REKLAMI GEÇ

Derinkuyu’nun mücadelesi bürokrasiye yenik düştü

Derinkuyu’nun mücadelesi bürokrasiye yenik düştü

Göç verince öğrenci sayıları azaldığı için okullarının kapatılacağından endişe eden Tavas’ın Derinkuyu Köyü sakinlerinin okullarının kapatılmaması adına girdiği mücadele neredeyse tüm yazlarını zehir etti. Komşu köyün öğrencilerini kendi köylerine taşımak için görülmemiş bir istekle mücadele eden köylüler ne yaptıysa olmadı. Bakanlıktan müfettiş geldi, borca girip 26 bin liralık minibüs alındı, imzalar toplandı ama bakın o köylüler en son nasıl kötü bir sürprizle karşılaştı.

/ DENİZLİHABER / 2 Ekim 2012 Salı, 15:13

ÖZEL HABER

Tavas’a bağlı Derinkuyu Köyü İlköğretim Okulu, taşımalı eğitime geçişten bu yana merkezi okullardan biriydi. Ancak köyün son zamanlarda göç vermesi nedeniyle öğrenci sayısı azaldı. Bu yıl ilkokula dönüştürülen okulun bu nedenle kapatabileceği endişesiyle harekete geçen Derinkuyu Köyü sakinleri, taşımalı olarak Kozlar Köyü İlkokulu’nda öğrenim gören Kayaca Köyü’nün 20 öğrencisini kendi okullarına taşıma fikri üzerinde yoğunlaştı. Böylelikle 30’u Dereağzı Köyü’nden taşımalı olmak üzere yaklaşık 100 öğrencisi bulunan Derinkuyu İlkokulu mevcudunu 120 civarına çıkarıp okullarının kapatılmasını engelleyebileceklerdi.

KAYACA KÖYÜ OLUR VERDİ
Fikir ilk olarak Kayaca Köyü sakinlerine açıldı. İki köyün ileri gelenleri toplanıp durumu görüştü. Hangi kararın öğrencileri için daha iyi olacağı konusunda uzun uzun tartıştı. Günler süren görüşmelerin ardından Kayaca Köyü sakinleri, öneriye sıcak baktıklarını ve destek vereceklerini söyledi.

MUHTAR SOLUĞU İLÇE MİLLİ EĞİTİMDE ALDI
Bunun üzerine Tavas Milli Eğitim Şube Müdürlüğü’ne giden Derinkuyu Köyü Muhtarı Yaşar Şepik, bir dilekçe vererek Kayaca Köyü öğrencilerinin kendilerine göre daha uzak olan Kozlar yerine Derinkuyu İlköğretim Okulu’na taşınmasını istedi.

OLUMSUZ YANIT ALINCA BAKANLIĞA BAŞVURDU
Ancak dilekçeye yanıt gelmeyince, benzer 3 dilekçe daha verdi. Bu kez yerel milli eğitim yetkilileri olumsuz yanıt verdi. Verilen kararı doğru bulmayan Derinkuyu sakinleri çareyi Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurmakta buldu. Bakanlık Derinkuyu’nun yardım çağrısına kulak verdi. İlçeye bir müfettiş gönderildi.

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERDİ
Müfettiş yaptığı inceleme sonrası Kayaca Köyü ile Kozlar Köyü arasındaki 10 kilometrelik yolun taşımalı eğitim için elverişli olmadığı, bu nedenle öğrencilerin, hatta Kozlar’a göre 1 kilometre daha kısa olan Derinkuyu Köyü İlkokulu’na taşınabileceği yönünde bir rapor düzenledi.

RAPORLA MİLLİ EĞİTİME GİTTİ AMA!
Bu raporun ardından tekrar yerel milli eğitim yetkilileriyle temasa geçen Derinkuyu Köyü sakinleri, müfettişin raporunu Tavas milli Eğitim Şubesi’ndeki yetkililere verdi. Ancak müfettiş raporu da iddiaya göre ilçedeki yetkililer tarafından yeterli bulunmadı.

GİDİN İMZA TOPLAYIP GELİN!
Derinkuyu Köyü sakinlerine göre Tavas’taki Taşımalı Eğitim Alt Komisyonu’nun bu olumsuz kararının altında yatan gerekçe, Kozlar Köyü İlkokulu Müdürünün komisyonda olmasıydı. Bu nedenle yerel komisyonun kararına karşı çıkan Derinkuyu sakinleri taleplerinde ısrar edince bu kez Milli Eğitim şube Müdürleri Hüseyin Kenan Güney ve Abdullah Cibişoğlu, iddiaya göre “Kayaca köyünden imza toplayıp gelin. Talebinizi yerine getiririz” diyerek kendi yazdıkları dilekçeyi Derinkuyu Köyü Muhtarı Şepik’e verdi.

GECE YARISINA KADAR İMZA TOPLADILAR
Bunun üzerine azalarıyla birlikte aynı gün Kayaca Köyü’ne giden Şepik, gece yarısına kadar tüm öğrenci velilerine ulaşarak, öğrencilerini Derinkuyu’da okutmak istediklerini belirten dilekçenin altına imza attırdı. Ertesi gün yine soluğu milli eğitimde alan Derinkuyu sakinlerine, iddiaya göre “Bu iş tamam. Yakında taşımalı sistem ihalesi var. O ihaleyi bekleyeceğiz” denildi.

TAŞIMASI SİZDEN YEMEĞİ BİZDEN
Ancak ihaleye iki gün kala Derinkuyu sakinleri yeni bir sürprizle karşılaştı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu kez muhtar Şepik’e yine iddiaya göre “İhaleyi beklemeyin taşımayı siz üstlenin. Biz de öğrencilerin yemeklerini verelim” teklifinde bulundu.

KÖYLÜ 26 BİN LİRALIK MİNİBÜS ALDI
Muhtar son durumu Derinkuyu’ya gidip köy sakinlerine açtı. Köylü el mecbur Kayaca öğrencilerini taşımak için 26 bin lira değerinde bir minibüs aldı. Borca giren köylünün düşüncesi, taşımaya bir an önce başlarken köyden imece yöntemiyle toplanacak paralarla taksit taksit minibüsün borcunu ödemekti.

VE BİR SÜRPRİZ DAHA!
Okulların açılmasına 3 gün kala bu kez milli eğitim müdürlüğünün ağız değiştirip başka bir neden öne sürdüğünü iddia eden Derinkuyu Muhtarı Şepik, ilçe milli eğitim yetkililerinin “Sizin öğrencileri taşımanız yetmez. Bir de ikametgahlarını köyünüze alın. Aksi halde okula öğrenci kaydı yapılmayacak” açıklamasıyla karşılaştı.

SONUNDA PES DEDİLER
Köylünün son kötü sürprizi öğrendikten sonra yeni bir girişimde bulunacak gücü kalmadı. Kayaca Köyü’ne acı haberi veren Derinkuyu sakinleri, aldıkları minibüsü tam 3 bin lira zarara satıp üzerine kendi aralarında topladıkları parayı da ilave ederek kredi borçlarını kapadı.

BİZ HANGİ ÜLKENİN VATANDAŞIYIZ?
Aylarca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kayaca ve kendi köyü arasında mekik dokuduğuna dikkat çeken Derinkuyu Muhtarı Şepik, Denizlihaber’e “Bir yığın dilekçe yazdık. Defalarca kez görüşmelerde bulunduk. İmza topladık. Bakanlık müfettişi geldi, bizi destekleyen bir rapor düzenledi. Yetmedi minibüs aldık. Bu gelinen noktaya inanamıyoruz. Bu nasıl bir adalet. Biz hangi ülkenin vatandaşıyız? Suçumuz neydi?” diyerek yaşadıklarına tepki gösterdi.

Yorumlar

Hasim Sepik   -  Bağlantı 26 Ocak 2013, 21:18

SUNU EKLEMEDEN GECEMiYECEGiM; BiRiLERiNiN PARMAGI OLDUGUNU ÜSTÜNE BASA BASA TAHMiN EDiYORUM, ONLAR SABAHTAN AKSAMA KADAR KAVAK GÖLGESINDE SOHBET, AKSAMDAN SABAHA KADAR BiRBiRLERiNE DÜSERLER.

ALINMASINLAR

Hasim Sepik   -  Bağlantı 26 Ocak 2013, 21:10

BU ACI TABLOYU YA DUYMAK YADA GÖRMEK iSTEMiYORUM, ANCAK ACI BiR GERCK OLMASI iSE TÜYLERiM DiKEN DiKEN OLUYOR: HANi iS GÜC HANi CIFTCiNiN EMEGi NEDEN KÖYÜN GENCLERi KACIYOR KÖYDEN ki..! COCUK SAYISI AZALIYOR,,, ÜC DÖRT COCUK YAPIN ÖNERiSiYLE BAGDASMADIGINA iNANIYORUM iNSALLAH BU SIKINTI BiR AN ÖNCE CÖZÜLÜR

SAYGILARIMLA

arif cen   -  Bağlantı 5 Ekim 2012, 16:03

hakkımızı arama hakkı bile elimizden alınıyor. bunları okudukça üzülüyorum. inşallah derinkuyu ilk öğretim kapanmaz ve köylümüzün istediği olur.

süleyman kenan çüngür   -  Bağlantı 3 Ekim 2012, 17:27

değer verip sorunumuzu sayfalarınızda paylaştığınız için çok teşekkür ederiz sevgili Denizli Haber çalışanlarına… inşallah herşey yoluna varır ve köyümüz hakettiği okulunda eğitim vermeye devam eder…(çüngür)

veli   -  Bağlantı 2 Ekim 2012, 17:20

bu ülkede enişteye ihale vermenin cevabına verir herhalde sayın avni örki bey

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
6 Mayıs 2024 Pazartesi 3 20Parçalı Bulutlu
7 Mayıs 2024 Salı 5 23Parçalı Bulutlu
8 Mayıs 2024 Çarşamba 6 25Parçalı Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 7 22Az Bulutlu
10 Mayıs 2024 Cuma 7 24Gökgürültülü Sağanak Yağışlı