REKLAMI GEÇ

ÖSS’de düşen grafik!

ÖSS’de düşen grafik!

Denizli, ÖSS’de ülke ortalamasındaki yerini bu yıl düşürdü. Son üç yılda ülke genelindeki başarısı parmakla gösterilen Denizli’nin, 2009 ÖSS’de benzer başarıları yakalamadığı dikkat çekti. www.denizlihaber.com durumu uzmanlara sordu, onlar yanıtladı.

/ DENİZLİHABER / 13 Temmuz 2009 Pazartesi, 14:36

ÖSS sonuçları açıklandı. Denizli, geçtiğimiz senelerde ÖSS’de yakaladığı başarıyı, bu sene yakalayamadı. Son yılların ÖSS şampiyonu Denizli, bu sene hayal kırıklığı yaşadı.
Denizli, ÖSS’de 2006 yılında genel sıralamada, eşit ağırlık ve sayısal puan türünde en başarılı il, sözel puan türünde en başarılı ikinci il oldu. 2007 yılında ise eşit ağırlıkta birinci, sayısal ve sözel puan türünde ise en başarılı ikinci il olmuştu. 2008’de sayısal ve eşit ağırlıklı puan türünde Türkiye birincisi, sözel puan türünde ise Türkiye ikincisi olan Denizli, bu sene sayısal-1 puan türünde, Karaman ve Kayseri’nin ardından, üçüncü olabildi. Eşit ağırlıklı-1 puan türü ortalamalarına göre yapılan değerlendirmelerde ise Aydın, Karaman ve Kayseri’nin ardından dördüncü Denizli, sözel-1 puan türü ortalamalarına göre Niğde, Aydın, Nevşehir, Karaman, Konya, Kırşehir, Kayseri ve Mersin’in ardından 9. sırada yer aldı. 145 ve üstünde puan alan adaylara göre yapılan değerlendirmelerde ise Denizli ilk 10 içinde yer alamadı.

2009’da geçen yıllara oranla daha başarısız bir performans sergileyen Denizli’nin içine düştüğü bu durumu DENİZLİHABER olarak uzmanlara sorduk.

Oğuz “Bence başarısız değiliz”
Denizli’nin ÖSS’de Türkiye ortalamasına göre yine de başarılı olduğunu belirten Denizli Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, geçen yıllara göre yaşanan başarısızlığı da ilçeler ile merkezdeki okulların eşit şartlarda eğitim vermemesine bağladı. Denizli’nin sayısalda Türkiye’de 3. eşit ağırlıkta da 4. olduğunu belirten Oğuz, “Tabiki eğitim camiası olarak hepimiz Türkiye birincisi olmamızı isterdik. Ama yine de 3. olduk. 81 vilayetimiz Türkiye birincisi olmak için çabalıyor. Bu durumda Denizli’nin 3. olması gerçekten mutluluk verici bir olay. Ben bu başarıda imzası olan okullarımıza, müdürlerimize, öğretmenlerimize, dershanelerimize, sivil toplum örgütlerimize ve velilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Geçtiğimiz yıllara göre bu sene ÖSS’de yaşanan önemli gerileme hakkında da açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Müdürü Oğuz, yaşanan gerilemeyi çok sayıda öğrencinin ÖSS’ye girmesine bağladıklarını ve ilçelerdeki okullar ile merkezdeki okullardaki eğitim sisteminde yaşanan sıkıntılardan dolayı yaşandığını söyledi. Şu anda izinli olduğunu belirten Oğuz, yakın zamanda yapacakları toplantıyla sorunu da tespit edeceklerini ve buna yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Karaçobanım “Başarısızlığın nedeni dayatma”
Denizli Dershaneler Derneği 2. Başkanı Hasan Karaçobanım, Denizli’nin Türkiye genelinde ÖSS’de başarısının düşmesini, öğrencilerin zorla sınava sokulmasına bağladı. Denizli Dershaneler Derneği 2. Başkanı Hasan Karaçobanım, Denizli’nin her yıl önemli başarılara imza attığını ama bu yıl ÖSS’de alınan sonuç ile hüsrana uğradıklarını belirtti. Karaçobanım, “Şu anda aldığımız sonuç da iyi bir sonuç. Bunda okullarımızın ve dershanelerimizin önemli katkıları var. Alınan başarıdaki düşüşün sebebi ise sınava giren öğrencilerin sayısının bir hayli fazla olması. Denizli’de son şansı bulunan öğrenciler bile zorla sınava alındı. Tabi ki bu başarıda gerilemeyi getirdi. Ama yakın zamanda bu başarıyı yeniden sağlayacağız. Okullarımız ile yeniden görüşerek hep birlikte bir yol haritası çizerek, yeniden Denizli ilk sıralara çıkacaktır” dedi.

Arslan “Bunda hepimiz sorumluyuz”
Denizli Uğur Dershaneleri Kurucusu Temsilcisi ve Denizli Dershaneciler Derneği’nin Kurucu Üyesi Mustafa Kemal Arslan; “Denizli’de ÖSS’de genel itibariyle bu yıl da bir başarı söz konusu. Başarının temel nedenleri, velilerin duyarlılığı ve eğitim seviyeleri, özel eğitime olan güvenleri ve bu güvenin yarattığı dershaneye gitme oranlarının yüksekliği ve son olarak Denizli Milli Eğitim kurumunun merkezdeki güçlü örgütlenmesidir. Özellikle buna örnek ilköğretim kurumlarını gösterebiliriz” diye konuştu. Arslan, ayrıca dershanecilik açısından konuya bakıldığında Türkiye’de bir ilk olarak kurulan Dershaneler Derneği’nin eğitimin kalitesi adına, dershaneleri denetlenmesi ve örgütlemesinin de başarıda büyük payı olduğunu söyledi.
Arslan geçen yıllarla oranla düşen başarı grafiğini ise şu sözlerle değerlendirdi; “Göreceli olarak düşen başarı nedeniyle, tüm eğitim kurumları bence kendilerini sorgulamalıdırlar. Bu düşüşte hepimizin biraz payı olduğunu düşünüyorum. Ve bundan daha önemlisi, önümüzdeki yıl ÖSS çok köklü bir değişim geçirecek. Asıl mücadele önümüzdeki yıl başlayacak. Buna tüm eğitim kurumları olarak çok ciddi hazırlanmak zorundayız.”

Öztekin “Yine de takdir edilmeli”
Final Dergisi Dershaneleri Kurucu Temsilcisi, Dershaneciler Birliği eski Başkanı Sadi Öztekin;“Denizli ÖSS’de başarılı bir il ancak bu sene biraz geride. 3 yıldır çeşitli birinciliklerimiz vardı ancak bu sene geriledik. Sayısal 1’de üçüncü olduk. Eşit Ağırlık’ta dördüncü, sözelde ise dokuzuncu olduk. Fazla düşüş yok ama geçen yıllara oranla düşüş yaşanıyor. Bu başarı, okullar ile dershanelerin rekabetinden kaynaklanıyor. Aileler duyarlı ve çocuklarına sürekli özel ders aldırıyorlar. Denizli’nin köy ve ilçelerinden, sanayi kenti olduğu için işçi olarak çalışmaya gelen aileler, çocuklarını okutmak için birbiriyle yarışıyor. ‘Biz işçiyiz çocuklarımız öyle olmasın’ diyor. Bu mücadelelerini ve dershanelerdeki pazarlıklarını takdir etmek gerekir. Tabi bunlara milli eğitimin, okullarımızdaki öğretmenlerin ve dershanelerin katkısı çok büyük.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı