REKLAMI GEÇ

“3 okul binası inceleniyor”

“3 okul binası inceleniyor”

CHP’li Vekil Ertemur’un, Denizli’deki okulların depreme dayanıklılığı ile ilgili verdiği soru önergesini yanıtlayan MEB Çubukçu, Denizli’de meydana gelen en son deprem sonucunda, 3 okul binasının detaylı incelenmesi gerektiğinin bildirildiğini ve bunun yapıldığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Mart 2010 Salı, 18:09

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur’un, Denizli’de eğitim kurumu binalarının depreme dayanıklılığına ve depreme yönelik eğitime ilişkin soru önergesine, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nimet Çubukçu yanıt verdi.

Çubukçu, valiliklerin yetki ve sorumluluğunda bulunan ilköğretim kurumları ile ilgili çalışmaların valiliklerce yapıldığını belirterek, “Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren eğitim kurumlarının büyük onarım işlerinin valiliklerin yetki ve sorumluluğunda gerçekleştirilmelerinin sağlanması için, 2008 yılından itibaren büyük onarım bütçe ödenekleri de il özel idarelerine aktarılmaktadır. Söz konusu ödeneklerin öncelikli olarak binaların depreme karşı güçlendirilmesi işlerinde harcanması için 03.03.2009 tarihli ve 1320 sayılı (2009/28 numaralı) genelge ile valiliklere talimat verilmiş olup bu Genelge’nin 5’inci maddesinde”…Öncelikli olarak binaların depreme karşı güçlendirilmesi veya eğitim- öğretim hizmetlerini birinci derecede aksatacak nitelikte görülen öncelikli işlerden çatı, kalorifer tesisatı… ve benzeri onarımlar için planlama yapılmasına öncelik verilecektir… ” denilmektedir” dedi.

“Valiliklere yetki verdik”
Bakan Çubukçu, özellikle son yıllarda ülkemizde sıkça yaşanan depremler nedeniyle alınan genel tedbirlere ilaveten, bir genelgeyle, yeni deprem yönetmeliği hükümleri geçerli olmadan önce yapılmış bulunan mevcut binaların öncelikle incelenmesi, projelendirilmesi ve her türlü imkân kullanılarak gerçekleştirilmelerinin sağlanması için valiliklere yetki verildiğini söyledi.

2009’da 3 milyon TL ödenek
Bakan Çubukçu, Denizli’ye, depreme karşı önlem amacıyla, 2009 yılında, 3 milyon 203 bin 800 TL ödenek gönderildiğini, 2010 yılı bütçe imkanları ve ülke geneli ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak Denizli ilinin ihtiyaçlarının da değerlendirileceğini belirtti.

Bakan Çubukçu, Ertemur’un soru önergesine verdiği yanıtta, Denizli Valiliği’nden konuyla ilgili olarak aldığı bilgilere de yer verdi. Buna göre; Denizli’de, 12’si ilçelerde ve 20’si merkezde olmak üzere 32 okulun güçlendirmesi tamamlandı. Denizli’de meydana gelen en son deprem sonucunda Valilikçe kurulan ön inceleme komisyonu tarafından incelemeler yapıldığı ve hasarlı herhangi bir okul binası bulunmadığı, ancak ilgili komisyonca 3 okul binasının detaylı incelenmesi gerektiğinin bildirildiği ve bu okulların detaylı incelemelerinin yapılmakta olduğu belirtildi.

Çubukçu, yanıtında, “2009 yılında Bakanlığımız tarafından depreme karşı önlem amacıyla gönderilen ödeneğin 2 milyon 650 bin TL’sinin kullanıldığı, il merkez ve ilçe okullarında Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Ekipleri, ilin Kızılay şubesi eğitimcileri ve okulların “Sivil Savunma Kulübü” öğretmenleri tarafından belirlenen program dâhilinde, sürekli deprem ve diğer doğal afetlerle ilgili eğitim seminer ve tatbikatlar yapılmakta olduğu, ayrıca, okulların “Sivil Savunma Kulübü” öğretmenleri tarafından kendi okullarında 28 Şubat Sivil Savunma Haftası, 1–7 Mart Deprem Haftası ve İtfaiye Haftası münasebetleriyle her yıl deprem eğitimleri ve tahliye tatbikatları yapıldığı belirtilmekte olup ilköğretim ve ortaöğretim ders programlarının bazılarında deprem konusu, kazanım ve ilişkili olduğu ara disiplin alan kazanımları ile açıklamaları da yer almaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı