REKLAMI GEÇ

“Sorunlarla dolu bir yarıyıldı”

“Sorunlarla dolu bir yarıyıldı”

Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Metin Süzük, eğitimde sorunlarla dolu bir yarıyılı geride bıraktıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 24 Ocak 2009 Cumartesi, 01:00

KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Denizli Şubesi Başkanı Metin Süzük, geride bıraktıkları eğitim-öğretim yarıyılını değerlendirdi. Geçen yıllarda yaşanan sorunların, 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk yarısında da devam ettiğini belirten Süzük, “Gerek eğitimin ve yükseköğretimin, gerekse eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarını çözme noktasında hemen hemen hiçbir somut adımın atılmadığı bir dönemi daha geride bıraktık” dedi.

2008’in, eğitimin temel sorunlarının çözülmediği, eğitimin niteliğinin daha da gerilediği bir yıl olduğunu ifade eden Süzük, “2008 eğitim emekçisinin çalışma koşulları ve yaşam düzeyinin yükselmesi noktasında yeterince adımın atılmadığı bir yıl olmuştur. Bugüne kadar öğrencilerin sesleri, eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri duymazlıktan gelinmiştir. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye’de her eğitim-öğretim yılı, bir öncekinin tekrarı olmaktan öteye gidememiştir” diye konuştu.

Bugün eğitim sisteminin yaşanan sorunların yeni ortaya çıkmadığını, yıllardır sürdürülen politikaların bir birikimi olarak bugünlere gelindiğini de söyleyen Süzük, “AKP Hükümeti, iktidar olduğu son altı yıl içinde, bu olumsuz birikimi daha da arttırmak yönünde yasal ve fiili anlamda sayısız adım atmıştır. Eğitimin ve eğitim emekçisinin bir türlü çözüme kavuşturulmayan sorunları, özellikle AKP iktidarı ile birlikte, kamusal eğitimin zayıflatılması, eğitimin paralı hale getirilmesi, merkez ve taşra teşkilatında yaşanan yoğun siyasi kadrolaşma, özellikle Eğitim Sen üyelerine yönelik soruşturma, sürgün, cezalandırma vb gibi şekillerde kendisini göstermiştir” dedi.

Süzük, “Her eğitim öğretim döneminde olduğu gibi geçtiğimiz dönemde de, kalabalık sınıf mevcutları sorunu yeterince çözülememiş, öğretmen, derslik, okul, memur ve hizmetli açığını kapatılmamış, okullarımızın araç gereç ihtiyaçları giderilmemiş, eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamıştır. Kısacası her yıl yaşanan sorunlar geçtiğimiz yıl için de artarak devam etmiştir. Türkiye’de yıllardır uygulanan paralı eğitim uygulamaları AKP iktidarı ile birlikte daha da hızlanmıştır. Devletin sorumluluğunda olması gereken eğitimin yükü, bilinçli politikalarla birlikte büyük oranda velilerin omuzlarına yıkarak kamusal, parasız eğitim hakkı neredeyse yok edilme noktasına getirilmiştir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı