REKLAMI GEÇ

“Çınar-Türk Anıtı” ziyarete açıldı

“Çınar-Türk Anıtı” ziyarete açıldı

Denizli’nin Tavas İlçesi’ne Bağlı Kızılcabölük Belediyesi’nde, tarih sayfasına kayıtlı Türk Devletlerinin Kurucuları ve savunucuları anısına 3 bin 890 metrekarelik bir alanda düzenlenen “Çınar-Türk Anıtı” ve “Çınar-Türk parkı” ziyarete açıldı.

/ DENİZLİHABER / 23 Eylül 2013 Pazartesi, 17:09

Kızılcabölük Belde Belediyesi tarafından düzenlenen ve 16 Türk Devleti Kurucusu’nin isminin yer aldığı ‘çınar-Türk Parkı” ziyarete açıldı.

Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu Doğal, kültürel, sanatsal ve tarihi değerlere sahip olan Kızılcabölük’ün bir turizm beldesi olması için planladıkları çalışmalardan birisi olan ve turistlerin de ziyaret edebileceği noktalardan biri olarak değerlendirdikleri Çınar-Türk parkını tamamlayıp ziyarete açtıklarını açıkladı.
denizli-kizilcaboluk-turk-buyuklyeri-parki-ic

“ÇINAR, TÜRK’ÜN AĞACIDIR”
Başkanı Abdülkadir Uslu neden “Çınar-Türk” adının verildiğini ise şöyle anlattı:
“Tarih sayfasında uzun soluklu bir yola çıkan Türk Milleti, Ergenekon’dan çıkışından sonra takip ettiği rotasındaki konakladığı her su başına bir Çınar ağacı dikmiş, yerleşeceği her alanda bir Çınar gölgesi aramıştır. Çınar, Türk’ün ağacıdır. Türk tarihinde Çınar ağacı ayrı bir yer tutmuştur.
Çınar ihtişamlı ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Hep yıllara meydan okumuş, şahit olduğu olayları bir sır küpü gibi saklamıştır. O vakurlu duruşu ile maziyi istikbale bağlamış, insanlara sabırla yaşamayı öğretmiştir. Açtığı kollarıyla gölgesindekilere birlikte yaşamanın ve birbirine yararlı olmanın zevkini hissettirmiştir. Huzuru tattırmıştır.

Çınar ağacının Türk Milleti ve Osmanlı Devleti için apayrı bir değeri vardır. Osmanlı devletinin kuruluşu sırasında Osman Gazi’nin Şeyh Edebali’nin evinde gördüğü rüyayı hepimiz biliriz.

Osman Bey rüyasında: Koynuna bir ayın girdiğini ve o anda göbeğinden bir çınar ağacının çıkarak gölgesinin dünyayı kapladığını, gölgesinin altında dağların olduğunu, dağların dibinde suların çıktığını, kiminin bu sulardan içtiğini, kiminin bahçesini suladığını kiminin de çeşmeler akıttığını görür.

Osmanlı Devleti’nin tarihi bu rüyada gizlidir. Türk milleti Anadolu’ya diktiği bu ulu çınarla asırlarca insanlara adalet ve hoşgörü suyu dağıtmıştır. Denilebilir ki bu şifalı suyun tadını işitmeyen ne bir devlet, ne bir insan, ne de bir canlı kalmıştır.

Türk devletleri, ulu bir çınar görünümünde, ihtişamlı devletler olarak tarih sayfasındaki yerlerini almışlardır.”

“KORUMA ALTINDA”
Başkan Uslu; “Buradaki ana çınar ağacının bin yaşlarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu Çınar ağacının içi boş olan gövdesini ağıl gibi kullanan Kızılcabölüklü Terzi Dede’nin 1960’lı yıllarda bu Çınar gövdesinde bir eşek, dört koyununu barındırmak için kullandığını biliyoruz. 1970’li yıllarda ağaç gövdesindeki yabani bal arılarının ürettiği balı almak isteyen cahillerin tütsü oluşturmak amacıyla yaktığı ateş ana Çınarın sonu olmuştu. Gövdesi içten tutuşan Çınarın tamamı toprak hizasına kadar yanarak kül oldu. Yıllar sonra topraktan 30-40 santim kadar dışarıda kalan bu gövde çeperinden oluşan filizler serpilmiş büyümüş ve günümüze kadar gelmiştir”dedi.

Belediye başkanı Abdülkadir Uslu sözlerini şöyle tamamladı; “Bu çınarın korunması için yaptığımız çalışmalar sırasında bu ana çeperden filizlenip büyüyen Çınarların sayısının 16 olduğunu fark ettik.

“Çınar ve 16 sayısı” bizler için önemliydi. Çünkü, Çınar; Türk devletlerinin sembolüydü. 16 sayısı da Cumhurbaşkanlığı forsumuzda da yer alan 16 Türk Devletiyle eşleşiyordu.

Çınarın olduğu bu alanı doğal yapısını bozmadan düzenledik. Yine meydanda dikili tarihi bir taşı ve çevresini koruyup tarih sayfasına kayıtlı Türk Devletlerinin Kurucuları ve savunucuları anısına düzenledik. “Çınar-Türk Anıtı”nı oluşturduk.

Çınar, Türk’ün ağacıdır dedik ve bu parka da ‘Çınar-Türk Parkı” adını verdik.”
Mevcut çınar ağacı, Belediyenin başvurusu üzerine Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındı.
Çınar-Türk parkı ve Çınar-Türk anıtı ilgiyle karşılanıyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
29 Nisan 2024 Pazartesi 8 25Çok Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 9 26Çok Bulutlu
1 Mayıs 2024 Çarşamba 10 26Çok Bulutlu
2 Mayıs 2024 Perşembe 9 25Parçalı Bulutlu
3 Mayıs 2024 Cuma 9 23Parçalı Bulutlu