REKLAMI GEÇ

Öğrencilere organ bağışı dersi

Öğrencilere organ bağışı dersi

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’nda Üniversite öğrencilerini organ bağışı konusunda bilgilendirdi.

/ DENİZLİHABER / 30 Mart 2012 Cuma, 11:47

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda öğrenim görmekte olan Rukiye Karaguş ve Zahide Arslan adlı öğrencilerin, yürüttükleri bir proje kapsamında davet ettikleri Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Engin Aksel Konferans Salonu’nda öğrencilere “Organ Bağışı” konulu seminer verdi.

Başhekim Yardımcısı, Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli, son günlerde medyada çıkan haberler ile birlikte organ bağışı ve nakli konusunda merak edilen birçok durum olduğunu söyleyerek seminere başladı ve şunları söyledi: “Organ nakli canlı donörden veya kadavra donörden yani beyin ölümü tespit edilen kişilerden yapılır. Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş ise nakil tıbben uygun değildir. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. İleri yaş, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı organ bağışına engel değildir”  dedi.

Türkiye’de nakil bekleyen 60 bin böbrek hastası olduğunu vurgulayan Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli, 2016 yılına kadar bu sayının 100 bine çıkacağına dikkati çekti. İşte bu nedenle organ bağışında bulunmanın öneminin giderek arttığını söyledi. Cebelli; “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ naklinin caiz olduğuyla ilgi resmi bir açıklaması bulunmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 60 bin diyaliz hastası var. Ne yazık ki bunların çoğu 20–40 yaş arası genç hastalar olup, yaşamlarını haftada 3–4 gün diyaliz makinelerine bağlanarak sürdürebiliyorlar. Bu da kişinin yaşam kalitesini düşürüyor ve kişiyi hayattan koparıyor. En iyi diyaliz koşullarında tedavi gören hastanın ortalama yaşam süresi 15 yıl; ancak başarılı bir nakil ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri yaklaşık ortalama 30–40 yıl uzamaktadır. Kalp ve karaciğer için ise aranılan organ bulunamazsa kısa sürede yaşamları sona ermektedir. İşte bu yüzden organ bağışlamak bu kişilere hayat vermek anlamını taşıyor” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi’nin organ bağışı ve organ nakli konusuna dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık yaratmak için yaklaşık 2 yıl önce “Organ bağışı hayat kurtarır, gelin siz de bir hayat kurtarın” sloganıyla bir proje çalışması başlattığını söyleyen Başhekim Yardımcısı, Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli,  “Bir Organ Bir Hayat” projesi sayesinde Denizli Devlet Hastanesinde organ bağış sayısının önceki yıllara göre artarak devam ettiğini kaydetti.

Cebelli, sunum bitişinde organ bağışı hakkında öğrencilerin yönelttikleri soruları cevapladı. Seminer bitiminde Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Daşçıoğlu, Başhekim Yardımcısı, Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli’ye sunumundan dolayı hediye ve bir çiçek ile teşekkür etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı