REKLAMI GEÇ

Onlar da okuma yazma öğreniyor

Onlar da okuma yazma öğreniyor

Denizli’de ‘Ana-kız okula’ kampanyasına, yüzlerce kişi katıldı. Çocuklarıyla birlikte okula gelen annelere, kırtasiye ürünleri hediye edildi.

/ DENİZLİHABER / 8 Eylül 2008 Pazartesi, 00:00

Denizli’de bugün, 162 bin öğrenci 2008-2009 eğitim-öğretim yılına başladı. 8 Eylül Okuma Bayramı dolayısıyla yeni açılan Pakize ve Suzan Özkardeş İlköğretim Okulu’nda, tören düzenlendi. Törene Denizli Valisi Yavuz Erkmen, İl Emniyet Müdürü Muzaffer Erkan, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, okul müdürleri, öğrenciler ve çocuklarıyla birlikte okula kaydolmaya gelen veliler katıldı.

7 yaşındaki çocuğu Hacer ile okuma yazma öğrenmek için kayıt yaptıran 37 yaşındaki 3 çocuk annesi Kudret Burhan, çocuğuyla okula gelmenin değişik bir duygu olduğunu ifade ederek, “Kısmette bu da varmış. Önceden telefona bakmayı bilmiyordum. Minibüs duraklarında yardım istiyordum. Dışarı bile çıkamıyordum ama şimdi artık bunların hepsini yapabileceğim. Dünyaya yeniden gelmiş gibiyim. Her şey değişti. Körlükten kurtuldum” dedi.

25 yaşındaki Gül Tegeş ise iki çocuğuyla okuma yazma öğrenmek için çocuklarıyla kayıt olan diğer bir anne… 5 yaşındaki Ömer ve 6 yaşındaki Emre ile okula kayıt yaptıran Gül Tegeş, bu imkanı kendilerine sağlayan devlete teşekkür etti.

Geçen yıl, okuma-yazma kursunu başarıyla bitirerek birinci olan birincisi Songül Çetin de bir konuşma yaparak, okuma yazma bilmeyenlerin mutlaka öğrenmesini istedi. Çetin, “Bilmemek değil öğrenmemek ayıp. Hiç utanmadım. Utanıp gelemeyenler oldu ama şimdi onlar da kayıt yaptırıyorlar’ diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, kalkınmak için eğitimin şart olduğunu belirterek, ‘Denizli’de okuma yazma oranı yüzde 98. Bu yüzde 2’lik bölümü de kapatacağız. Türkiye’de 15 pilot ilden biriyiz. Bu yıl okuma-yazma kurslarına 549 kişi kayıt yaptırdı. Okuyarak zenginleşeceğiz” dedi.

Vali Yavuz Erkmen de, Denizli’de okuma yazma bilmeyenleri kabullenmediklerini ve kabullenmeyeceklerini söyleyerek, “Denizli’de okuma yazma bilmeyen tek kişi kalmayacak” dedi. Vali Erkmen ve beraberindeki heyet, sınıfları dolaşarak kayıt yaptıran ailelere kırtasiye ürünleri hediye etti.

Vali Erkmen, maddi durumları elvermediği için çocuklarını okula gönderemeyen ailelere de seslendi. Erkmen, “Gerek valiliğimizin imkânları, gerekse Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan sağlanan ödeneklerle, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına eğitimlerini devam ettirmeleri için destek verilmektedir. Onun için hiç kimse ‘Ben maddi nedenlerden dolayı çocuğumu okutamıyorum, okula gönderemiyorum. Şu ihtiyacını karşılayamıyorum’ diye düşünmesin. Bunlarla ilgili olarak, okul idarelerimizin yapacağı liste ile biz çocuklarımıza gerekli desteği veriyoruz vermeye devam edeceğiz. Bu sebeple ‘Maddi nedenlerden dolayı çocuğumu okutamıyorum’ mazeretini kabul etmiyoruz. Aynı şekilde ilköğretimi bitirip maddi nedenlerden dolayı çocuğu ortaöğretime devam etmeyen aileler varsa onlar için de destekler mevcut. İster il merkezi, ister ilçe, isterse kırsal kesimde olsun, çocuğunu orta öğretime kaydettirmeyen aileler varsa mutlaka kayıtlarını yaptırsınlar. Bu öğrencilerimize maddi olarak destek verilecektir. Arzu ettiğimiz tablo Denizli’de okul öncesi eğitimden üniversiteye, bütün çocuklarımızın okuma imkânına sahip olmaları ve eğitimlerini sürdürmeleridir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı