REKLAMI GEÇ

Kızılcabölük’te yüz güldüren proje

Kızılcabölük’te yüz güldüren proje

Denizli’nin Kızılcabölük belde belediyesi belediye başkanı Abdülkadir Uslu, alternatif ürün projelerinden biri olan ‘Kızıl Biber’in deneme ürünlerini elde ettiklerini ve beklediklerinin üzerinde başarı sağladıklarını açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 23 Ekim 2012 Salı, 11:45

Kızılcabölük Belediyesi danışmanı ziraat mühendisi Ayşen Balım kontrolünde oluşturduğu alternatif projeler uygulamasının son basamağı olarak deneme üretimlerini tamamladı. Belediye Başkanı Uslu, “Glayör (glayöl) çiçeği ve maydanoz projelerinden sonra kızıl biber projesinden de beklenen başarılı sonuç elde edildi. Bilindiği gibi, Tavas ovasında uygulanan toplulaştırma çalışmalarının peşinden sulu tarıma geçiş sağlanacak. Halen sondajlarla ve sulama kuyuları ile kısmen başlayan sulu tarımda Kızılcabölük Kızıldere göleti ve Tavas Yenidere Barajı’nın devreye girmesi ile büyük bir potansiyel oluşacak” dedi.

TEKSTİL KAN KAYBETTİ
“Kızılcabölük’te son zamanlarda tekstilin kan kaybetmesi sonucunda ekonomik sıkıntılar oluştu, Kızılcabölüklü hemşerilerimizin bahçelerinde, küçük arazilerde tarımsal üretimle aile ekonomisine katkıda bulunmalarını arzuladık” diyen Başkan Uslu, “Teşvik etmek için açtığımız kursların yanında üretecekleri ürün cinsinde de yardımcı olmak istedik. Herkesin üretebileceği, üretiminde fazla teferruat olmayan, örneklerine göre fazla zaman almayacak, Pazar sıkıntısı olmayacak ürünler olmasını özellikle istedik. Yani Kızılcabölük için yola çıktık, araştırmalarımız sonucunda ziraat mühendisi arkadaşımız Ayşen Balım hanımın da gayretleriyle 3 alternatif ürün tespit ettik. Çalışmalarımızı genişletince bu ürünlerin Tavas ovası ve Barza ovası için de en iyi alternatif ürünler olabileceğini gördük”dedi.

“DESTEK VERDİK”
Uslu, Ziraat mühendisi kontrolünde değişik büyüklükteki bahçelerde yapılan üretimde, proje ortaklarına ücretsiz fide, ücretsiz gübre ve ücretsiz ilaç desteği verdiklerini belirtti. Başkan Uslu sözlerine şöyle devam etti, “Tavas ovasında yıllardır tahıl ve tütün tarım ürünü olarak öne çıkar. Son yıllarda başlatılan çalışmalarla Türkiye’nin en bakir ve verimli ovası Tavas ovasında ve devamındaki Barza ovasında sulu tarıma geçişin alt yapıları yapılıyor. Öncelikle Kızılcabölük ve çevresinde sulu tarıma geçiş ile ilgili projelerin Toplulaştırma ile birlikte tamamlanması konusunda bizim de projelerimiz ve çalışmalarımız oldu. Sulu tarıma geçildiği anda tahıl ve tütüne alternatif ürünler bulunması gerektiği ortada. Çünkü tahıl çiftçiye yeterli bir ekonomik katkı vermiyor. Tütün de zahmetli ve riskli bir ürün.

USLU, “DENEDİK VE GÖRDÜK”
Sulu tarımla birlikte katma değeri yüksek, ikinci ürüne fırsat verebilecek ürünlerin lazım olduğunu ifade eden Uslu, “İşte bunlara alternatif olabilecek ürünlerin glayör çiçeği, maydanoz (diğer yeşillerle takviye edilebilir) ve kızıl biber olduğunu iddia ediyoruz. Bu ürünler Türkiye’nin diğer bölgelerinde üretilen benzerleri ile karşılaştırdığımızda bizim topraklarımızda, diğer bölgelerdeki ova üretiminin bittiği, yayla üretiminin de yeni başladığı zaman aralığında üretilebiliyor.Bu da Pazar değerini artı yönde etkileyecek önemli bir farklılık. Pazar konusunda da sıkıntı yok. Çünkü denedik ve gördük. Son deneme ürünümüz kızıl biber kapya biber olarak da tanınan biber çeşitlerinden. Tamamen yerli fide ve yerli tohumdan üretildi. Üretici kendi ürününden alacağı tohumlarla kendi yerli fidesini yetiştirme imkanına sahip olacak. Pazarı çok geniş. İhracatı da yapılıyor. Taze, toz biber, salça, kızartma, turşu gibi bir çok şekilde tüketilebiliyor” dedi. Belde ve köylerde yapılan toplantılarla alternatif ürünler anlatılmaya çalışılıyor. Özellikle Kızıl biber için alıcıların Pazar garantisi verdikleri ve sözleşme yapacakları üreticiler aradıkları belirtildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
6 Mayıs 2024 Pazartesi 3 20Parçalı Bulutlu
7 Mayıs 2024 Salı 5 23Parçalı Bulutlu
8 Mayıs 2024 Çarşamba 6 25Parçalı Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 7 22Az Bulutlu
10 Mayıs 2024 Cuma 7 24Gökgürültülü Sağanak Yağışlı