REKLAMI GEÇ

Üreticiler vergi ve ulaşımda kolaylık istiyor

Üreticiler vergi ve ulaşımda kolaylık istiyor

Pamukkale Üniversitesi’nde mantar alanında önemli bilim insanları, bakanlık yetkilileri, üreticiler, sektör temsilcileri, öğrencilerin katıldığı Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi”nin sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesi 24 madde ile açıklanırken, KDV indirimi, akaryakıt desteği ve üniversitelerde mantarcılık bölümü açılması isteği öne çıkanlar arasındaydı.

/ DENİZLİHABER / 31 Ekim 2012 Çarşamba, 08:45

Pamukkale Üniversitesi’nde üç gün süren ve mantar alanında önemli bilim insanları, bakanlık yetkilileri, üreticiler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve mantar tutkunları olmak üzere toplam 450 kişinin katıldığı “IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi”nin sonuç bildirgesi açıklandı.

36 sözlü bildiri ve 39 poster sunulan kongrede, çağrılı konuşmacılar mantar yetiştiriciliği, üretici sorunları ve Truffle konularında paneller düzenledi. Kültür mantarcılığı, mantar üreticilerinin desteklenmesi, tanıtım, akaryakıt, ruhsat ve izinler, Ar-ge ve kredi olanakları gibi birçok konunun konuşulduğu sonuç bildirgesine göre üç önemli konu çıktı.

KDV indirimi
Sonuç bildirgesinde Kültür Mantarcılığı üretiminde kullanılan kompostaki K.D.V oranının yüzde 18’den, kanunda gerekli değişikliklerin yapılarak yüzde 8’e indirilmesi istendi.

Akaryakıt destek isteği
Mantar üreticilerinin çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) programına alınması ve gerekli desteklerden yararlandırılması. Akaryakıt giderlerinde gerekli desteğin sağlanması (Fransa’da uygulanan yeşil mazot örneği).

Üniversitelerde mantarcılık bölümü açılması
Mantarcılık sektörüne kalifiye eleman sağlayacak üniversitelerde öğrenci sayısının azalması bahanesiyle kapatılan “Mantarcılık Programları”nın tekrar açılması ve bu alana yönelik öğretim alanlarının yetiştirilmesi.

İşte sonuç bildirgesinin tamamı

1- Kültür Mantarcılığı üretiminde kullanılan kompostaki K.D.V oranının yüzde 18’den, kanunda gerekli değişikliklerin yapılarak yüzde 8’e indirilmesi.

2- Vergi usul kanununda kültür mantarcılığı sektörüyle ilgili düzenlemelerin yapılması.

3- Mantar üreticilerinin çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) programına alınması ve gerekli desteklerden yararlandırılması.

4- Kültür mantarı üreticilerinin desteklenmesi için yurt dışından ithal edilen salamura ve konserve mantara fon koyulması ya da ihraç edilecek taze ve konserve mantarda sektördeki rakiplerin fiyatları ile rekabet edebilmesi için ihracat teşvik primlerinin yeterli seviyeye çıkartılması.

5- Ana ham madde olan buğday sapının nakliyesinde alınması gereken izinlerin kolaylaştırılması.

6- Örtü toprağı olarak kullanılan torfun üretim problemlerinin çözülerek ülkemizdeki kaliteli torfun kullanılır hale getirilmesi.

7- Kültür mantarı tüketimine yönelik tanıtım faaliyetlerinin artırılması.

8- Akaryakıt giderlerinde gerekli desteğin sağlanması (Fransa’da uygulanan yeşil mazot
örneği).

9- Ülkemizde ilgili bakanlık tarafından “carbendazim” kullanımı için istenen ruhsatlandırmanın kolaylaştırılması ve ülkemizde sıfır olması istenen “carbendazim” oranının AB standartlarına çekilmesi.

10- Kültür mantarcılığı yapacak işletmeler kurulurken plan-proje, iskan ve yapı denetiminde diğer işletmelere uygulanan kolaylıkların sağlanması.

11- Kültür mantarı üretiminde mantar hastalık ve zararlarına karşı kullanılan yeterli olmayan ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin sayısının artırılması.

12- Farklı mantar çeşitlerinin kültüre alınması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara daha fazla yönlenmelidir.

13- Mevcut kompost yapıların geliştirilmesinin yanında farklı kompost olanaklarının araştırılması doğrultusunda özellikle meyve suyu, sebze işleme ve orman atıklarının değerlendirilmesi yönünde çalışmalara önem verilmelidir.

14- Taksonomide çalışanlarla birlikte ilgili kişilerin çoklu katılımlarıyla “Türkiye Mantarları” adı altında tüm Türkiye’yi temsil edecek bir renkli atlas “Compendium” hazırlanmalıdır.

15- Mantarcılık sektörüne kalifiye eleman sağlayacak üniversitelerde öğrenci sayısının azalması bahanesiyle kapatılan “Mantarcılık Programları”nın tekrar açılması ve bu alana yönelik öğretim alanlarının yetiştirilmesi.

16- KPSS ve benzeri sınavlara girmek isteyen mantarcılık programı mezunlarının kamuda girebilecekleri alanların belirlenerek, mezunların diplomalarında “Tekniker unvanlarının” yazılması.

17- Tarımsal enerji kullanımı için gerekli desteğin sağlanması.

18- Mantarcılık sektöründe biyolojik mücadele yöntemlerine öncelik verilmesi.

19- Ar-Ge çalışanlarının standart tohum için çalışmalar yapması.

20- İlgili bakanlık, üniversiteler, üreticiler ve uzmanlardan oluşan mantar çalışma grupları oluşturulmalıdır.

21- Mantar derneği canlandırılmalı ve daha faal hale getirilmelidir.

22- Tüm üniversitelerin dahil olduğu Tübitak 1007 program projesi verilerek bir bütünlük oluşturulmalıdır.

23- Ziraat bankası kredileri için Tarım İl Müdürlüklerinden istenen uygunluk belgesinin minimum standartlarının belirlenmesi.

24- Sağlıklı verilere ulaşabilmek için üreticiler arasında veri tabanının oluşturulması.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı