REKLAMI GEÇ

Eğitim-İş: 66 ay çok erken

Eğitim-İş: 66 ay çok erken

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte uygulamaya koyulan 66 aylık çocukların okula başlamasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

/ DENİZLİHABER / 28 Ağustos 2012 Salı, 16:43

Eğitim İş Denizli Şubesi Başkanı Kadem Özbay, yaptığı yazılı açıklamayla 66 ayın okula başlamak için çok erken olduğunu söyleyip gerekçelerini sıraladı. Özbay, bu durumdan dolayı birçok ailenin devlet hastanesinde rapor için kuyruk oluşturduğunu, hastaneden rapor almak için kapı kapı dolaştığını dile getirdi.

ÇOCUKLAR DERSLERE KENDİNİ VEREMEZ

6 yaş öncesi çocuğun beynindeki bilişsel yapıların okul temelli akademik öğrenme için henüz gelişmiş olmadığını ileri süren Özbay, “Bu dönemdeki çocukların dikkat süresi kısa olduğu için okullardaki 40 dakikalık derslerde oturmaları ve dikkatlerini derse vermeleri mümkün değildir. Çocukların dikkat dağınıklığı, disiplinsizlik, dinleme bozukluğu gibi etiketlendirmelere maruz kalmaları ve bu durumun sonraki eğitim yaşantılarını derinden etkilemesi olasıdır. Bakanlık yaptığı açıklamalarda, 1. sınıfların okul öncesi sınıfı gibi olacağını, okuma yazma öğretimi yapılmayacağını duyurmuştur. Ama nedense okul öncesi eğitimini bu konuda eğitilmiş okul öncesi öğretmenlerine değil okuma yazma ve üst eğitim öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere yetiştirilmiş sınıf öğretmenlerine yaptırma eğilimindedir. Dolayısıyla bu sitemin başarılı olmayacağı bugünden apaçık ortadadır” diye konuştu.

OKULLARIN FİZİKİ YAPISI VE MÜFREDATI YETERSİZ
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların fiziki yapılarında ve müfredat programlarında hiçbir hazırlık yapmadan uygulamayı başlattığını ileri süren Eğitim – İş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, “Okulların fiziki koşulları; merdivenleri, tuvaletleri, sıra ve masaları, tahtaları 5 yaş çocuğu için uygun değildir. Çocuklarımızın küçük dünyaları, renkli ve eğlenceli anaokulu yerine yoğun müfredatlı, kalabalık sınıflara mahkûm edilmektedirler. Kaldı ki bu yıl, (2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında) üç farklı yaş grubu öğrenciler aynı sınıfa kayıt yaptırmış olacaklardır. 2012 yılı eylül ayı itibariyle 66 ayını dolduran 5 yaş, 6 yaş ve geçen yıl birkaç aylığına zamanı dolmadığı için kayıt yaptırmayıp bu yıl kayıt yaptıracak 7 yaş grubu öğrenciler okula başlayacaktır. Kanunun gerekçelerinde ısrarla üzerinde durulan “farklı gelişim dönemi”, aynı sınıfa kayıt yaptıracak olan 5,6,7 yaşlarındaki bu çocuklarımız için geçerli olmayacak mı?” dedi.

“DÜNYADA TEKİZ”
Kadem Özbay açıklamasının sonunda dünyadan rakamlar vererek, “UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, dünyadaki 204 ülkenin 126’sında, yani ülkelerin yüzde 62’sinde, okula başlama yaşı 6’dır. Bu ülkelere Güney ve Kuzey Amerika ile Batı Avrupa ülkelerinin çoğunluğu dâhildir. İlköğretime başlama yaşı 5’e ve ilköğretimin ilk kademesi 4 seneye indirildiği için, Türkiye dünyada böyle bir eğitim yapısına sahip ve çocuklarının ilköğretim ilk kademeyi 9 yaşında tamamlayacağı tek ülke haline gelmiştir” dedi.

HASTANELERDE KUYRUK OLUŞTU
5 yaşındaki çocuğunu okula göndermek istemeyen velilere büyük zorluklar çıkarıldığını da ileri süren Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay “Küçük çocuklar ve velileri günlerce hastanelerde psikiyatristlerin kapılarında sıra bekletilmekte iş zora koşulmaktadır. Bakanlık ilk açıklamasında “sağlık kurumu” ifadesini kullanırken sonradan yalnızca “devlet ve üniversite hastanelerindeki çocuk psikiyatrisinden” rapor alınabileceğini söylemiştir. Bu da yaklaşık bir milyon çocuğun hastane kapılarında beklemesi anlamına gelmektedir. İşi yokuşa sürmenin nedeni MEB’in çok sayıda velinin çocuğunu okula göndermeyeceği endişesi midir? Bu nedenle Sağlık Bakanlığı ile birlikte hekimlere baskı mı yapılmaktadır? Ayrıca Bakanlığın çocukların fiziksel ve zihinsel yeterlilikleri için belirlediği, 10 saniye tek ayak üstünde durma, top sektirme gibi ölçütlerle duruma ne kadar “bilimsel” yaklaştığını da görülmektedir. Aklın yolu birdir. Yukarıda saydığımız pek çok nedenle ve 1983-85 yıllarında uygulanan ve vazgeçilen 5 yaş uygulamasından derhal geri dönülmeli, gelecek kuşaklar heba edilmemelidir” diye konuştu.

Yorumlar

akasya   -  Bağlantı 29 Ağustos 2012, 12:14

tüm yazılanlara katılıyorum daha oyun cağında ve bilgi alacak kapasiteleri yok nasıl bir eğitim verilecek bu cocuklara

saygın   -  Bağlantı 29 Ağustos 2012, 09:24

zaten kalitesiz olan eğitim sistemimizde kalite 4+4+4 ile daha aşağılara iner.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı