REKLAMI GEÇ

“2011 yılında toparlanırsınız”

“2011 yılında toparlanırsınız”

Denizli’deki sigorta acenteleriyle bir araya gelen Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, sigortacıların iki yıl içinde krizden kurtulacağını düşündüklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2009 Pazartesi, 18:20

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, Denizli Ticaret Odası’nın davetlisi olarak Denizli’ye geldi. Denizli Ticaret Odası’ndaki toplantıya Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sektör Meclis Üyesi ve Ticaret Odası Meclis Üyesi Sadık Başeren, diğer meclis üyeleri Bilal Yavuzçehre ile Mustafa Tağcı, meslek komitesi üyeleri ve çok sayıda sigorta acentesi katıldı.
Toplantının açılışında konuşan DTO Başkanı Özer, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile getirilen yeni usul ve esaslar çerçevesinde, 20 Mayıs 2008 tarihinden bu yana ‘sigorta acentelerinin uygunluk belgesi’ işlemlerinin Denizli Ticaret Odası tarafından kabul edilmeye başlandığını ve halen de yürütüldüğünü hatırlattı. Başkan Özer, “Bu uygulama 2005 yılı Kasım ayından itibaren yürütülen ‘K’ türü Karayolu Taşıma Belgeleri işlemlerinden sonra, odalarımıza devredilen önemli hizmet sunma görevlerinden biridir. Odamızda, 2008 yılı içinde başlanan sigorta acenteliği yapan ilimiz firmalarına sunulan bu, ‘yerinde hizmet verme uygulamasına’ bağlı olarak, bugüne kadar 244 sigorta acentesi firmanın uygunluk belgesi başvuru ve tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu hizmetler devam etmektedir. Yine sistemin uygulamasından yola çıkılarak, Odamızda 31 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirilen sigorta acenteleri il delegeliği seçimlerinde, beş il delegesi seçilmiştir. Seçilen delegelerimiz 28 Haziran 2009 tarihinde TOBB’da yapılan genel kurulda, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Üyeleri Seçimlerinde ilimizi temsil etmişlerdir. Odamız meclis üyesi Sayın Sadık Başeren ‘sigorta acenteleri sektör meclisi üyeliğine’ seçilmiştir” dedi. Sigortacıların bağlı olduğu mevzuatın yeni yükümlülükler getirdiğini de dile getiren Özer, bu geçiş döneminde karşılaşılan sıkıntıları hep birlikte göğüslemenin gayreti içinde olduklarını sözlerine ekledi.
Daha sonra katılımcılara hitap eden Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç, bir ay sonra sigortacılık sektöründe Tahkim Sistemi’nin başlatılacağını ifade etti. Acenteler ile ilgili 2007 yılına kadar herhangi bir düzenlemenin yapılmadığını, bu yüzden de herkesin bu işi yapar hale geldiğini anlatan Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, “14 Nisan 2008 tarihinden itibaren de Sigorta Acenteleri Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bununla birlikte acenteler belli bir düzene girmeye başladı. Ancak uygulamada bazı sıkıntılar olduğunu gördük, bu sebeple de yönetmelikte değişiklikler yapacağız” dedi.
Dünyada yaşanan ekonomik krize de değinen Genç, sigortacıların iki yıl içinde krizden kurtulacağını düşündüklerini dile getirdi. 1994 ve 2001 yıllarındaki krizlerden sonra sektörün iki yılda düzlüğe çıktığını anlatan Genç, “Bu son kriz 2010 yılına sarkmazsa 2011 yılında sigortacılar toparlanacaktır” ifadesini kullandı. Genç, bir sigorta acentesinin “Trafik tutanaklarında bazı suiistimaller olduğu biliniyor. Bunlarla ilgili düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi: “Tutanak sisteminden vazgeçmek istemiyoruz. 2008 yılından bu yana sistemimizde 700 bin tutanak kaydı var. Suiistimaller bu sistem sayesinde tespit edilebiliyor ve buna göre de tedbir alınıyor. Usulsüzlük belirlendiğinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmıyor ve şahıstan da mahkemeye başvurması isteniyor. Zaten usulsüzlük yapanlar mahkeme yolunu tercih etmiyor ve böylece bu sorun ortadan kalkıyor. Ayrıca tutanaklardaki usulsüzlükleri önlemek için kara liste uygulamasına geçilecek.”
Genç, “Yeni başlatılan sınav ve eğitimler, sigortacılıkta deneyim sahibi kişilere yapılmasa olmaz mı?” şeklindeki soruya, “Bu eğitim ve sınav ile ilgili herhangi bir ayrıma gitmedik. Bugün ben bile emekli olup, acentelik yapmak istesem bu aşamalardan geçeceğim. Zaten bu, insanları çok zora sokacak bir uygulama değil. Sınav soruları internet ortamında paylaşılıyor. Biraz zaman ayırmak yeterlidir diye düşünüyorum” cevabını verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı