REKLAMI GEÇ

830 YILLIK KAYI PAZARI, ÇAL BAZARI İLE CANLANACAK

830 YILLIK KAYI PAZARI, ÇAL BAZARI İLE CANLANACAK

Denizli’nin Çal ilçesinde Ziraat Odası öncülüğünde yöresel ürünlerin sergilenip satışının yapıldığı “Çal Bazarı” hizmete girdi.

/ DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2011 Cuma, 17:29

Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Metin Yıldırım, “839 yıl önce Kayı Boyu Türkler’i bölgeye gelmiş ve burada o dönemde Ege’nin en büyük ikinci pazarı olan ‘Kayı Pazarı’ adıyla kurmuşlar. Biz de onların torunları olarak Çal Bazarı’nı hizmete açtık” dedi.Gelişen teknoloji ve değişen sosyo-kültürel yapı nedeniyle yöresel ürünleri bulmanın güçleştiğini dile getiren Çal Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Metin Yıldırım, yörede üretilen başta şarap, sirke ve pekmez olmak üzere her türlü tarımsal ürünün satışının yapıldığı Çal Bazarı’nı açarak büyük bir boşluk doldurduklarını kaydetti. Çal’da üretilen pekmez, şarap, sirke ve bamyanın ülke çapında tanındığını dile getiren Yıldırım, “Üreticiler ürettiği üzümü fabrikalara veriyor. Dolayısıyla orijinal Çal pekmezi ya da sirkesini bulmak çok zor. Yöredeki kadınların geleneksel yöntemlerle ürettiği üzüm ve sirkeyi Çal Bazarı’nda pazarlıyoruz. Yöredeki çok sayıdaki şarap fabrikasında üretilen şaraplar da pazarımızda sergilenip satılıyor. Çal ilçe merkezinde Selahattin Pınar Caddesi üzerindeki pazarımızda yöremizde üretilen her türlü tarım ürününü bulmak mümkün” dedi.

DÜNYANIN EN KALİTELİ ŞARAPLARI ÇAL’DA
1072 yılında Kayı boyu Türkleri’nin bölgeye yerleştiğini, kısa süre sonra ünlü Kayı Pazarı’nın kurulduğunu söyleyen Metin Yıldırım, Kayı Pazarı’nın o dönemde Ege’nin en büyük ikinci pazarı olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Yöresel şivemizde Pazar kelimesi Bazar olarak bilinir. Çal Bazarı’nı açarak Kayı Pazarı’nı canlandırmaya çalıştık. Kayı Boyu Türkleri’nin torunları olarak yok olan değerlerimize sahip çıktık. Kısa süre sonra internet ortamında da ürünlerimizi pazarlamaya başlayacağız. Çünkü özellikle şarap, sirke ve pekmezimiz Türkiye’nin her tarafında tanınıyor. 6 yıl önce Çal’a gelen Amerikalı bir şarap firmasının yetkilileri yöremizde incelemelerde bulundu, dünyanın en kaliteli şaraplık ve sofralık üzümlerinin bu bölgede yetiştiğini söylediler. Çal Bazarı’nı geliştirip turizme de kazandırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı