REKLAMI GEÇ

“Can güvenliğimiz yok, okula gitmiyoruz”

“Can güvenliğimiz yok, okula gitmiyoruz”

Denizli’nin Honaz İlçesi’ne bağlı Gürlek Köyü’ndeki ilköğretim okuluna giden ve Tepe Mahallesi’nde oturan öğrenciler ve velileri, okul yolunun can güvenliklerini tehdit ettiğini belirterek, eylem yaptı. Veliler, öğrencilerini okula göndermedi.

/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2009 Pazartesi, 17:29

Denizli-Ankara Karayolu’nun kenarında bulunan Gürlek İlköğretim Okulu’na devam eden ve okula gitmek için her gün ana yoldan karşıya geçmek zorunda kalan öğrenciler ve öğrencilerin velileri eylem yaptı. Okullarının, yol kenarından, Tepe Mahallesi’nde okul için ayrılan yere taşınmasını isteyen öğrenciler, bugün okula gitmedi. Veliler de okulun taşınması konusunda kendilerine kesin bir cevap verilene kadar, öğrencilerini okula göndermeyeceklerini söyledi.

Gürlek İlköğretim Okulu, köyü ikiye bölen Denizli-Ankara karayolunun hemen kenarında bulunuyor. Okulun çok yakınında da bir fabrika bulunuyor. Gürlek’in Aşağı Mahallesi’nde bulunan okula, köyün Tepe Mahallesi’nden her gün 200 civarında öğrenci gidiyor. Öğrenciler, okula gitmek için yaklaşık 3 kilometrelik yolu, yürüyor ve yoğun trafiğin olduğu yoldan karşıya geçiyor.

Gürlek İlköğretim Okulu’nda okuyan bir öğrenci de daha önce okul yolunda yaşadığı trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti. Okul yolunda sık sık yaşanan trafik kazaları nedeniyle, veliler daha önce de okulun taşınması için imza toplamış ve topladıkları imzaları Honaz Kaymakamlığı’na ve Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü’ne vermişti. Veliler, bu girişimlerinden bir sonuç alamamaları nedeniyle, bugün öğrencilerle birlikte eylem yaptı.

Köy meydanında toplanan öğrenciler ve veliler, okulun karayolu kenarındaki yerinden, Tepe Mahallesi’nde okul için ayrılan yere taşınması için eylem yaptı. Çocuklarını bugün okula göndermeyen ve okulun taşınması için kesin bir söz alana kadar çocuklarını okula göndermeyeceklerini belirten veliler, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

Torununu, okul yolunda geçirdiği trafik kazasında kaybeden Babaanne Emeti Ünlü, “Benim torunum, iki sene önce, okulun yanındaki yolda, okula giderken trafik kazasında öldü. Torunum Mehmet Ünlü, yaşasaydı şimdi 5. sınıfa gidecekti” dedi. Mehmet Ünlü’nün annesi Zehra Ünlü, “Ben bu okul yüzünden bir çocuğumu toprağa verdim. 2 çocuğum daha var. Onlara bir şey olsun istemiyorum. Çocuklarınızı okula servisle gönderin diyorlar ama buradaki ailelerin hiçbirinin servis parası verecek durumu yok. Bu sene servis için bizden aylık 25 TL istediler” dedi.

Vatandaşlar, Gürlek İlköğretim Okulu Öğrencisi Mehmet Ünlü’nün, okula giderken trafik kazası sonucu ölmesinin ardından, okula ulaşım için alt geçit yapıldığını ancak alt geçidin de sağlıklı ulaşım için yeterli olmadığını söyledi. Alt geçidi, fazla yağmur yağması durumunda su bastığını, akşam çocukların okuldan çıkış saatinde de alt geçidin karanlık olduğunu ifade eden vatandaşlar, okul yolunun güvenli olmadığını söyledi. Veliler, “Tepe Mahallesi’nde okul için yer var. Ama nedense okulu buraya taşımıyorlar. Okulun yanında fabrika var. Çocuklarımız toz içinde eğitim alıyor. Ana yolda bir aracın freni patlasa direkt okula girecek. Burada okul için yer varken okulu Aşağı Mahalle’den Tepe Mahallesi’ne taşımaları gerekir. Bu okul yolunda daha önce de çok kaza oldu. Bu yol ‘Ölüm yolu’ olarak biliniyor” dedi.
Gürlek’in Tepe Mahallesi’ndeki vatandaşlar, “Seçim zamanında, okulu buraya taşımaya söz verdiler ama sonra hiçbir şey yapmadılar. Aşağı Mahalle’de hep zenginler oturuyor. Onlar da okulun bu mahalleye taşınmasını istemiyorlar. Burada ayrımcılık yapılıyor. Aşağı Mahalle’den 15-20 çocuk okula gidiyorsa, Tepe Mahalle’den en az 200 çocuk bu okula her gün tehlike içinde gidiyor” dedi.

Gürlek İlköğretim Okulu öğrencileri de okul yolunun tehlikeli olduğunu belirterek, “Biz okula giderken korkuyoruz. Yol tehlikeli, biz mahallemizde bir okul istiyoruz” dedi. Öğrenciler, ‘Okul hakkımız, söke söke alırız’ diye slogan attı. Ellerinde, ‘Fabrika tozu solumak istemiyoruz’, ‘Okul istiyoruz’, ‘Çocuklarımızın okul yolunda ölmesini istemiyoruz’ yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler, biran önce okulun taşınmasını istedi.

Vatandaşların Tepe Mahallesi’nde yaptığı eylem sırasında, jandarma ekipleri eyleme müdahale etti. Jandarma ekipleri, vatandaşların izinsiz eylem yaptığını belirterek dağılmalarını istedi. Jandarmanın müdahalesi sonrası vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı