REKLAMI GEÇ

PAÜ’nün Robotik Uygulama Projesi Japonya’da

PAÜ’nün Robotik Uygulama Projesi Japonya’da

PAÜ, “Asia-Pacific Robot Contest 2009 TOKYO” yarışmasının Türkiye elemelerinde, 4. oldu.

/ DENİZLİHABER / 10 Mart 2010 Çarşamba, 18:06

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, eğitimin kalitesini artırıp, gerek sanayiye gerekse akademik çalışmalara daha iyi katkı sağlamak için uluslararası bir yarışma olan ABU tarafından düzenlenen “Asia-Pacific Robot Contest 2009 TOKYO” yarışmasının, Türkiye elemelerine katılmak amacıyla, üç adet robot prototipi geliştirdi. Türkiye elemelerini, TRT’nin gerçekleştirdiği yarışmada, PAÜ 4’üncülük kazandı.

Bu projede gerçekleştirilen her bir robotun çalışma prensiplerinin farklı olduğunu belirten araştırmacılar, birinci robotun otomatik bir robot olup, çizgi izleyebilme yeteneklerine de sahip, ikinci robotun joytic kumandalı bir robot olup, fiziksel olarak birinci robot yapısında, üçüncü robotun ise palet tekerli bir robot olup, tırmanma yeteneklerine sahip olacak şekilde tasarlanıp imal edildiğini söyledi.

Proje ekibi, bu çalışmanın teorik bilgilerin uygulamaya geçebilmesi için önemli bir başlangıç proje çalışması olduğuna, bundan sonra bu konuda yapılacak olan çalışmalara da temel teşkil edeceğine dikkat çekerek, aynı zamanda uygulamalı mekatronik çalışmalarına da başlangıç sağlayacağını bildirdi.

Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özek, amaçlarının Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi eğitim öğretim faaliyetlerindeki kazanımlarını, ulusal ve uluslararası proje yarışmalarına katılarak göstermek, üniversitemizin bilgi birikiminin tanıtımını sağlamak, öğrencilerimizin bu konudaki çalışmalarında özgüvenlerini arttırmak olduğunu belirtti. Proje ekibinin Doç. Dr. Ceyhun Karpuz, Yrd. Doç. Dr. Selim Börekçi Yrd. Doç. Dr. Ali Kırçay, Elektronik Müh. Ahmet Ç. Seçkin, Tek. Hakan Bilge gibi isimlerden oluştuğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özek konuya ilişkin şunları söyledi;
“Bu çalışma PAÜ Mühendislik Fakültesi’nin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde, robotik çalışmalar için bir altyapı oluşturulmasını temin eden bir projedir. Bu proje PAÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (PAUBAP) tarafından desteklenmiştir. Fakültemiz öğrencileri, uluslararası bir yarışma olan ABU tarafından düzenlenen “Asia-Pacific Robot Contest 2009 TOKYO”nun Türkiye elemelerini gerçekleştiren TRT’nin daveti üzerine katıldıkları yarışmada 4. lük elde etti. ABU, uluslararası robotik yarışmalar gerçekleştiren bir organizasyondur. Her sene farklı bir ülkede gerçekleştirilen yarışmada farklı tip robotlar tasarlanmaktadır. Üniversitemizce tasarlanan robotlar, 2009 Tokyo yarışma konseptine uygun olarak hazırlanmıştır. Tokyo 2009 Türkiye elemelerini Gazi Üniversitesi’nin ekibi kazanmıştır. Üniversitemiz, bu eleme yarışmasında 4. lük kazanmıştır. Elemelere katılan üniversitelerin kısa filmlerinin gösterileceği Japonya’daki bu yarışma, aynı zamanda üniversitemizin tanıtımı için de bir fırsat olmuştur.”

BÖLÜM ROBOTİK ALTYAPI ÇALIŞMALARI
Bu proje ile PAÜ Mühendislik Fakültesinin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde robotik çalışmalar için bir altyapı oluşturulması sağlandı. Aynı zamanda Mühendislik Fakültesi’nde ilk defa inter disipliner makine ve elektrik elektronik mühendisliğinden öğrencilerin ortak olarak katıldığı bir çalışma ile robotik yarışma tecrübesi kazanıldı. Elektrik Elektronik Mühendisliği’nin Elektronik Laboratuvarı’nda yürütülen bu çalışmada, bundan sonra robotik yarışmalara katılımda ihtiyaç duyulacak belli başlı donanımların da temini gerçekleştirilmiş oldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı