REKLAMI GEÇ

Kızılcabölük’te Alzheimer semineri

Kızılcabölük’te Alzheimer semineri

Kızılcabölük Belediyesi’nde, Alzheimer hastalığının nedenleri, tedavisi ve alınacak tedbirlerin anlatıldığı bir konferans verildi.

/ DENİZLİHABER / 25 Ocak 2010 Pazartesi, 17:52

Kızılcabölük Beldesi’nde yapılan konferansa halk büyük ilgi gösterdi. Kızılcabölük Belediyesi’nin desteğiyle, Kızılcabölük Kadın Meclisi ve Denizli Alzheimer Derneği’nin ortak organize ettiği etkinliğe, Nöroloji Uzmanı Dr. Sultan Çağrıcı konuşmacı olarak katıldı.
Çok sayıda Kızılcabölüklü’nün katıldığı konferansta konuşan Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini söyledi. Uslu, “Birçok kişinin salon dışında kaldığını gördüm, erkekler de ayakta kaldı. Bu yoğun ilgi gösteriyor ki bir an evvel bir kapalı toplantı salonu yapmamız gerekiyor” dedi. Kızılcabölük Kadınlar Meclisi Başkanı Ayşe Ulukoç da amaçlarının öncelikle sağlık konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi yönünde çalışmak olduğunu söyledi. Denizli Alzheimer Derneği Başkanı Semra Karan ise bütün çalışmalarının Alzheimer hastalığını tanıtmak ve hasta ile hasta sahiplerine yardımcı olmak olduğunu ifade etti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Sultan Çağırıcı, bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalık olarak tanımlanan Alzheimer hastalığının aşamalarından bahsetti. Çağırıcı, “Alzheimer hastalığının üç aşaması var: Erken dönem, orta devre ve ileri evre. İyi ve kaliteli bir uyku uyuyun. Kaliteli uyku, beynin yeni öğrenilenleri pekiştirmesini sağlar. Öğrenilmiş bilgilerin pekiştirilmesi, uzun süreli belleğin en önemli desteğidir” dedi.

Çağırıcı, “Erken evrede hastanın, hasta olduğunu bile anlamazsınız. Gayet sağlıklı görünen bir hastadır. İncelendiğinde çok unutkan olduğu söylenir. Hastalığın önüne geçmek, erken tanı ile mümkündür” dedi.

Alkol kullanımının beyin faaliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini, beynin olumlu gelişimi için vitaminlere ihtiyacı olduğunu ve E ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerin, selenyum gibi serbest radikal avcısı minerallerin kullanılması gerektiğini belirten Dr. Çağırıcı, “Bunun yanında yeteri kadar B vitamini, özellikle B12 vitamini aldığınızdan emin olmanız gerekir” dedi.

Zihinsel faaliyetlerinin sınırlanmaması gerektiğini ifade eden Dr. Çağırıcı, özellikle televizyon seyretmek gibi pasif faaliyetlerin azaltılması gerektiğini söyledi. Çağırıcı, “Televizyon karşısında geçirdiğiniz saatler, sadece bedensel değil, ruhsal sağlığınızı da kötü yönde etkiler. Kitap okumak, gazete okumak, el sanatları ile uğraşmak gibi bir meşgale bulmak gerekir. Herkes yeni şeyler öğrenmeye devam etmek zorunda. Her yeni bilgi, beynimiz için güçlü bir vitamin” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
6 Mayıs 2024 Pazartesi 3 20Parçalı Bulutlu
7 Mayıs 2024 Salı 5 23Parçalı Bulutlu
8 Mayıs 2024 Çarşamba 6 25Parçalı Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 7 22Az Bulutlu
10 Mayıs 2024 Cuma 7 24Gökgürültülü Sağanak Yağışlı