REKLAMI GEÇ

Kitaplardaki tarihi hata TBMM gündeminde

Kitaplardaki tarihi hata TBMM gündeminde

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim-öğretim yılında, ilköğretim okullarına dağıttığı ders kitaplarında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihinin yanlış yazılması ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın unutulmasını, CHP Denizli Milletvekili Ertemur, TBMM gündemine taşıdı.

/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2009 Pazartesi, 17:28

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yeni eğitim-öğretim yılında, Türkiye genelindeki ilköğretim okullarına, ücretsiz olarak dağıttığı ders kitaplarının bazılarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihi 23 Nisan yerine 29 Nisan yazılmış, 30 Ağustos Zafer Bayramı ise unutulmuştu.

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, konuyu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Ertemur, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2009-2010 eğitim-öğretim yılı için dağıtılan ders kitaplarının bazılarında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tarihinin 29 Nisan olarak belirtilmesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı ise ulusal bayramlar arasında yer almaması kamuoyunda ciddi tepkiye neden olmuştur. İlköğretim 2. sınıf Türkçe ders kitabında ‘Değerlerimiz’ adlı ünitedeki ‘Bayramlarımız’ başlıklı okuma parçasında, dini ve ulusal bayramlar anlatılırken 30 Ağustos Zafer Bayramı hakkında hiçbir bilgi verilmemektedir. Ayşin Bumin tarafından yazılan okuma parçasında, Türkiye’nin ulusal bayramlarının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğu sıralanırken, 30 Ağustos Zafer Bayramı yer almamaktadır. İlköğretim 1. sınıf “Hayat Bilgisi” ders kitabının 124. sayfasında yer alan takvimde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihi yanlış gösterilmektedir.
Talim Terbiye Kurulu tarafından da incelenip onaylanan ders kitaplarında yer alan yanlışların özellikle Cumhuriyet tarihimizin önemli dönüm noktaları ve Atatürk devrimleriyle ilgili konularda olması kaygı vericidir. Yaşanan bu olumsuz tablo, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığında yaşanan kadrolaşma Eğitim sistemimizin getirildiği nokta açısından da önemli bir örnektir” dedi.

Ertemur önergesinde şu sorulara yer verdi:
1-Söz konusu ders kitapları kaç kurul tarafından incelenmiştir? Bu kurullarda toplam kaç uzman-öğretmen görev yapmaktadır? Ders kitaplarında ortaya çıkan ve kabul edilmesi mümkün olmayan bu tür hataların AKP iktidarları döneminde çoğalmasının nedenleri nelerdir?
2-AKP hükümetleri döneminde Talim Terbiye Kurulunda görev yapan kaç uzman-öğretmen ve yönetici görevden alınmıştır? Görevden alınma gerekçeleri nedir?
3-Ulusal tarihimiz açısından önemli bir günün ders kitaplarında yer almaması ve en önemli ulusal bayramlarımızdan birinin tarihinin yanlış belirtilmesi kabul edilebilir bir durum mudur? Ortaya çıkan bu acı tablonun AKP döneminde yaşanan kadrolaşma ve AKP zihniyetindeki yöneticilerin bakış açısından kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?
4-İlköğretim ders kitaplardaki ortaya çıkan hataların Cumhuriyet tarihimizin önemli dönüm noktaları ve Atatürk devrimleriyle ilgili konularda olması bir tesadüf müdür? Yoksa bu durum Sayın Başbakan’ın hazmettire, hazmettire kabul ettirme politikasının bir yansıması mıdır?
5-Kitaplar ne zaman toplatılacaktır? Sorumluları hakkında ne tür bir işlem yapılacaktır?

6-Bu kitapların ilköğretim okullarına dağıtılması, yeni yetişen neslin beynini yıkamaya yönelik bir girişim değil midir? Bunun etkileri nasıl giderilecektir?

‘Böyle bir hata ilk kez yapılıyor’
CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Bartal da yaptığı yazılı açıklamada, ders kitaplarındaki hatanın, AKP iktidarının özde değil sözde cumhuriyetçi olduğunun bir kanıtı olduğunu ileri sürdü. Bartal, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni öğretim yılında Türkiye genelindeki ilköğretim okullarında dağıttığı ders kitaplarında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihi 29 Nisan yapılırken, 30 Ağustos Zafer Bayramı ise unutulmuştur. Bunu sadece unutulmuş bir hata olarak görmek mümkün değildir. Bu unutulma ya da hata, Cumhuriyet tarihinde ilk defa yaşanmaktadır” dedi.

‘Bakan Çubukçu istifa etmelidir’
Bartal, “Bu olay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hazmede hazmede, hazmettire hazmettire’ anlayışı ile Cumhuriyet Türkiye’sini yıpratma, 23 Nisan ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın ulusal önemini etkisizleştirme çabasıdır. Skandalın ortaya çıkmasından sonra ne Milli Eğitim Bakanı ne de başka bir yetkilinin internet siteleri ve gazete haberlerine rağmen, hiçbir açıklama yapmaması daha da düşündürücüdür. Söz konusu olayın ilköğretim okullarına ait kitaplarda ortaya çıkması, atalarımızın ‘Ağaç yaşken eğilir’ sözünü doğrularcasına, genç dimağların beyinlerini yıkamaya yönelik bir girişim olduğunu ortaya koymuştur. Acaba Bakanlık, bu kitapları toplatıp Türk halkından özür dilemeyi mi düşünüyor yoksa ‘Bu halk bunu da hazmeder’ diye mi değerlendiriyor? Laik Türkiye Cumhuriyeti’ne aykırı eylemlerin odağı olduğu, Anayasa Mahkemesi tarafından tescillenen AKP iktidarı şimdi de Cumhuriyet rejimine yönelik içini boşaltma, sindirme eylemine mi yönelmiştir? Bu olay gösteriyor ki AKP iktidarı özde değil sözde cumhuriyetçidir. Bu olay nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun istifa etmesi gerekmektedir. Şunu bilsinler ki ne 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ne de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı gerçek cumhuriyetçiler olarak bizler asla unutturmayacağız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı