REKLAMI GEÇ

Cumhuriyet ve Atatürk konuşuldu

Cumhuriyet ve Atatürk konuşuldu

Pamukkale Üniversitesi’nin 20. yılı ve Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, PAÜ Kongre Kültür Merkezi’nde “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu panel düzenlendi.

/ DENİZLİHABER / 18 Ekim 2012 Perşembe, 09:15

Denizli Valiliği ve PAÜ Atatürk İlkeleri Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen panele; Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata, Tugay Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşma yapan Atatürk İlkeleri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, gençlere Cumhuriyetin sahiplenilmesi konusunda öğüt vermenin gereği olmadığını, bu konuda gençlere düşen görevin Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nde açıkça yer aldığını belirtti.

Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” sözü üzerinde duran Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, bu sözü iyi anlamış bir milletin mensupları olarak başarılı olduğumuzu ve bu sayede jeopolitik olarak stratejik bir noktada olmamıza rağmen huzur içinde yaşadığımızı söyledi. Muasır medeniyet seviyesine ulaşmanın özümsemekle başladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Bağcı, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için, Cumhuriyetin 100. yılında, tüm alt yapıyı hazır hale getirmeyi görev edindiklerini dile getirdi. Faydalı bir panel olması temennisinde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından panel yöneticiliğini Prof. Dr. Ayfer Özçelik’in yaptığı ve konuşmacı olarak; Doç. Dr. Ercan Haytoğlu, Doç. Dr. Tahir Kodal ve Yrd. Doç . Dr. Umut Karabulut’un katıldığı panele geçildi.

İlk konuşmacı olarak söz alan Yrd. Doç . Dr. Umut Karabulut; Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı dönemde kurtuluş çareleri olarak İngiliz Mandası, Amerikan Himayesi ve Bölgesel Kurtuluş Mücadelesinin olduğunu sıralarken, Atatürk’ün Türk Milletine layık gördüğü mücadeleyi seçtiğini söyledi. Ulusal egemenlik kavramının ilk olarak Amasya Genelgesi’nde yer aldığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Karabulut, Cumhuriyet kurma fikrinin, Milli Mücadele daha başlamadan Mustafa Kemal’in kafasında olduğunu o dönemde yaşanmış olaylar üzerinden değindi.

Konuşmasında Atatürk’ün dış politika anlayışı üzerinde duran Doç. Dr. Ercan Haytoğlu, Atatürk’ün dış politika anlayışını belirlerken bazı temel hususlar üzerinde durduğunu belirtirken bunları Türkiye’nin jeopolitik durumu, tarihi gelişim çizgisi, Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve Dünya’nın içinde bulunduğu konjonktürü olarak sıraladı. Atatürk’ün milli politikası olarak ; “Milli sınırlarımız içinde her şeyden önce kendi gücümüze dayanarak varlığımızı koruyup, milletin ve yurdun gerçek mutluluğuna ve bayındırlığına çalışmak; gelişigüzel ulaşılmayacak istekler peşinde milleti uğraştırmamak ve zarara sokmamak, uygarlık dünyasının uygarca ve insana davranışını ve karşılıklı dostluğunu beklemektir” olarak tanımladı. Doç. Dr. Haytoğlu, Atatürk’ün dış politika anlayışını hem Milli Mücadele döneminde hem de Cumhuriyet döneminde sürdürdüğünü hatırlattı.

Konuşmasında, Atatürk’ün bağımsız bir Türk Devleti kurmayı hedeflediğine değinen Doç. Dr. Tahir Kodal, örnek olarak Fransa’daki Cumhuriyet rejimini örnek aldığını dile getirdi. O dönemde ülkelerini yöneten devlet adamlarına kısaca değinen Doç. Dr. Kodal, Mustafa Kemal ve çalışmalarını değerlendirirken o dönemin şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı. Panelin ardından protokol üyeleri, konuşmacılara teşekkür ederek günün anısına belge takdim etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı