Modeli ile Deprem Sonrası İl Koordinasyonunun Sağlanması Projesi”ne destek vermek için katılan Japonyalı Profesör Masahiko Murata ile Dr. Makoto Ikeda, Türkiye’deki deprem sonrası koordinasyonun Japonya ile benzediğini söyledi.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 27 Temmuz 2023 Perşembe, 10:36

Denizli Valiliği tarafından, “Denizli’de Japonya Modeli ile Deprem Sonrası İl Koordinasyonunun Sağlanması Projesi” düzenleniyor.

Asya Verimlilik Teşkilatı tarafından hibelenen projeye, AFAD, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi destek veriyor.

Proje kapsamında, 1995 yılında Japonya’nın Kobe kentinde meydana gelen 7.2 depremin ardından Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Masahiko Murata ile Asya Afet Azaltma Merkezi’nde Kıdemli Araştırmacı olarak görev yapan ve Japonya’nın önde gelen üniversitelerinden Kobe Üniversitesi bünyesindeki Kentsel Güvenlik ve Güvenlik Araştırma Merkezinde ders veren Dr. Makoto Ikeda, kentteki koordinasyon yöneticileriyle bir araya geldi.

Beklenmedik Durumları Azaltmaya Yönelik Eylem Planlarına katılan Murata ile Ikeda, burada fikir alışverişinde bulundu.

Murata ile Ikeda daha sonra AFAD Koordinasyon Merkezi, Lojistik Merkez ve Toplanma Alanı’nı gezdi.

Pamukkale Üniversitesi’ndeki Şemseddin Terzioğlu Deprem Bilim Mühendisliği Laboratuvarı’nı inceleyen Murata ile Ikeda, burada Deprem Sarsıntı Tablosu Test Uygulaması’nı inceledi.

Proje kapsamında kentteki antik kentlerde saha ziyaretleri yapan Murata ile Ikeda, Hierapolis ve Laodikeia Antik Kentlerini gezerek burada aktif fay zonu ve deprem kalıntılarını ile tarihi deprem emanetlerini inceledi.

Dr. Makoto Ikeda, Türkiye ve Japonya’nın deprem sonrası koordinasyonun sağlanması konusunda bir çok ortak noktasının olduğunu belirterek, “Biz de büyük depremler geçiriyoruz. Biz de deprem kuşağı altındayız. Bu yüzden faydalı olması için bunun gibi projeleri daha çok yaparak iletişimimizi hep canlı tutmamız gerekiyor.” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremleri basından takip ettiğini anlatan Ikeda, Türkiye’de bu depremlerde koordinasyonun başarılı bir şekilde sağlandığını gözlemlediğini kaydetti.

Sürekli depremlerin yaşandığı bir ülkede yaşayan biri olduğunu dile getiren Ikeda, “Ben bir deprem olduğunda hemen ilk olarak ailemle iletişime geçerim. Ayrıca depremlerde en önemli şey yaşam ve enkaz alanındaki insanların kurtarılması.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Masahiko Murata ise, tarihte bir çok deprem felaketi ile karşı karşıya kaldıklarını, bu depremlerden sonra farkındalık geliştirdiklerini ve hazırlıklarını o yönde yaptıklarını söyledi.

Yorumlar

ibrahim   -  Bağlantı 27 Temmuz 2023, 12:42

Japon Bilim İnsanlarının tecrübe ve ileri bilgisinden; yurdumuzda inşaat sektöründe faaliyet iştigal eden mimar, inşaat mühendisi, jeoloji mühendisi, çevre mühendisi vd. fabrika, okul, sosyal tesis, konut yapımında yararlanması önem taşımaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Mayıs 2024 Cumartesi 17 32Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 19 31Mevzi Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 20 34Az Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 21 36Parçalı Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 20 36Az Bulutlu